Στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ο Λάκωνας Δ. Βέργαδος

Τακτικό μέλος ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς

Τρίτη, 01 Δεκέμβριος 2020 13:21 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στην Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών ο Λάκωνας Δ. Βέργαδος

Λακωνική «υφή» κι εκπροσώπηση θα έχει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), η οποία έχει σκοπό την προστασία του απορρήτου των επιστολών, της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθώς και την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών..

Τα τρία τακτικά και τα τρία αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ της Αρχής, που πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, επιλέχθηκαν από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με 16 ψήφους «υπέρ» έναντι 7 «παρών».

Συγκεκριμένα, ως τακτικά μέλη της συνταγματικής Αρχής ορίστηκαν: ο Λάκωνας Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτριος Βέργαδος, ο δρ. Νικόλαος Παπαδάκης, φυσικός με μεταπτυχιακό στο τμήμα Ηλεκτρονικής και Ραδιοτεχνολογίας του ΕΚΠΑ και ο Καθηγητής Ασφαλείας Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, Στέφανος Γκρίτζαλης.

Ως αναπληρωματικά μέλη της ΑΔΑΕ επελέγησαν ο αναπληρωτής καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό-διδακτορικό τίτλο στην Επιστήμη των Υπολογιστών Δαμιανός Χατζηαντωνίου, ο δρ. ηλεκτρολόγος-μηχανικός Νικόλαος Ανδρουλάκης, καθώς και η μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίων Πειραιώς και Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο του Μπράιτον, δρ. Βασιλική Διαμαντοπούλου.

Η επιλογή των τριών τακτικών και των τριών αναπληρωματικών μελών της ΑΔΑΕ ήταν ο πρώτος ορισμός μελών ανεξάρτητης συνταγματικής αρχής με βάση την πλειοψηφία των 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων και όχι των 4/5 που υπήρχε πριν την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο ρόλος της ΑΔΑΕ
Η ΑΔΑΕ υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο κατά τον τρόπο και τη διαδικασία που κάθε φορά προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής.

Οι κύριες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ είναι:
• Η διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων σε εγκαταστάσεις δημόσιων υπηρεσιών ή και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές ή άλλες υπηρεσίες.
• Ο έλεγχος από πλευράς νομιμότητας σε ό,τι αφορά τους όρους και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την εφαρμογή των διατάξεων για άρση του απορρήτου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
• Η διενέργεια ακροάσεων παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών για πιθανές παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
•  Η επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων, σε περίπτωση που διαπιστώνεται παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας περί απορρήτου των επικοινωνιών.
• Η έκδοση κανονιστικών και άλλων αναγκαίων πράξεων αναφορικά με τα εφαρμοστέα μέτρα για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.
• Η έκδοση γνωμοδοτήσεων, συστάσεων και υποδείξεων επί θεμάτων της αρμοδιότητας της Αρχής.
• Η εξέταση καταγγελιών για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών ή επικοινωνιών μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Ποιος είναι ο Δ. Βέργαδος
Ο Δημήτριος Βέργαδος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τον Άγιο Κωνσταντίνο Δ. Σπάρτης, είναι Καθηγητής, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) «Ψηφιακός Πολιτισμός, Έξυπνες Πόλεις, ΙοΤ και Προηγμένες Ψηφιακές Τεχνολογίες», Διευθυντής του «Εργαστηρίου Ψηφιακού Πολιτισμού, Έξυπνων Πόλεων, Διαδικτύου των Πραγμάτων (ΙοΤ) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών και Υπηρεσιών», Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του εντοπίζονται στην περιοχή των Δικτύων Υπολογιστών και Επικοινωνιών, Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων, Ασύρματων και Κινητών Επικοινωνιών, Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT) και Προηγμένων Ψηφιακών Τεχνολογιών, Έξυπνων Τεχνολογιών, Cloud Computing, Επεξεργασίας και Ανάλυσης Ψηφιακών Εικόνων, Βιώσιμων Οικοσυστημάτων και Έξυπνων Πόλεων, Διαχείρισης Ψηφιακού Πολιτισμικού Περιεχομένου, Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Ρυθμιστικών και Κανονιστικών Θεμάτων.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητάς του έχουν δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, συνέδρια και βιβλία.

Έχει διατελέσει επιμελητής έκδοσης διεθνών περιοδικών (co-Editor, member of the Editorial Board), πρόεδρος προγράμματος συνεδρίων (Program Chair), μέλος σε πολλές τεχνικές επιτροπές προγράμματος (TPC) διεθνών συνεδρίων, κριτής άρθρων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Έχει διατελέσει μέλος και αξιολογητής σε εθνικές και διεθνείς επιτροπές και οργανισμούς.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος