Δαβάκης: «Να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην αποζημίωση»

Τετάρτη, 02 Δεκέμβριος 2020 12:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δαβάκης: «Να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στην αποζημίωση»

Την ένταξη όλων των κατά κύριο επάγγελμα ελαιοκαλλιεργητών, που για τυπικούς λόγους αποκλείονται από το Μέτρο 21 του ΥΠΑΑΤ, ζητά με την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει ο Λάκωνας βουλευτής δήλωσε: «Λήγει και η παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη συμμετοχή στο Μέτρο 21 των ελαιοκαλλιεργητών της χώρας, που αποτελεί μια σημαντική ενίσχυση σε αυτόν το κρίσιμο κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Όμως, πολλοί ελαιοκαλλιεργητές διαπιστώνουν ότι έχουν αποκλειστεί από το Μέτρο εξαιτίας του ότι δεν είχαν εγγραφεί έως τις 31/8/2020 στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ πληρούν όλες τις άλλες προϋποθέσεις.

Πιστεύω ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πρέπει να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπεριληφθούν και αυτοί οι παραγωγοί στο εν λόγω μέτρο, ενισχύοντας έτσι την αποτελεσματικότητα αυτής της καθ’ όλα σωστής πρωτοβουλίας στήριξης του πρωτογενούς τομέα και προστασίας του από τις επιπτώσεις της πρωτοφανούς πανδημίας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Δαβάκη:

«Τα δυο μέτρα στήριξης του ελαιοκομικού τομέα που εκδόθηκαν πρόσφατα από το ΥΠΑΑΤ είναι πράγματι μια σημαντική ενίσχυση του κλάδου εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας.

Όμως στην πρόσκληση του Μέτρου 21 με τίτλο «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στους καλλιεργητές της ελαιοποιήσιμης ελιάς, υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Συγκεκριμένα, πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες διαπιστώνουν, ότι δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο Μέτρο, εξαιτίας της προϋπόθεσης που θέτει η Πρόσκληση και απαιτεί οι δικαιούχοι να είχαν εγγραφεί στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, μέχρι την 31/8/2020 που ήταν και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των  φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Πολλοί όμως από αυτούς αμέλησαν ή καθυστέρησαν να εγγραφούν ή να επικαιροποιήσουν την εγγραφή τους στο ΜΑΕΕ, γιατί δεν γνώριζαν την υποχρεωτικότητα της εγγραφής με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την ενίσχυση αυτή.

Είναι επιβεβλημένο η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προβεί στις απαραίτητες  ενέργειες, ώστε αφενός να συμπεριληφθούν και οι αποκλειόμενοι αγρότες στο εν λόγω μέτρο και αφετέρου να εξαλειφθεί μια προφανής αδικία η οποία υπονομεύει την καθ’ όλα σωστή πολιτική στήριξης του πρωτογενούς τομέα εν μέσω πανδημίας.

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί, ώστε να ενταχθούν στο Μέτρο 21 και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δεν πρόλαβαν να εγγραφούν ή δεν επικαιροποίησαν την εγγραφή τους εγκαίρως στο ΜΑΕΕ;»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος