Στη χερσόνησο Μαλέα πεζοπορούν ΕΟΣ Σπάρτης και Μολάων

Τετάρτη, 11 Δεκέμβριος 2019 15:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Στη χερσόνησο Μαλέα πεζοπορούν ΕΟΣ Σπάρτης και Μολάων

Εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα πραγματοποιεί ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (ΕΟΣ) Σπάρτης, από κοινού με τον ΕΟΣ Μολάων-Νοτιοανατολικής Λακωνίας, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι συμμετέχοντες θα είναι η εξής: Διάσελο Βαβύλας (550 μ.) - Ανώνυμη (772 μ.) - Κριθίνα (794 μ.) - Γερμανικό Παρατηρητήριο (ΕΡΓΟ) - Βελανίδια. Αναλυτικότερα, αρχικά θα γίνει ελεύθερο περπάτημα στις  κορυφογραμμές, με πανοραμική θέα, και μετά οι πεζοπόροι θα ακολουθήσουν το μονοπάτι Δ11 για να επιτρέψουν στα Βελανίδια.

Οι ώρες πορείας ανέρχονται σε 5+, ενώ ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής χαρακτηρίζεται Α (εύκολη). Η υψομετρική διαφορά είναι της τάξης των 400 μέτρων.

Απαραίτητα για τη συμμετοχή είναι η καλή φυσική κατάσταση και ο κατάλληλος για την εποχή ατομικός εξοπλισμός.

Η αναχώρηση θα γίνει στις 7 το πρωί της Κυριακής με λεωφορείο (αν συγκεντρωθούν αρκετά άτομα) από το κλειστό γυμναστήριο Σπάρτης.
 Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν έως την Παρασκευή (13/12) το πρωί με τη συντονίστρια της ανάβασης Ντίνα Τυροβολά (6977 285633).

Η τοποθεσία
Το ακρωτήρι του Μαλέα,  γνωστό και σαν Καβομαλέας ή Καβομαλιάς, είναι ένα θρυλικό ακρωτήρι. Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική στο Μυρτώο Πέλαγος και στη θάλασσα των Κυθήρων. Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια ώστε να αποτελεί σημαντικό πέρασμα του θαλάσσιου εμπορίου, αφού τα καράβια στρίβουν μπροστά από το ακρωτήρι για να κινηθούν είτε βορειότερα προς το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα, είτε προς την δυτική Μεσόγειο. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν, ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων.

Ο Στράβων, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει - Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια. Το ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, λόγω της µορφολογίας του, κατά τους µεταβυζαντινούς αιώνες, δέχτηκε στις σπηλιές του ερηµίτες και πειρατές. Με πλήθος ασκηταριών να γραπώνονται στα βράχια του, µετατράπηκε στο «Μικρό Άγιο Όρος». Σήµερα σώζονται λίγα εκκλησάκια, που υποστηρίζουν ακόµη την αγιότητα του τόπου.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος