Πέρασαν οι μελέτες για ανάπλαση κέντρου Σπάρτης και Open Mall

«Ναι» από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης - Επόμενο κρίσιμο βήμα η ένταξη σε πρόγραμμα χρηματοδότησης

Τρίτη, 07 Ιούλιος 2020 16:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πέρασαν οι μελέτες για ανάπλαση κέντρου Σπάρτης και Open Mall

Σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) της Σπάρτης σημειώθηκε τη Δευτέρα 6/7, καθώς εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, που συνεδρίασε στο Διοικητήριο Λακωνίας, οι μελέτες για τα έργα «Ανάπλασης του Κέντρου της Σπάρτης», προϋπολογισμού περίπου 3.000.000 ευρώ και της δημιουργίας Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall).

Την παρουσίαση του σχεδιασμού στο σώμα πραγματοποίησε ο αρχιτέκτων-μηχανικός κ. Γιάννης Κίζης, ο οποίος απάντησε και σε ενστάσεις-απορίες που διατύπωσαν επικεφαλής παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς κι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Η μελέτη εφαρμογής του έργου ανάπλασης της Σπάρτης εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, με ψήφους 23 υπέρ, 4 κατά και 8 παρών, ενώ η μελέτη εφαρμογής του έργου με τίτλο «Ανάπλαση Κοινοχρήστων Χώρων Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Σπάρτης» πέρασε ομόφωνα με 35 «ναι».

Πλέον, το επόμενο «στοίχημα» είναι η επίσπευση των διαδικασιών ώστε να συνταχθεί και να υποβληθεί ολοκληρωμένος φάκελος για ένταξη των έργων σε πρόγραμμα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Πελοπόννησος». Όπως αναφέρθηκε και στο συμβούλιο, χρειάζονται συντονισμένες και εντατικές προσπάθειες, καθώς τα χρονικά όρια πιέζουν και η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων εκπνέει τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στόχος είναι να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για την περιοχή και να παραχθεί το έργο που προσβλέπουν οι πολίτες,  όπως ανέφερε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας.

Η ανάπλαση του κέντρου
Με βάση την πρόταση της μελέτης που εκπονήθηκε από την «Κίζης Αρχιτεκτονική ΙΚΕ», η κεντρική νησίδα στο μελετώμενο τμήμα της οδού Παλαιολόγου καταργείται. Επίσης θεσμοθετούνται θέσεις στάθμευσης για την τροφοδοσία δεξιά των λωρίδων κυκλοφορίας, ενώ αυτές στο κεντρικό τμήμα της οδού καταργούνται, αφού οι δύο λωρίδες μετατίθενται στον άξονα του δρόμου και μεταξύ τους εφάπτονται. Το γεγονός αυτό θα συνδράμει θετικά στην κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού. Από την άλλη, το πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας περιορίζεται στα 3.5 m, ενώ το όριο ταχύτητας ορίζεται σε 30 km/h. Τα δύο τελευταία εκτιμάται ότι δεν θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην κυκλοφοριακή ικανότητα της οδού Παλαιολόγου. Όπως έχει αναφερθεί, η παράνομη και νόμιμη στάθμευση παρά την οδό σήμερα μειώνουν το λειτουργικό πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας…»

Το Open Mall
Σύμφωνα με το σχέδιο της προμελέτης για το Open Mall, οι οδοί Βρασίδου, Αγ Νίκωνος, Γκορτσολόγου και Αγησιλάου προτείνονται να αναδιαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής κίνηση πεζών και ποδηλατών εντός της ζώνης. Το συγκεκριμένο δίκτυο προσβάσιμων διαδρομών θα συνενώνεται με τους υφιστάμενους πεζόδρομους της Σπάρτης. Ειδικότερα, ο πεζόδρομος της οδού Κλεομβρότου διαθέτει σήμερα ιδιαίτερα υψηλή εμπορικότητα. Παράλληλα, υπάρχει σύνδεση και με τα οδικά τμήματα των οδών Παλαιολόγου και Λυκούργου, τα οποία, όπως έχει αναφερθεί, πρόκειται να αναδιαμορφωθούν. Οι αναπλάσεις αυτές θα αναβαθμίσουν συνολικά της ελκυστικότητα του κέντρου της Σπάρτης και θα το μετατρέψουν σε μία περιοχή αρκετά φιλική στις μετακινήσεις με ποδήλατο ή με περπάτημα.

Παρουσίαση της ΟΧΕ Ταϋγέτου
Όπως γνωστοποίησε, εξάλλου, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας, σε επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ Σπάρτης, οι κκ. Θάνος Μιχελόγγονας (γενικός συντονιστής του έργου) και ο κ. Νίκος Μηλιάκος, θα παρουσιάσουν στο Δημοτικό Συμβούλιο τις μέχρι τώρα ενέργειες για τη προώθηση του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης ύψους 25 εκ. ευρώ  για την περιοχή του Ταϋγέτου, που θα υλοποιηθεί από κοινού με τον Δήμο Καλαμάτας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland