Ανακοίνωση για διάθεση στην αγορά πλαστού φυτοπροστατευτικού προϊόντος

Τετάρτη, 27 Μάιος 2020 17:58 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ανακοίνωση για διάθεση στην αγορά πλαστού φυτοπροστατευτικού προϊόντος

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λακωνίας, ενημερώνει, ότι σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 4797/129664-20/05/2020 έγγραφο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, Τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έγινε καταγγελία από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας προς το Υπ. Α.Α.Τ., για διάθεση στην αγορά, μη εγκεκριμένου (πλαστού) φυτοπροστατευτικού προϊόντος.

Στη φωτογραφία, διακρίνεται σκεύασμα που φέρει την εμπορική ονομασία “ENVOKE 75 WG” με πλαστή ελληνική ετικέτα. Το προϊόν δεν έχει λάβει κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά, παρόλα αυτά στην ετικέτα του εικονιζόμενου σκευάσματος αναφέρεται ότι έχει δήθεν «Ημερομηνία Ισχύος Άδειας: 27/08/2019-25/08/2021», το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το εικονιζόμενο σκεύασμα είναι μη εγκεκριμένο, αγνώστου σύστασης.

Η Υπηρεσία της Π.Ε Λακωνίας, ενημερώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όποιος εισάγει, παρασκευάζει προς εμπορία, εμπορεύεται, κατέχει, διαθέτει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, έστω και δωρεάν, ανταλλάσσει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί ή διαφημίζει μέσα στη χώρα φυτοπροστατευτικό προιόν, για το οποίο δεν έχει χορηγηθεί άδεια διάθεσης στην αγορά ή δεν έχει χορηγηθεί άδεια πειραματισμού, τιμωρείται με πρόστιμο από πεντακόσια έως τριάντα χιλιάδες ευρώ.

Τα εν λόγω φυτοπροστατευτικά προϊόντα, δεσμεύονται και επανεξάγονται στη χώρα προέλευσης τους, ή επιστρέφονται στο κράτος-μέλος αποστολής. Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 4036/2012, για τις ανωτέρω παραβάσεις προβλέπονται επιπλέον ποινικές κυρώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα