Εκπαιδευτική «κιβωτός» ίσων ευκαιριών στον Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Λειτουργεί από τις αρχές της χρονιάς Ειδικό Εργαστήρι στο Περιστέρι - Μηνύματα από Κρητικό και ΑΜΕΑ Λακωνίας για την Ημέρα ΑμεΑ

Πέμπτη, 03 Δεκέμβριος 2020 15:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκπαιδευτική «κιβωτός» ίσων ευκαιριών στον Δ. Ευρώτα (ΦΩΤΟ)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3η Δεκεμβρίου), που σκοπό έχει την ευαισθητοποίηση όλων για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες, ο Δ. Ευρώτα κάνει ιδιαίτερη μνεία στη λειτουργία Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης  (ΕΕΕΕΚ), που ξεκίνησε να λειτουργεί ήδη από την αρχή της φετινή σχολικής χρονιάς, στην περιοχή του Περιστερίου.

Ακολουθώντας τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες εργασίες, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να φιλοξενηθούν με ασφάλεια όλοι οι μαθητές. Το σχολείο είναι πλήρως στελεχωμένο με εκπαιδευτικό προσωπικό, με ειδικό επιστημονικό προσωπικό και με ειδικό βοηθητικό προσωπικό και σε αυτό έχουν εγγραφεί ήδη 13 παιδιά.

Η φοίτηση στα ΕΕΕΕΚ είναι εξαετής και υπάρχει η δυνατότητα να εγγραφούν σε αυτά ΑμΕΑ απόφοιτοι δημοτικών σχολείων γενικής και ειδικής εκπαίδευσης.

«Η εκπαίδευση είναι δικαίωμα όλων και τα ΕΕΕΕΚ παρέχουν στα παιδιά με αναπηρίες τη δυνατότητα για ισότιμη πρόσβαση σε αυτή χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις», δηλώνει ο δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, εξηγώντας πως «τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κατοικούν περίπου 1.000.000 ΑμΕΑ».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βέρδος, «επιθυμούμε να προσφέρουμε σε όλους τους νέους μας, χωρίς διακρίσεις, τη δυνατότητα για ένα καλύτερο μέλλον παρέχοντας τα απαραίτητα εφόδια. Μεριμνούμε για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών που στηρίζουν ουσιαστικά όλους τους δημότες μας, χωρίς εξαιρέσεις και προκαταλήψεις. Ευχαριστούμε όσους στάθηκαν δίπλα μας στην ολοκλήρωση του έργου αυτού και θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε έργα με θετικό κοινωνικό πρόσημο».

Κρητικός: «Τα άτομα με αναπηρία μας
εμπνέουν και κερδίζουν τον σεβασμό μας»
Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία εξέδωσε ο βουλευτής Λακωνίας Νεοκλής Κρητικός, αναφέροντας: «Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία κι αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση και κατανόηση των ιδιαίτερων αναγκών των συνανθρώπων μας.

Το δικαίωμα για πραγματική ένταξη στην κοινωνική κι επαγγελματική ζωή, συνιστά  θεμελιώδη αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και ρητή επιταγή του Συντάγματος.

Η βελτίωση κι η επέκταση δράσεων για την ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά και υπηρεσίες των Α.μ.Ε.Α αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Τα άτομα με αναπηρία μάς εμπνέουν και κερδίζουν τον σεβασμό μας για τη δύναμή τους, την αξιοπρέπειά τους, για το μεγαλείο ψυχής.

Προσωπικά θα είμαι πάντα δίπλα τους, θ’ ακούω με προσοχή τα αιτήματά τους και θα στέκομαι αρωγός στους αγώνες τους.

Διότι δεν αρκεί μόνο μια μέρα υπενθύμισης κι ευαισθητοποίησης, αλλά να επιδιώκουμε όλοι μας σε καθημερινή βάση την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τον δείκτη του πολιτισμού μας».

ΑΜΕΑ Λακωνίας: «Διεκδικούμε ζωή
με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια»
Μέριμνα και στήριξη των ατόμων με αναπηρία διεκδικεί το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας, που σε παρέμβασή του, σημειώνει τα εξής: «Το 1992, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία είναι μία ημέρα  αγώνα για το αναπηρικό κίνημα, μία ημέρα υπενθύμισης και μία ημέρα ενημέρωσης για την αναγκαιότητα της ισορροπημένης σχέσης των ικανοτήτων των ατόμων με αναπηρία και του περιβάλλοντος όπου διαβιώνουν. Τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ΙΣΟΤΗΤΑ τόσο στα δικαιώματα, όσο και στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας, δηλώνει και την ΙΣΑΞΙΑ ανάγκη στη ΖΩΗ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία μας βρίσκει αντιμέτωπους με την πιο κρίσιμη περίοδο σε παγκόσμιο επίπεδο, αυτής της πανδημίας του κορωνοϊού. Για το λόγο αυτό, η μέρα αυτή αφιερώνεται στην διασφάλιση της υγείας και της ασφαλούς εργασίας των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων.

Το Σωματείο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ν. Λακωνίας σε συνεργασία με τη ΠΟΜΑμεΑ και την Ε.Σ.Α.μεΑ. στέκεται δίπλα στους πολίτες με αναπηρία και χρόνια πάθηση και τις οικογένειες τους ώστε να αντιμετωπίσουμε τις επιπλέον δυσκολίες που έχει επιφέρει η πανδημία του Κορωνοϊού. Οι επιπτώσεις της πανδημίας όπως η κοινωνική απομόνωση, η αποσύνδεση και οι μειωμένες υπηρεσίες έχουν επηρεάσει αρνητικά τις ζωές και την ψυχική υγεία των ατόμων με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες αγωνιζόμαστε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία σε θέματα αναπηρίας και διαφορετικότητας.

Η 3η Δεκέμβρη,  δίνει ακόμα μια ευκαιρία στην Κυβέρνηση και σε ολόκληρη την κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία και χρονίως πασχόντων, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Μένουμε οργανωμένοι, σαν μια γροθιά, μένουμε ασφαλείς. Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς!»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος