Πρότυπο για όλη τη χώρα το νέο νοσοκομείο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Έγιναν τα αποκαλυπτήρια για τον σχεδιασμό του κορυφαίου έργου - Παραδίδεται το 2025 με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος

Τετάρτη, 04 Δεκέμβριος 2019 07:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρότυπο για όλη τη χώρα το νέο νοσοκομείο Σπάρτης (ΦΩΤΟ)

Μια αρχική γεύση για τη μορφή και τις δυνατότητες που θα προσφέρει το νέο γενικό νοσοκομείο Σπάρτης πήραν όσοι συμμετείχαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (2/12) στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στη Σπάρτη. Για τη σύγχρονη, υψηλών προδιαγραφών, νοσηλευτική μονάδα, που θα κατασκευαστεί και θα εξοπλιστεί πλήρως με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δίπλα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, προβλέπεται χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και παράδοσης τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή σε χρονικό διάστημα λίγο μεγαλύτερο των πέντε ετών από σήμερα.

Στην παρουσίαση του έργου, τη μελέτη του οποίου έχει αναλάβει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο, έλαβαν μέρος μέλη της Ομάδας Σχεδιασμού και Διαχείρισης του Έργου, καθώς και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου.

Η δωρεά για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου Σπάρτης εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης «Πρωτοβουλίας για την Υγεία» που χρηματοδοτείται αποκλειστικά απο το ΙΣΝ, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορά στην ανέγερση νέων υποδομών, την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού και την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, με στόχο την ενίσχυση της ιατρονοσηλευτικής φροντίδας σε όλη τη χώρα.

Ο αρχιτέκτων κ. Φαίδων Περράκης (Sr. Design Manager, Hill International - εταιρία project manager των κατασκευαστικών έργων στην Πρωτοβουλία για την Υγεία του ΙΣΝ) ανέφερε πως «είναι χαρά που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην πρώτη παρουσίαση των σχεδίων για το νέο νοσοκομείο».

Ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Μάριος Θεμιστοκλέους επεσήμανε ότι «το Ίδρυμα Στ. Νιάρχος, με την Πρωτοβουλία για την Υγεία, αναβαθμίζει τη Δημόσια Υγεία της χώρας.  Το νέο νοσοκομείο της Σπάρτης θα στοιχίσει 90.000.000 ευρώ και θα παραδοθεί στις αρχές του 2025, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες υγείας στην περιοχή». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα αποτελέσει μοχλό και πυλώνα για την γενικότερη αναβάθμιση της περιοχής. Τα σχέδια του Ρέντσο Πιάνο προσφέρουν υψηλής αισθητικής σχεδιασμό και εναρμόνιση του κτηρίου με το περιβάλλον. Δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα ούτε στον ιδιωτικό ούτε στο δημόσιο τομέα, εφάμιλλο νοσοκομείο. Θα προσπεράσουμε τα γραφειοκρατικά κωλύματα, ώστε το νοσοκομείο να είναι έτοιμο το 2025».

Ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος εξέφρασε τη μεγάλη χαρά του «για όσα γίνονται στην ιστορική μας Λακωνία. Το Ίδρυμα είναι ιδιαίτερη ευλογία για όλη τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Λακωνία και τη Μητρόπολη. Παντού έχουν βάλει τη σφραγίδα τους. Ο κ. Ανδρέας Δρακόπουλος (σσ πρόεδρος του ΙΣΝ), με τον οποίο συναντήθηκα, έχει κλείσει στην καρδιά του τον τόπο μας και έχει όραμα γι’ αυτόν.  Ό,τι πιο τέλειο θα είναι το νέο μας νοσοκομείο». Ο κ. Ευστάθιος υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΙΣΝ θα κατασκευάσει το κτήριο που θα στεγαστεί η βυζαντινή σχολή αγιογραφίας και βυζαντινής μουσικής «με 100% δικά τους έξοδα», όπως είπε ο Ιεράρχης.

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας σημείωσε: «Θέλω να συγχαρώ το Ίδρυμα για όλα όσα κάνουν για την πόλη. Είναι εξαιρετικά σοβαρή η δουλειά τους και το ενδιαφέρον τους δε μας αφήνει ασυγκίνητο. Δεν είναι μόνο ότι θα κτίσουν ένα νοσοκομείο παγκόσμιας κλάσης. Είναι και τα χρήματα που θα έρθουν στον τόπο μας από την κατασκευή του, αλλά και οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Και θα δοθεί ευκαιρία να διεκδικήσουμε ξανά τη Νοσηλευτική Σχολή και θα τη διεκδικήσουμε με πάθος. Ευχαριστώ το Ίδρυμα και για όλα όσα κάνει πέραν του νοσοκομείου (παλαιό μουσείο, σχολές Μητρόπολης). Η πόλη σάς ευχαριστεί θερμά».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Σπάρτης κ. Σωτήρης Μπότσιος, που ήταν εκ των εμπνευστών και ένθερμων υποστηρικτών για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου στη Σπάρτη, εμφανώς ικανοποιημένος, είπε: «Ζούμε ιστορικές στιγμές. Πριν από δύο χρόνια, μάς ήρθε η ιδέα να σηκώσουμε ψηλά τον πήχη και να στοχεύσουμε στην απόκτηση του νέου νοσοκομείου. Κανείς μας τότε δεν πίστευε πως το όνειρό μας θα γινόταν πράξη. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους εκείνους τους πρωτεργάτες της ιδέας (5-6 εντός και 4 εκτός νοσοκομείου) που συνέβαλαν να γίνει πράξη το όνειρό μας. Ειδικά τη Ντία Τζανετέα και τον Βαγγέλη Βαλιώτη». Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «ξεδιπλώναμε την ιδέα μας και ψάχναμε τρόπους για την υλοποίηση του. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Το νοσοκομείο πρέπει να στελεχωθεί από την πρώτη μέρα λειτουργίας του. Ένα ανάλογο έργο τέτοιας ποιότητας (αποτελούμενο από μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια) απαιτεί μια άλλη συμπεριφορά και νοοτροπία από όλους μας». Ολοκληρώνοντας, τόνισε «πως όλοι πρέπει να σεβαστούμε το έργο που θα μας παραδοθεί. Είναι εργαλείο για να φέρει τους Λάκωνες πιο κοντά στην ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ευκαιρία που πρέπει να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης».

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο κ. Γιάννης Ζερβάκης, υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών  του ΙΣΝ, ο οποίος ανέφερε πως «δεν χρειάζεται να πούμε πως συνδέεται το ίδρυμα με τη Λακωνία», ενώ έκανε αναφορά στο έργο του ΙΣΝ σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στα έργα του σε Πολιτισμό, Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια. «Η πρωτοβουλία για τη Λακωνία περιλαμβάνει αρκετά έργα», παρατήρησε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην προσπάθεια Αναβίωσης της Βαμβακούς. Κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν το έργο, «γιατί πραγματικά τα παιδιά που έχουν αναλάβει το project καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες», όπως είπε.  Μίλησε για την ανέγερση του κτηρίου του νοσοκομείου, τις σχολές της Μητρόπολης, την ανακαίνιση του υπάρχοντος αρχαιολογικού μουσείου, αλλά και το μουσείο ψηφιδωτών που θα παραδοθεί τον Ιούνιο. «Το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε αρκετά, ώστε να καταλήξουμε στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανέγερσης του νοσοκομείου. Πρώτος στόχος είναι να οριστικοποιήσουμε τι θα προσφέρει το νοσοκομείο ( κλινικές, εργαστήρια κλπ). Σε 11 μήνες θα ψηφιστεί ο Νόμος και η κατασκευή θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο του 2022. Εκτιμούμε ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2025, το νοσοκομείο θα παραδοθεί», κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΙΣΝ.

Ο διευθυντής Τεχνικών Δωρεών του ΙΣΝ Θεόδωρος Μαραβέλιας επεσήμανε: «Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω είναι το όραμα που υπάρχει πίσω από την Πρωτοβουλία για την Υγεία. Έχει πίσω του πολλές αξίες που θεωρούμε πολύ σημαντικές. Με την υλοποίηση των τριών νοσοκομείων, το Ίδρυμα φιλοδοξεί στη δημιουργία σύγχρονων μονάδων υγείας που θα αποτελέσουν ορόσημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πολύ φιλόδοξο το όραμά μας και πρέπει να αισιοδοξούμε γι’ αυτό. Θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα στον τόπο σας και είμαι σίγουρος πως θα στεφθεί από απόλυτη επιτυχία». Κλείνοντας, ενημέρωσε πως «έχουμε συγκροτήσει μια μεγάλη ομάδα ερευνητών και επιστημόνων από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, με επικεφαλής τον Ρ. Πιάνο, ώστε τα νοσοκομεία μας να είναι πρότυπα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Ο αρχιτέκτων Γιάννης Βεντουράκης, από τη μελετητική ομάδα του Ρ. Πιάνο, ανέφερε: «Βρίσκομαι εδώ σαν εκπρόσωπος μιας μεγάλης ομάδας που κάτω από τον Ρέντσο Πιάνο έχουμε αναλάβει την μελέτη και την υποστήριξη των τριών νοσοκομείων που προσφέρει το ίδρυμα στο Ελληνικό Δημόσιο. Τον χώρο του νοσοκομείου, τον γνωρίζετε, αυτό που μας απασχολεί όμως είναι πως το νοσοκομείο της Σπάρτης λειτουργεί και πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος να υποδεχθεί αυτός ο χώρος το νέο κτίσμα. Μας απασχολεί πολύ αν πρέπει να γίνει κάποιος συνδυασμός παλαιού (μέσω ανακαίνισης) και νέου κτηρίου ή αν θα πρέπει να χτιστεί εξ’ ολοκλήρου από την αρχή». Ο ίδιος παρουσίασε κάποια σχέδια του έργου, διευκρινίζοντας  ωστόσο ότι πρόκειται για πρώιμη φάση του σχεδιασμού και η ομάδα εργάζεται για να καταλήξει στις τελικές προτάσεις της. «Το σίγουρο είναι πως τα τελικά σχέδια θα μας εκπλήξουν. Θα δοθεί έμφαση στο περιβάλλον και δεν θα υπολείπεται σε τίποτα όσον αφορά την κάλυψη ιατρικών αναγκών.  Όμως, την τελική απόφαση για τα τμήμα που θα λειτουργήσουν θα τη λάβει το Υπουργείο Υγείας και όχι το ΙΣΝ», τόνισε.

Στη συνέχεια, το κοινό έθεσε ερωτήσεις στους ομιλητές, ενώ ο αντιπρόεδρος του νεοσύστατου Τμήματος  Φυσικοθεραπείας Σπάρτης απηύθυνε έκκληση στους μελετητές να εντάξουν στον σχεδιασμό τις ανάγκες της σχολής, με τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών στο νέο νοσοκομείο.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος