Φθίνουν οι «Γαλάζιες Σημαίες» στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Οι οκτώ βραβεύσεις συνιστούν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων ετών - Κυριαρχούν απόλυτα και φέτος οι ακτές του Δ. Μονεμβασίας

Πέμπτη, 21 Μάιος 2020 16:30 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Φθίνουν οι «Γαλάζιες Σημαίες» στη Λακωνία (ΦΩΤΟ)

Οι βραβεύσεις ακτών, μαρίνων και τουριστικών σκαφών ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.

Στο σύνολο των χωρών που συμμετέχουν φέτος στο πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13% των συνολικών βραβευμένων ακτών.  Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 94 σημαίες.

Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του προγράμματος στη χώρα μας, γαλάζιες σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής, την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Πως απονέμεται η «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 σε ακτές και μαρίνες που πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις. Για την βράβευση- που έχει διάρκεια ενός έτους- απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κριθεί ως «εξαιρετική» η ποιότητα των υδάτων.

Επιπλέον, πρέπει να τηρούνται και τα υπόλοιπα από τα συνολικά 33 κριτήρια για τις ακτές (38 για τις μαρίνες και 51 για τα σκάφη). Αυτά αφορούν την καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Από το 2017 ξεκίνησε και η εφαρμογή του προγράμματος για τα τουριστικά σκάφη στην Ελλάδα. Αυτό αφορά εταιρείες που διαχειρίζονται τουριστικά σκάφη και βραβεύονται για την αειφόρο διαχείριση τους, όταν συμμορφώνονται με 51 κριτήρια σε γενικές κατηγορίες, αλλά και με επιπλέον κριτήρια σε ειδικές κατηγορίες, όπως τα καταδυτικά σκάφη.

Θεοχάρης:
«Ξεχωριστή η σημασία τους φέτος»
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε ότι, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι «Γαλάζιες Σημαίες» έχουν ξεχωριστή σημασία για τον ελληνικό τουρισμό. «Κάθε Γαλάζια Σημαία δεν σηματοδοτεί μόνο ότι η ακτή, η μαρίνα, το τουριστικό σκάφος στο οποίο ανεμίζει παρέχει ολοκληρωμένες και πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες. Φέτος οι Γαλάζιες σημαίες συμβολίζουν επιπλέον την επιθυμία και τη θέληση να επιστρέψουμε στην ομαλότητα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.

Χάνει έδαφος
η Λακωνία
Όσον αφορά τον νομό Λακωνίας, οι «Γαλάζιες Σημαίες» που απονεμήθηκαν φέτος στο νομό είναι οι λιγότερες σε αριθμό, τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οκτώ σημαίες αποτελούν τη χειρότερη επίδοση εξαετίας, καθώς το 2019 είχαν βραβευθεί δέκα παραλίες του νομού, εννέα το 2018 και από δώδεκα το 2017, το 2016 και το 2015.

Συγκριτικά με πέρυσι, υποστολή σημαίας έγινε στις παραλίες Γύθειο 2/Σελινίτσα και Μαυροβούνι του Δήμου Αν. Μάνης. Στον συγκεκριμένο δήμο, που το 2017 είχε καταγράψει ρεκόρ πέντε «Γαλάζιων Σημαιών» (Σκουτάρι, Μαυροβούνι 1, Μαυροβούνι 2, Βαθύ, Γύθειο 2/Σελινίτσα), η μόλις μία φετινή βράβευση (Σκουτάρι) αποτυπώνει τη φθίνουσα πορεία και την απώλεια ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακτών, βάσει των οποίων διενεργούνται οι βραβεύσεις.

Στον αντίποδα, ο Δ. Μονεμβασίας κρατάει «ψηλά» τη σημαία της Λακωνίας, καθώς   διατήρησε και τις επτά βραβεύσεις που παραδοσιακά κατακτά τα τελευταία χρόνια.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι από τις βραβεύσεις απουσιάζουν πλήρως τα δύο τελευταία χρόνια και οι ακτές της Ελαφονήσου. Τελευταία φορά, «Γαλάζια Σημαία» αποδόθηκε το 2018 στη «Μεγάλη Παραλία Σίμου-Σαρακίνικο».

Οι ολοένα και πιο «ρηχές» επιδόσεις στο σύνολο του νομού οφείλουν να προβληματίσουν και να κινητοποιήσουν αρχές, φορείς και συλλογικότητες για να εστιάσουν στην αντιμετώπιση μιας κρίσιμης παραμέτρου που συνδέεται με την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Λακωνίας.

Αναλυτικά, οι φετινές «Γαλάζιες Σημαίες» στη Λακωνία:

Δήμος Μονεμβασίας (7)
• Αρχάγγελος
• Μεγάλη Άμμος (Κυπαρίσσι)
• Μονεμβασιά
• Νεάπολη
• Πλύτρα-Παχιάμμος
• Πορί
• Τηγάνια

Δήμος Αν. Μάνης (1)
• Σκουτάρι

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες των βραβευμένων ακτών της Λακωνίας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα