Νίκας για επιχειρείν, έργα και διαχείριση απορριμμάτων

Σχεδόν 83 εκ. ευρώ στην οικονομία της Πελοποννήσου - Τι είπε για νέα γέφυρα Σκάλας και παράκαμψη Βλαχιώτη

Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2020 18:33 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νίκας για επιχειρείν, έργα και διαχείριση απορριμμάτων

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στην Τρίπολη.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε αναλυτικά κι έδωσε στοιχεία σχετικά με τις δράσεις της Περιφέρειας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας που πλήττεται από τις συνέπειες των αποτρεπτικών μέτρων για τη διάδοση του κορωνοϊού. Επιπλέον, επισήμανε την ενίσχυση με πιστώσεις προς τις δημόσιες δομές Υγείας προκειμένου να ενισχυθούν στον αγώνα τους εναντίον του κορωνοϊού.

Παράλληλα, ο Π. Νίκας ανήγγειλε σειρά έργων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ΕΣΠΑ, ενώ γνωστοποίησε επίσης ότι από την 1η του ερχόμενου Νοεμβρίου αρχίζει η υλοποίηση του έργου της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ακόμα, ο περιφερειάρχης -αποκαλύπτοντας ότι προκύπτει ενδεχόμενη αξιοποίηση της Τάκας ως υδατοδρομίου- σημείωσε ότι την τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Υπουργείου Πολιτισμού για το σύστημα πυρόσβεσης στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Μυκηνών.

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τους ρομά στην Πελοπόννησο, μετά τον πρόσφατο θάνατο του ομοφύλου τους, ο Π. Νίκας συνέστησε «ηρεμία και ψυχραιμία», προσθέτοντας ότι «καταδεικνύεται η άμεση ανάγκη για μια εθνική πολιτική στην κατεύθυνση της κοινωνικής υποστήριξης», για να καταλήξει τονίζοντας πως «προέχει η πρόληψη και όχι η καταστολή».

Επιχειρηματικότητα
«Ο κορωνοϊός αποτελεί πρόβλημα που απειλεί να διαλύσει οικονομία και κοινωνία»,  σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «κάναμε πολλά ως Περιφέρεια για να συνδράμουμε την εθνική προσπάθεια προκειμένου να μειώσουμε τα προβλήματα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο».

Όπως επισήμανε ο Π. Νίκας, «ως Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουμε διαθέσει το 1/4 των χρημάτων του ΠΕΠ Πελοποννήσου για την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας. Καμία άλλη Περιφέρεια στην Ελλάδα δεν έχει διαθέσει αυτό το ποσοστό», γνωστοποιώντας ότι προς την κατεύθυνση αυτή η συνολική διατεθείσα πίστωση από την Περιφέρεια ανέρχεται περίπου σε 83.000.000 ευρώ, μαζί με την υπερδέσμευση:

«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στηρίζει την επιχειρηματικότητα με πόρους του Ε.Π. “Πελοπόννησος 2014 – 2020”», σημείωσε ο Π. Νίκας ανακοινώνοντας την διάθεση:
– 30.000.000 ευρώ (35.000.000 με την υπερδέσμευση) ως κεφάλαιο κίνησης -δηλαδή μη επιστρεπτέα χρήματα- για τις επιχειρήσεις που υπάρχουν στον κατάλογο του υπουργείου Ανάπτυξης και αντιµετωπίζουν ανεπάρκεια ρευστότητας έχοντας υποστεί σηµαντικές οικονομικές ζηµίες λόγω των επιπτώσεων από τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου covid—19. Κάθε επιχείρηση θα λάβει από 4.000 μέχρι και 40.000 ευρώ.
– 9.500.000 ευρώ (χωρίς  υπερδέσµευση) για  την ίδρυση νέων επιχειρήσεων  αλλά και τον εκσυγχρονισµό υφιστάµενων, δίνοντας κυρίως έμφαση στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών
– 3.750.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσµευση) για την ενίσχυση της χρήσης προϊόντων και υπηρεσιών Τεχνολογιών Πληροφορικής για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
– 25.000.000 ευρώ προς το ΕΠΑΝΕΚ για τη χρηματοδότηση 160 τουριστικών επιχειρήσεων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, οι οποίες ήδη υλοποιούν επενδυτικά τους σχέδια
– 3.500.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσµευση) για τη δημιουργία και λειτουργία ‘θερμοκοιτίδων’ επιχειρήσεων οι οποίες θα προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες, διευκολύνοντας το ξεκίνημα και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων, σε τομείς συνάφειας µε τους κλάδους της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αγροδιατροφικός Τοµέας, Τουρισμός, Πολιτισμός, Μεταποιητική Βιομηχανία και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών)
– 3.000.000 ευρώ (χωρίς υπερδέσμευση) για τη δημιουργία δομής υποστήριξης της καινοτοµίας και της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου
– 1.875.000 ευρώ για την ενίσχυση της αναβάθμισης, συμπλήρωσης ή/και επέκτασης ή και δηµιουργίας ερευνητικών υποδομών στην Πελοπόννησο για την εξυπηρέτηση των αναπτυξιακών στόχων της Περιφέρειας
– 1.250.000 ευρώ στα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους προς τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, συνέχισε ο περιφερειάρχης, υλοποιούνται δράσεις 600.000 ευρώ που έχουν χρηµατοδοτηθεί για «κουπόνια καινοτοµίας και αναβάθμιση εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου για επιχειρήσεις της Περιφέρειας.

Κορωνοϊός
Όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, ο Π. Νίκας σημείωσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διαθέσει πίστωση που συνολικά ξεπερνά τα 30.000.000 ευρώ. Από αυτά, τα 20.000.000 κατευθύνθηκαν προς το Υπουργείο Υγείας για τη μισθοδοσία του έκτακτου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που προσλήφθηκε στις δημόσιες δομές υγείας.

Διατέθηκαν, επίσης, 8.000.000 ευρώ για την κτηριακή υποδομή των νοσοκομείων και άλλο 1.000.000 ευρώ για ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

Έγινε, ακόμα, προμήθεια 3.200 rapid test για τον έλεγχο των αθλητών ομαδικών αθλημάτων και άλλων 5.000 για τους εργάτες γης που θα απασχοληθούν το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελαιοκομιδή.

Εξάλλου, μεθοδεύεται η πρόσληψη, σύντομα, προσωπικού από την Περιφέρεια για την ενίσχυση των δομών της υγείας και πρόνοιας, τόσο στην έδρα, όσο και στις Περιφερειακές Ενότητες.

Έργα στο ΕΣΠΑ
Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιοποιηθούν οι προσκλήσεις για ένταξη νέων έργων στο ΕΣΠΑ. «Είναι αυτά που έχουμε υποσχεθεί και στα οποία έχουμε ολοκληρώσει τις σχετικές μελέτες», σημείωσε ο Π. Νίκας και διευκρίνισε: Στην Αργολίδα το έργο της σύνδεσης Ναυπλίου και Άργους με τον αυτοκινητόδρομο Α7 και ο δρόμος Αρκαδικό – Αγία Ελεούσα. Στην Αρκαδία η παράκαμψη Ξεροπήγαδου. Στην Κορινθία τα έργα στον Ισθμό, οι 4 κόμβοι στην παλαιά εθνική οδό και τα έργα ανάπλασης στο Λουτράκι. Στη Λακωνία, η παράκαμψη στον Βλαχιώτη, ενώ παράλληλα έχει αρχίσει η εκπόνηση μελέτης για μια νέα γέφυρα συνδετήρια των οικισμών της Σκάλας, που θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη.

Τέλος, στη Μεσσηνία εκτός από τη βελτίωση της εθνικής οδού Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος – Μεθώνη στο τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι και της 7ης επαρχιακής οδού στα τμήματα Μεσσήνη – Εύα και Εύα – Λάμπαινα, θα ενταχθούν το τμήμα Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, η παράκαμψη Κάμπου Σταυροπηγίου και η παράκαμψη της Γιάλοβας.

Διαχείριση απορριμμάτων
Όπως ανακοίνωσε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης, το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου θα έχουν υπογραφεί, παρουσία και κυβερνητικών στελεχών, οι συμβάσεις που αναφέρονται στα χρηματο-οικονομικά και στην κατασκευή των τριών προβλεπόμενων μονάδων -στο πλαίσιο της κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων-, ώστε από την 1η Νοεμβρίου να αρχίσει να «τρέχει» η δεκάμηνη προθεσμία που έχει τεθεί για την ολοκλήρωσή τους και την παραλαβή των σκουπιδιών.

Ωστόσο, συνέχισε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τον ανάδοχο της κεντρικής διαχείρισης για να αρχίσει να παραλαμβάνει σκουπίδια πολύ πριν το προσδιορισμένο δεκάμηνο, «προκειμένου το καλοκαίρι να έχουμε απαλλάξει από το συγκεκριμένο πρόβλημα περιοχές τουριστικές όπως οι Δήμοι Ερμιονίδας και Δυτικής Μάνης, αλλά και άλλες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατες καταστάσεις, όπως οι Δήμοι Τριφυλίας, Οιχαλίας και άλλοι. Σε αυτό το επίπεδο θα υπάρξει συνεργασία και με τον ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Ρομά
Αναφορά και στο θέμα που έχει προκύψει με τους ρομά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο νεαρού ομοφύλου τους, στην περιοχή της Μεσσήνης, έκανε εξάλλου ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, σημειώνοντας: «Γνωρίζω τα προβλήματα, την παραβατικότητα, ότι η κατάσταση έχει οδηγηθεί στο ‘κόκκινο’. Συνιστώ ηρεμία και ψυχραιμία, οι εντάσεις δυσκολεύουν την κατάσταση, ας μην προστεθεί και αυτό στα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουμε.

Για το θέμα των ρομά απαιτείται εθνική πολιτική, όπως στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και σε αυτή πρέπει να συστρατευθούμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί βαθμοί προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Δεν ευθύνεται η Αστυνομία, δεν αντιμετωπίζεται η κατάσταση με καταστολή, παρά μόνο με την πρόληψη, χρειάζονται μέτρα κοινωνικής υποστήριξης.

Και ασφαλώς νομιμότητα, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στον νόμο», κατέληξε ο περιφερειάρχης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος