Το τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Γεωργιάδη (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 07 Ιούλιος 2020 13:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Το τελευταίο «αντίο» στον Νίκο Γεωργιάδη (ΦΩΤΟ)

Παρουσία πλήθους κόσμου, μεταξύ των οποίων μέλη φορέων και συλλογικοτήτων της Σπάρτης, που θέλησαν να πουν το τελευταίο αντίο στον Νίκο Γεωργιάδη, τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σπάρτης, η κηδεία του αείμνηστου συμπολίτη μας.

Στη νεκρώσιμο ακολουθία χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος εστίασε στον πνευματικό πλούτο του Νίκου Γεωργιάδη, αλλά και τους δεσμούς που συνέδεαν τον εκλιπόντα με τον Μητροπολιτικό Ναό και την 20ετή προσφορά του σε αυτόν.

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε το μέλος της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης, αρχιτέκτων-μηχανικός κ. Γιώργος Γιαξόγλου, ο οποίος ανέγνωσε το ψήφισμα του συλλόγου.

Επικήδειο λόγο εκφώνησε και η Λάκαινα αρχαιολόγος-βυζαντινολόγος, κ. Ασπασία Λούβη-Κίζη, προκαλώντας ιδιαίτερη συγκίνηση στους παρευρισκομένους:

«Κύριε Νίκο,

αυτό που υπήρξατε με υποχρεώνει να καταργήσω βασικούς κανόνες της εκφοράς της ελληνικής γλώσσας, και τώρα, που απευθύνομαι μόνο στο πνεύμα σας δεν μπορώ παρά να σας αποκαλέσω ξανά …

Κύριε Νίκο,

η πολλαπλή σας προσφορά στην πόλη μας, στην δημιουργία της σύγχρονης ταυτότητας της και στον πολιτισμό της είναι γνωστή και καθολικά, αναγνωρισμένη.
Σήμερα αποχαιρετώντας σας θέλω να σταθώ μόνο σε κάτι που εγώ θεωρώ ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της πολύπλευρης προσπάθειας σας μέσα στην τραυματισμένη με βαθιές πληγές μεταπολεμική κοινωνία της Σπάρτης.

Αγνοήσατε όλα αυτά που χώριζαν αυτή την κλειστή και δύσκολη κοινωνία, κοιτάξατε μπροστά και βρήκατε το κάτι που μπόρεσε σιγά σιγά να αρχίσει να την ενώνει. Ήταν ο Πολιτισμός , τα Γράμματα, η Ενημέρωση, η Δημιουργικότητα, χωρίς πολιτική ταυτότητα, που βρήκαν στέγη κάτω από το απαράμιλλο κύρος της προσωπικότητας σας, αυτής της απλής χωρίς φτιασίδια και μεγαλοσχήμονες πράξεις της αγνής προσωπικότητας σας!

Το ήθος σας, η τεράστια προσωπική εργασία σας, η ατελείωτη υπομονή σας και η ασύγκριτη ανωτερότητά σας δεν έθεσαν μόνον τα θεμέλια της Πνευματικής Εστίας της Σπάρτης. Αυτά τα γνωρίσματά σας ζύμωναν επί χρόνια αυτό τον χώρο πολιτισμού για να φτιάξουν ένα υγιές κύτταρο.   Ο θεσμός άνθισε και προσέφερε σε γενιές Σπαρτιατών πνευματική ανάσα. Η μεγαλοψυχία σας έδωσε την ικανοποίηση σε όλους όσους σας πλαισίωσαν να μοιραστούν εξ ίσου με εσάς την ικανοποίηση των επιτυχιών της. Και η μικρή Σπάρτη ξεχώρισε ανάμεσα σε άλλες επαρχιακές πόλεις για την πνευματική της ταυτότητα.

Μόλις χθες κλείσατε, και πάλι αθόρυβα, την πόρτα μιας πολύχρονης προσφοράς. Σήμερα ανοίγει μια λεωφόρος στους συνεχιστές της. Τα πράγματα είναι πλέον διαφορετικά η σημερινή Πνευματική Εστία θα τραβήξει, πρέπει να τραβήξει, το δρόμο της, προσαρμοσμένη στα σύγχρονα κοινωνικά αιτήματα.

Εμείς η μεταπολεμική γενιά των Σπαρτιατών, που σήμερα καμαρώνουμε πλέον ως παλιοί Σπαρτιάτες, θα σας ευγνωμονούμε πάντα για τη δημιουργία αυτού του υγιούς πυρήνα της σπαρτιάτικης κοινωνίας, που στήριξε τα πρώτα βήματα της ζωής μας.
Κύριε Νίκο,

η κληρονομιά που αφήσατε στον εξαιρετικό γιό σας Βασίλη, στον Δήμο Σπάρτης και σε όλους τους Σπαρτιάτες είναι πολύτιμη, αλλά και βαριά …»

Η ταφή του Νίκου Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε στο Α’ Νεκροταφείο Σπάρτης.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland