Αναβίωσε η ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Τετάρτη, 04 Δεκέμβριος 2019 09:01 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναβίωσε η ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Με μία αξιόλογη και μεστή νοημάτων εκδήλωση μνήμης για τη συμπλήρωση 100 ετών από την γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Σπάρτης, ολοκληρώθηκε το εορταστικό πρόγραμμα για τον πολιούχο της Σπάρτης, Όσιο Νίκωνα «τον Μετανοείτε». Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής 1/12 και τελούσε υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης, συνδιοργάνωσαν το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, ο Σύλλογος Ποντίων Λακωνίας, η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας, η Βυζαντινή χορωδία της Σχολής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» της ΙΜΜΣ και ο ΙΝ Οσίου Νίκωνος.

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο προϊστάμενος του ΙΝ Οσίου Νίκωνος, πρωτ. π. Αθανάσιος Σπηλιώτης. Ακολούθησε το πρόγραμμα της χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος», υπό την διεύθυνση του υπεύθυνου της σχολής κ. Παναγιώτη Χρόνη, που περιελάμβανε τα απολυτίκια του Οσίου Νίκωνος, των Αγίων Τεσσαράκοντα μαρτύρων, του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη και της Παναγίας Σουμελά, καθώς και τα στιχηρά Αίνων του Οσίου Νίκωνος.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εφέτης κ. Νικόλαος Σταυριανίδης, του οποίου η ομιλία είχε τίτλο «Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού: Παρελθόν – Παρόν – Μέλλον».

Στη συνέχεια, μέλη της Ερασιτεχνικής Θεατρικής Ομάδας Λακωνίας, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, αφηγήθηκαν με γλαφυρό τρόπο κείμενα και απήγγειλαν ποιήματα, σχετικά με το δράμα των Ποντίων.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με την χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων Σπάρτης, τα μέλη της οποίας, ενδεδυμένα με παραδοσιακές στολές και υπό την διεύθυνση του εκπαιδευτικού κ. Γεωργίου Μανωλόπουλου, τραγούδησαν τρία παραδοσιακά τραγούδια: «Στην Παναγία Σουμελά», «Την Πατρίδα μ’ έχασα» και «Η Ρωμανία επέρασεν». Τα τραγούδια προλόγισε η καθηγήτρια-φιλόλογος κ. Μεταξία Παπαποστόλου.

Την εκδήλωση επισφράγισε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, ο οποίος αρχικά συνεχάρη τους διοργανωτές των εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Σπάρτης, καθώς και τους εμπνευστές και συμμετέχοντες της εξαιρετικής εκδήλωσης τιμής και μνήμης. Ο ποιμενάρχης επισήμανε ότι «η ιστορική μνήμη σε ένα λαό είναι απαραίτητη, ώστε να αποτελεί  οδηγό για το μέλλον λειτουργώντας αποτρεπτικά στην επανάληψη λαθών που κόστισαν στην πατρίδα μας».  Επίσης, αναφέρθηκε στον Όσιο Νίκωνα, που καταγόταν από τον Πόντο, και σε άλλους Αγίους της Εκκλησίας, «που αγίασαν στον μαρτυρικό αυτό τόπο». Ολοκληρώνοντας, υπογράμμισε ότι «ο Πόντος και άλλοι τόποι που άνθισε ο Ελληνισμός από αρχαιοτάτων χρόνων, δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ‘’χαμένες Πατρίδες’’, αλλά ‘’αλησμόνητες Πατρίδες’’».

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος