Οριστικά στο σπίτι θα κάνουμε Πάσχα φέτος

Τι θα συμβεί με τις ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας - 1.314 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 49 νεκροί στη χώρα

Τρίτη, 31 Μάρτιος 2020 19:41 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οριστικά στο σπίτι θα κάνουμε Πάσχα φέτος

Καθώς πλησιάζει η περίοδος της Μεγάλης Εβδομάδας (από 12 έως 18 Απριλίου) και του Πάσχα (19 Απριλίου), ολοένα και «φουντώνει» η συζήτηση για τον τρόπο που θα τιμηθεί φέτος η πορεία του Θεανθρώπου προς τα Πάθη και τη λυτρωτική Ανάσταση, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ήταν ξεκάθαρος, βάζοντας τέλος σε οποιαδήποτε εκδοχή του φετινού εορτασμού εκτός αυτής του… σπιτιού: « Έχουμε πολλά χρόνια μπροστά μας να γιορτάζουμε τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα, τους παραδοσιακούς τρόπους έκφρασης της πίστης μας. Αυτή τη χρονιά, είναι διαφορετικά. Θα μείνουμε μέσα. Δεν θα κάνουμε φέτος Πάσχα στο χωριό. Δεν θα ψήσουμε τα αρνιά στις αυλές μας και δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Η πίστη μας είναι μέσα μας. Με πίστη και με πλήρη πειθαρχία θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές ώστε να είμαστε όλοι εδώ. Δεν θα συγχωρήσει κανείς τον εαυτό του εάν η επιπολαιότητά του γίνει αιτία να χάσει έναν άνθρωπο που αγαπάει».

Αναφορικά με τη λειτουργία των ιερών ναών, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: «Υπάρχει μια συζήτηση με τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για το ενδεχόμενο από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και το Πάσχα να έχουμε τις λειτουργίες των εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Το πιο σύνθετο ζήτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το Άγιο Φως. Είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα τις επόμενες μέρες».

Στο ίδιο «μήκος κύματος» με τον Στ. Πέτσα κινήθηκε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων  και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς: «Πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε σε εκκλησίες. Εάν όμως κάποιοι αρνούνται να αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών τότε η επιλογή είναι μονόδρομος. Περισσότερα και αυστηρότερα μέτρα. Αυτό δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ,είναι κάτι που αναγκαστικά θα συμβεί αν δεν αντιληφθούμε ότι μέχρι τώρα έχουμε διανύσει ένα δύσκολο δρόμο, ένα δικό μας Γολγοθά , όμως είμαστε ακόμα στην αρχή και πρέπει να επιμείνουμε στο στόχο: Μένουμε σπίτι χωρίς δικαιολογίες, χωρίς εξαιρέσεις».

Για αυστηροποίηση
του περιορισμού στις μετακινήσεις
Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, ο Στ. Πέτσας επεσήμανε: «Καμία χώρα δεν μπορεί να αντέξει μια τόσο μαζική πανδημία, που δημιουργεί την ανάγκη σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να τρέξει ταυτόχρονα στο νοσοκομείο. Εμείς ξεκινήσαμε με αυστηρά προληπτικά μέτρα πιο γρήγορα απ’ ό,τι χρειαζόταν. Αυτό ήταν ξεκάθαρο από την πρώτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Κινηθήκαμε με βάση τη γνώμη των ειδικών. Πήραμε αυστηρά γρήγορα μέτρα και αυτά τα μέτρα αποδίδουν μέχρι σήμερα. Σε εμάς επαφίεται αυτό το καλό αποτέλεσμα να συνεχιστεί ώστε να έχουμε μια συλλογική νίκη.

Οι εξαιρέσεις απομονώνονται και επιβάλλονται  πρόστιμα. Όταν κάτι που φαίνεται να αποδίδει, πάει να χαλαρώσει, δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται, ένα μικρό ποσοστό του πληθυσμού είναι ικανό να ανατρέψει  την καλή εικόνα, που έχουμε σήμερα. Η καταστρατήγηση των λίγων έχει δύο πτυχές. Η μια αφορά την υπερβολική διόγκωση του χρόνου για μια δραστηριότητα έξω από το σπίτι. Δεν γίνεται να ξεχειλώνουμε την ώρα που αναγράφουμε στο έντυπο, λέγοντας ότι κάνουμε ατομική άσκηση το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Άρα, εκεί θα υπάρξει πολύ αυστηρότερη προσοχή από τα όργανα ελέγχου και θα επιβάλλονται πρόστιμα. Η άλλη αφορά στις βασικές μετακινήσεις που πρέπει να γίνονται συντεταγμένα. Εξετάζουμε αυστηροποίηση του πλαισίου γιατί δεν πρέπει οι λίγοι να οδηγούν σε μια γενική απαγόρευση. Άρα, καλύτερα είναι να αυστηροποιήσουμε, να κάνουμε  πιο ξεκάθαρο το πλαίσιο. Δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κανείς το έντυπο για τις έξι επιλογές που έχει, τρεις φορές την ημέρα. Συνδυάζουμε την έξοδο μας για το σουπερμάρκετ, το φαρμακείο, τον φούρνο της γειτονιά μας και γυρίζουμε σπίτι μας. Αυτή είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα αυτή τη στιγμή. Και στο έντυπο και στο 13033 υπήρξε μια κατάχρηση από τους λίγους. Οι πιο πολλοί συμμορφώνονται ευλαβικά. Αλλά και αυτοί οι λίγοι μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα. Γι’ αυτό θα αυστηροποιήσουμε το πλαίσιο αυτό».

Για τα μέτρα στήριξης
Για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζόμενων, ο Στ. Πέτσας διευκρίνισε: «Είναι σαφές ότι καλύπτονται περίπου οκτώ στους δέκα μισθωτούς, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις και τρεις στους τέσσερις ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, παρέχει ρευστότητα στον επιχειρηματία προκειμένου  να χρηματοδοτήσει κάποια από τα σχέδιά του τις επόμενες εβδομάδες. Είναι ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, και αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν μέχρι 250 άτομα, δηλαδή περίπου το 99% των επιχειρήσεων. Τα  χρήματα που θα πάρουν τώρα, θα τα επιστρέψουν μετά από αρκετά χρόνια με ένα ελάχιστο επιτόκιο. Θα υπάρξει επίσης το εγγυοδοτικό ταμείο για κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες επίσης μέσα στον Απρίλη και μέχρι αρχές Μαΐου. Παρακαλούμε να γίνει χρήση αυτών των εργαλείων. Δίνουμε αυτά τα  εργαλεία, για να μην έχουμε μια καθίζηση αδικαιολόγητη στην οικονομική δραστηριότητα».

Για τους ανέργους
Για τη στήριξη των ανέργων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι ανακοινώθηκαν «πολύ μεγάλα προγράμματα κατάρτισης. Το πρώτο είναι για 36.500 συμπολίτες μας ανέργους από 18 έως 67 ετών. Θα ακολουθήσουν, προς το τέλος Απριλίου, αρχές Μαΐου, νέα προγράμματα για 100.000 ανέργους. Σε αυτά θα μπορούν να ενταχθούν και μακροχρόνια άνεργοι που δεν λαμβάνουν το επίδομα μακροχρονίως ανέργων. Θυμίζω ότι σήμερα υπάρχουν δύο κατηγορίες επιδομάτων ανεργίας. Το ένα, το κανονικό, είναι μέχρι τους 12 μήνες, το άλλο αφορά  τους μακροχρόνια ανέργους, από τους 12 μήνες και μετά για χρονικό διάστημα αντίστοιχων μηνών, που είχε θεσπιστεί επί υπουργίας Βρούτση, στην Κυβέρνηση Σαμαρά. Συνολικά 136.500 άνθρωποι θα καλυφθούν από αυτά τα προγράμματα.

Αυτοί, που δούλευαν στον τουρισμό, αλλά δεν βγήκαν στην ανεργία, δηλαδή δεν πήραν το επίδομα ανεργίας  τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, έχουν καλυφθεί από την προηγούμενη δέσμη μέτρων και θα λάβουν το επίδομα ανεργίας για το χρονικό διάστημα που δεν καλύπτονταν. Αυτοί που ήταν να προσληφθούν από 1ης Απριλίου, αλλά λόγω του κλεισίματος των ξενοδοχείων δεν προσλήφθηκαν θα έχουν για το επόμενο δίμηνο, και αυτοί το ευνοϊκό πλέγμα των ρυθμίσεων».

Ο αριθμός κρουσμάτων
και νεκρών
Εξάλλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον «χάρτη» του ιού στην χώρα μας, την Τρίτη (31/3), ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε πως κατεγράφησαν 82 νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.314. Παράλληλα, επτά νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στην χώρα μας, γεγονός που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον Covid-19, ανέρχεται πια σε 49. Επίσης, 85 πολίτες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη, εκ των οποίων 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ σε ποσοστό 57% είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ακόμη, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως καταγράφηκε επιδημική έξαρση κρουσμάτων σε πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου με 20 κρούσματα, σε σύνολο 383 ανθρώπων που ελέγχθησαν.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος