«Ξανανιώνει» η γέφυρα του Ευρώτα στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Βάφεται και επισκευάζεται η εγκαταλελειμμένη κατασκευή - Αυτοψία στελεχών της εταιρείας που θα αναλάβει τις εργασίες

Τρίτη, 04 Αύγουστος 2020 21:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ξανανιώνει» η γέφυρα του Ευρώτα στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ανάμεσα στις προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα, ήταν το έργο συντήρησης και εξωραϊσμού της παλαιάς μεταλλικής γέφυρας του Ευρώτα, που αποτελεί το πρώτο «σημείο αναφοράς» για τον επισκέπτη κατά την είσοδό του στην πόλη, επηρεάζοντας τις εντυπώσεις που σχηματίζει. Πρόκειται για την κατασκευή, η οποία εδώ και δύο περίπου δεκαετίες παραμένει παροπλισμένη και έχει παραδοθεί στη φθορά του χρόνου, στοιχειώνοντας τις μνήμες εκείνων που έζησαν τη συγκεκριμένη κατασκευή στα χρόνια της ακμής της.

Υλοποιώντας την εξαγγελία του, ο Π. Δούκας οργάνωσε επίσκεψη στη Σπάρτη, στελεχών της εταιρείας «STELMA SA» που θα αναλάβει τη βαφή κι επισκευή της γέφυρας. Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης 4/8, ο πρόεδρος της επιχείρησης κ. Ελευθέριος Μαμαντζής, με το επιτελείο του και τον κ. Γεώργιο Νικέζη, αφίχθησαν από τη Θεσσαλονίκη στη Σπάρτη για να επιθεωρήσουν τον σκελετό της γέφυρας, να καταγράψουν την υφιστάμενη κατάσταση και να προτείνουν τις παρεμβάσεις που απαιτούνται. Τους εκπροσώπους της εταιρείας υποδέχτηκαν στελέχη του Δ. Σπάρτης, όπως οι αντιδήμαρχοι Μιχάλης Βακαλόπουλος, Δημήτρης Καπονικολός, Χρήστος Κανακάκος και Αθανάσιος Καρλαύτης, ο σύμβουλος του δημάρχου Σπάρτης Ιωάννης Ράλλης και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δ. Σπάρτης Κωνσταντίνος Βαρζακάκος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης, «η συγκεκριμένη εταιρεία διατίθεται να κάνει δωρεάν τα χρώματα που θα χρειαστούν για την ανάδειξη της διατηρητέας γέφυρας του Ευρώτα στη Σπάρτη. Πρόκειται για την εταιρεία που διακρίθηκε σε όλη την Ευρώπη, βάφοντας μοναδικά τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι». Η «STELMA SA» είναι η ελληνική τεχνική εταιρεία που είχε γίνει γνωστή στο πανελλήνιο όταν ολοκλήρωσε τη 19η καμπάνια βαφής του Πύργου του Άιφελ, ενώ στον σχεδιασμό της υπάρχουν μεγάλα έργα σε Γαλλία, Πολωνία, Ελλάδα, αλλά και στις χώρες του Κόλπου.

Παράλληλα με τις εργασίες, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σπάρτης, «θα εξετάσουμε και τα θέματα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε 45 και χρόνια μη συντήρησης και εγκατάλειψης, αλλά το έργο θα γίνει».

Σε δηλώσεις του στον «Λακωνικό Τύπο», ο Δ. Καπονικολός έκανε λόγο για «ένα μνημείο που έχει μείνει έρημο για χρόνια και, σε συνεργασία με την εταιρεία, προσπαθούμε να του δώσουμε ζωή».

Από την πλευρά του ο Ελ. Μαμαντζής επεσήμανε ότι «η επίσκεψη ήταν μία δέσμευση προς τον Π. Δούκα. Μετά τον κορωνοϊό είχαμε την ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε αυτοψία. Το λίφτινγκ είναι απαραίτητο, όπως θεωρώ από την εμπειρία 52 ετών που διαθέτω. Πρέπει να γίνει η επισκευή και βαφή της γέφυρας, αλλά και η κατάλληλη αντιδιαβρωτική προστασία. Πιστεύω ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, ώστε το αποτέλεσμα να μείνει για πολλά χρόνια. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό».

Ο Μιχ. Βακαλόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στον κ. Μαμαντζή και την εταιρεία του, γιατί όπως είπε «αναδεικνύετε μια γέφυρα που είναι συνυφασμένη με την ιστορία της πόλης και είναι πάρα πολλά χρόνια σε αχρησία. Η Σπάρτη αλλάζει με πολύ μικρά βήματα, που όμως είναι ουσιαστικά. Με τέτοιες παρεμβάσεις, επιθυμούμε να βάλουμε την πινελιά μας για μια πόλη πιο όμορφη και πιο ανθρώπινη. Στόχος να αποδοθεί ο Ευρώτας στους πολίτες, όπως πρέπει, ξεπερνώντας και κάποιες άλλες αντικειμενικές δυσκολίες που έχουμε». Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της «STELMA SA», ανέφερε ότι «ξέρουμε πολύ καλά την παρουσία σας στον Πύργο του Άιφελ. Για εμάς αυτό εδώ το κόσμημα, είναι ένας μικρός Πύργος του Άιφελ. Ήδη οι υπηρεσίες του Δ. Σπάρτης και ο κ. Καρλαύτης ξεκίνησαν την καθαριότητα. Πλέον το θέμα έχει περάσει στα χέρια του κ. Καπονικολού και του κ. Ράλλη».

Ο Ι. Ράλλης, αφού εξήρε την εταιρεία που θα αναλάβει το έργο, σημείωσε ότι η παρέμβαση στη γέφυρα του Ευρώτα «ήταν ένα όνειρό μας, όταν ανέλαβε τον Δ. Σπάρτης ο Π. Δούκας, προκειμένου αυτό το εξαιρετικό μνημείο να αποδοθεί στους δημότες στη μορφή που του πρέπει. Η εταιρεία έχει, αφιλοκερδώς, προσφερθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε η γέφυρα να μην έχει τη μορφή που έχει σήμερα. Είναι ένα έργο που καταστρέφεται και θα πρέπει κάποια στιγμή να το συντηρήσουμε, γιατί έχει γίνει και επικίνδυνο. Το ζητούν όλοι, εδώ και πολλά χρόνια, καθώς είναι η μοναδική είσοδος της πόλης, αυτή τη στιγμή. Θα δοθεί στους πολίτες για ήπιες χρήσεις». Επίσης, όπως είπε ο κ. Ράλλης, «ο κ. Καπονικολός έχει πάρει την έγκριση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων στην Πάτρα για την παρέμβαση που θα γίνει, ενώ έχει ετοιμαστεί και η μελέτη για τον φωτισμό της γέφυρας, που θα ακολουθήσει των αρχικών εργασιών». Εκτός των άλλων, ο Ι. Ράλλης απηύθυνε ευχαριστίες στον αντιπεριφερειάρχη Θ. Βερούτη και τις υπηρεσίες της ΠΕ Λακωνίας «που μας συνέδραμαν και θα γνωμοδοτήσουν θετικά, καθώς η γέφυρα είναι συναρμοδιότητα της Περιφέρειας», αλλά και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου, «η οποία μας συνέδραμε πολύ, βοηθώντας μας ώστε να εξασφαλίσουμε την αδειοδότηση από την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων». Τέλος, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα τεθεί σύντομα το χρονοδιάγραμμα του έργου, υποστηρίζοντας ότι «θα είναι το καλύτερο έργο και αυτό είναι σίγουρο, γιατί η ιστορία αυτής της εταιρείας και του προέδρου της τα λένε όλα».

Δείτε το video με αποκλειστικές δηλώσεις στον «Λακωνικό Τύπο»

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 24 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος