Το ΔΣ Σπάρτης απαιτεί άμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον καύσωνα

Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2020 14:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το ΔΣ Σπάρτης απαιτεί άμεσες αποζημιώσεις  για τις ζημιές από τον καύσωνα

Κατά την τακτική -κεκλεισμένων των θυρών- συνεδρίαση του στις 13/7/2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σπάρτης, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο αξιώνει,  από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, άμεση στήριξη και χορήγηση αποζημιώσεων για τους παραγωγούς, οι καλλιέργειες των οποίων υπέστησαν ζημιές από τον καύσωνα που έπληξε περιοχές του Δ. Σπάρτης, αλλά και της υπόλοιπης Λακωνίας, στα μέσα του περασμένου Μαΐου.

Συγκεκριμένα, το συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη του τα παρακάτω:
«• τον πρωτοφανή για την εποχή του Μαΐου καύσωνα, που προξένησε μεγάλη ζημιά στην φυτική παραγωγή σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ιδιαίτερα στο Δήμο Σπάρτης, λόγω  των πρωτόγνωρων θερμοκρασιών   
• τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν προβλέπει αποζημίωση των αγροτών λόγω καύσωνα
• τη μεγάλη συρρίκνωση του εισοδήματος των αγροτικών προϊόντων από τη μείωση των τιμών τους τα τελευταία χρόνια»,
το ΔΣ Σπάρτης αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:
«• Ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών και την  πρόσληψη μόνιμου προσωπικού  για  όσο το δυνατόν γρηγορότερες εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.
• Θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να αλλάξει άμεσα το ασφαλιστικό πλαίσιο κάλυψης του ΕΛΓΑ και να συμπεριλαμβάνει αποζημίωση 100% της ζημιάς από τον κρατικό προϋπολογισμό και από τον ΕΛΓΑ.
• Θεωρεί τη  διαδικασία των ΠΣΕΑ χρονοβόρα και επισφαλή.
• Απαιτεί  από  το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ τη διεκδίκηση των κατάλληλων χρηματοδοτήσεων ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες παραγωγοί».

Καταλήγοντας, το ΔΣ Σπάρτης τονίζει: «Οι αγρότες είναι η κινητήριος δύναμη ανάπτυξης της πατρίδας μας και χρειάζεται πολιτική απόφαση πρέπει να αντιμετωπιστούν ισότιμα και δίκαια για να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους, προσφέροντας έτσι στην ανάπτυξη του τόπου μας».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος