Στον διάδρομο «απογείωσης» το αεροδρόμιο Σπάρτης

Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας με εκπροσώπους τοπικών αρχών επιθεώρησαν τις εγκαταστάσεις - Δρομολογούνται παρεμβάσεις που θα ανοίξουν τον δρόμο για τη λειτουργία

Παρασκευή, 04 Δεκέμβριος 2020 18:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στον διάδρομο «απογείωσης» το αεροδρόμιο Σπάρτης

Την ικανοποίησή του για τη κατάσταση του αεροδρομίου Σπάρτης στη θέση «Πυρί» εξέφρασε ο διοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και πρώην Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Γιώργος Δριτσάκος, κατά την αυτοψία που πραγματοποίησε  με το επιτελείο του στην υποδομή, το πρωί της Παρασκευής 4/12. Μαζί με το κλιμάκιο της ΥΠΑ, στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καπονικολός, ο συνεργάτης του δημάρχου Ιωάννης Ράλλης, παλαιότεροι χειριστές αεροπλάνων, όπως ο Νίκωνας Οικονομάκης που είχε ζήσει το αεροδρόμιο στην ακμή του, κατά τις δεκαετίες ’70-’90, όσο και εκπρόσωποι της νέας γενιάς  χειριστών, Σπύρος Τζινιέρης και Δημήτρης Γκλέκας, που ασχολούνται ενεργά με την αεροπορία.

Οι συγκυρίες για την επαναλειτουργία ήταν ιδανικές και το χρονοδιάγραμμα σύντομο, όμως απρόβλεπτες περιστάσεις, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις -λόγω του ότι στην αδειοδότηση εμπλέκεται το Υπουργείο Άμυνας- έχουν καθυστερήσει τις όποιες αποφάσεις κι εξελίξεις.

Κατά την επίσκεψη του διοικητή της ΥΠΑ διαπιστώθηκε η πολύ κατάσταση του διαδρόμου, που αποτελεί προϋπόθεση για την 1η φάση λειτουργίας του αεροδρομίου, καθώς και οι υποδομές που με τη κατάλληλη συντήρηση θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία του αεροδρόμιο σε μία μελλοντική 2η φάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικό κλιμάκιο της ΥΠΑ θα επισκεφτεί τις επόμενες ημέρες το αεροδρόμιο ώστε να προτείνει τις απαιτούμενες παρεμβάσεις προκειμένου να ακολουθήσει η  τελική έγκριση λειτουργίας. Τέλος, αν και δια στόματος του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου περί της διαδικασίας παραχώρησης, είχε λεχθεί ότι «το θέμα αεροδρόμιο Σπάρτης έχει κλείσει», απομένουν και οι τυπικές διαδικασίες για να ξεκινήσει στο αεροδρόμιο Σπάρτης να εκτελείται πτητικό έργο.

Δαβάκης: «Σε μία περίοδο δύσκολη
διερευνούμε τις δυνατότητες αξιοποίησης»
Σε δήλωσή του ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης ανέφερε: «Όπως είχαμε συμφωνήσει στην τελευταία συνάντησή μας, ο διοικητής της ΥΠΑ Γιώργος Δριτσάκος, επισκέφθηκε το αεροδρόμιο της Σπάρτης για να κάνει γενική εκτίμηση της κατάστασής του και την προοπτική που αυτό μπορεί να έχει για το μέλλον.

Η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Σπάρτης είναι μία υπόθεση στην οποία έχω εμπλακεί στο παρελθόν από τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας και είχαμε επιτύχει το Σεπτέμβριο του 2013 την εκμίσθωσή του από την τότε Δημοτική Αρχή με όρους που εξασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα έδιναν τη δυνατότητα στο Δήμο να λειτουργήσει το αεροδρόμιο με αναπτυξιακές προοπτικές για τον τόπο μας. Για λόγους που δεν είναι της παρούσης, η προσπάθεια εκείνη δεν τελεσφόρησε.

Σήμερα επανερχόμαστε. Σε μία περίοδο δύσκολη για τον κλάδο των αερομεταφορών και της αεροπλοΐας, διερευνούμε τις δυνατότητες αξιοποίησής του με κάθε τρόπο».

Ο βουλευτής πρόσθεσε πως «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης διαπιστώσαμε ότι ο αεροδιάδρομος μήκους περίπου 1200 μέτρων βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που σημαίνει ότι μετά από μία σειρά παρεμβάσεων το αεροδρόμιο μπορεί να έχει προοπτική επαναλειτουργίας ως πεδίο προσγείωσης μικρών αεροσκαφών. Για αυτό συμφωνήθηκε να προωθηθεί αίτημα του Δήμου Σπάρτης προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο οποίο θα ζητά την επαναλειτουργία του αεροδρομίου, αφού γίνουν εκ μέρους του όλες εκείνες οι παρεμβάσεις που τα τεχνικά κλιμάκια της ΥΠΑ θα υποδείξουν».

Καταλήγοντας, ο κ. Δαβάκης σημείωσε: «Πρέπει να ευχαριστήσω τον Διοικητή, Πτέραρχο Γ. Δριτσάκο, για τη διάθεσή του να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια με την αποδεδειγμένη εμπειρία του, αλλά και τον Δήμαρχο της Σπάρτης που με ενθουσιασμό την έχει αγκαλιάσει, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα...»

Η ιστορία του αεροδρομίου
Το αεροδρόμιο Σπάρτης παραμένει αδρανές εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες τοπικών φορέων για αξιοποίηση του. Ανήκει κατά χρήση στην Πολεμική Αεροπορία και κατά κυριότητα στο Υπουργείο Οικονομικών. Ως το 2008 υπήρχε εκεί κλιμάκιο της 359 Μοίρας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών (MAEΔΥ). Από το 2009 είχε περάσει στην ιδιοκτησία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), το οποίο όμως δεν έχει εγκαταστήσει άλλα αεροσκάφη, υλικά ή συσκευές, γι’ αυτό άλλωστε δεν φρουρείται. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, το ΓΕΑ το παραχώρησε στον Δήμο Σπάρτης, που είχε υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ώστε να το εκμεταλλευτεί.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος