Προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αναπηρία

Μηνύματα Κρητικού και Δούκα για την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ

Τρίτη, 03 Δεκέμβριος 2019 17:49 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Προσδοκώντας ένα καλύτερο μέλλον για τα άτομα με αναπηρία

Με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ το 1992, η 3η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities). Η επιλογή της ημερομηνίας συνδέεται με την υιοθέτηση από τον διεθνή οργανισμό (στις 3 Δεκεμβρίου 1982) του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007, την οποία η Κύπρος κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κρητικός: «Η ποιότητα ζωής των ατόμων
με αναπηρία αποτελεί τον δείκτη του πολιτισμού»
Στο μήνυμά του ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός αναφέρει τα εξής: «Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία κι αποτελεί μια παραπάνω ευκαιρία ευαισθητοποίησης, στρέφοντας την προσοχή μας στα δικαιώματά τους, στις δυνατότητές τους και στον αγώνα τους για ίσες ευκαιρίες.

Η βελτίωση κι η επέκταση δράσεων για την ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά και υπηρεσίες των Α.μ.Ε.Α αποτελεί μια από τις βασικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης.

Προσωπικά θα είμαι πάντα δίπλα τους, θ’ ακούω με προσοχή τα αιτήματά τους και θα κάνω ό,τι μπορώ ώστε να εξασφαλίζεται η αυτονομία τους αλλά και η κοινωνική δικαιοσύνη.

Τα άτομα με αναπηρία μάς εμπνέουν και κερδίζουν καθημερινά τον σεβασμό μας για τις κατακτήσεις τους. Με πείσμα  και δύναμη  ψυχής διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, στις τέχνες, στον αθλητισμό, στις επιστήμες, στο δημόσιο βίο. Ο καθένας μας ας μην επικεντρώνεται στην αναπηρία τους αλλά στις ικανότητές τους.

Πρέπει να εγκαταλείψουμε την φιλανθρωπική προσέγγιση και να υιοθετήσουμε την ανθρωποκεντρική. Να φύγουμε από τον συμπονετικό λαϊκισμό και να διαμορφώσουμε πραγματικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις ανεμπόδιστης άσκησης των δικαιωμάτων τους.

Ας προστατεύσουμε μ’ αυτόν τον τρόπο την κοινωνική αξιοπρέπεια όλων μας. Η ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τον δείκτη του πολιτισμού μας».

Δούκας: «Αλλαγή νοοτροπίας απέναντι
στα προβλήματα των συνανθρώπων μας»
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας επισημαίνει: «Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, αποτελεί μία ημέρα υπενθύμισης και κυρίως επαγρύπνησης για τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Η ημέρα αυτή επιβάλλει τη συμβολή όλων μας στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντι στα προβλήματα των συνανθρώπων μας με αναπηρία, που συχνά δίνουν μάχη επιβίωσης κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Η ενεργοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας, η συμμετοχή, αλλά προπαντός ο σεβασμός σε κάθε ΑΜΕΑ αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ουσιαστική και αποτελεσματική ένταξή τους στο κοινωνικό σώμα και τη δημόσια ζωή.

Από πλευράς μας, ο Δήμος Σπάρτης θα καταβάλλει κάθε δυνατή ενέργεια για να διευκολύνει την κινητικότητα και την καθημερινότητα αυτών των συνανθρώπων μας».


Με πληροφορίες από dikaiologitika.gr

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος