Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Δ. Ευρώτα

Οι προτάσεις του Ηλία Παναγιωτακάκου για το αρμόδιο Τοπικό Συμβούλιο

Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 14:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Δ. Ευρώτα

Τις θέσεις και τους προβληματισμούς για τη λειτουργία του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας/Εγκληματικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.) Δήμου Ευρώτα, που ιδρύθηκε στις 22 Μαρτίου 2011, θέτει ο κ. Ηλίας Παναγιωτακάκος.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει: «Η ίδρυση και λειτουργία του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. ως επικουρικό/συμβουλευτικό όργανο με τα προβλήματα που υπήρξαν δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Με τις εμπειρίες που αποκτήθηκαν μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα όχι για να λύσει -όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν- την παραβατικότητα/εγκληματικότητα στον Δήμο, αλλά να τροφοδοτήσει με επιστημονική τεκμηρίωση ιδέες και λύσεις την μεθοδολογία τόνωσης του αισθήματος ασφάλειας στην Κοινωνία των Πολιτών. Επιπροσθέτως, να διαμορφώσει μια διαρκή κοινωνική συμμαχία με το μόνο αρμόδιο όργανο την Αστυνομία.

Η φύση και η δομή της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας έχει αλλάξει με την χρήση/κατάχρηση της τεχνολογίας, “βίαιη” είσοδο πάσης φύσεως μεταναστών - προσφύγων από την δεκαετία του 1990 έως σήμερα».

Οι στόχοι
Βασικοί στόχοι του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας/Εγκληματικότητας, σύμφωνα με τον Ηλ. Παναγιωτακάκο, είναι τα εξής:
« - Έργο του ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ, είναι η κατάρτιση προγράμματος πρόληψης της εγκληματικότητας στη δημοτική περιφέρεια αρμοδιότητάς του, η διατύπωση γνώμης επί σχετικών ερωτημάτων του δημάρχου ,του δημοτικού συμβουλίων ή των τοπικών κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, η συνεργασία με τα αντίστοιχα συμβούλια όμορων δήμων, η διοργάνωση ημερίδων, σεμιναρίων και άλλων συναφών εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, η συνεχής, μέσω των τοπικών μέσων μαζικής επικοινωνίας, ενημέρωση των κατοίκων, καθώς και η εκδήλωση κάθε άλλης σχετικής δραστηριότητας.
- Το Τοπικό Συμβούλιο Πρόληψης της Παραβατικότητας μπορεί να συμβάλλει δημιουργικά στους τομείς ενημέρωσης, ψυχολογικής υποστήριξης και συνεργασίας με την κοινωνία, ώστε να αναπτυχθεί το αίσθημα ασφάλειας.
- Τα ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ. αποτελούν αποκεντρωμένα όργανα αντεγκληματικής πολιτικής και διαχείρισης του προβλήματος της εγκληματικότητας σε τοπικό επίπεδο, με στόχο τη μείωση ή εξάλειψη του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών και τη
δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην ικανότητα του κράτους, να προστατεύει αποτελεσματικά τα έννομα κοινωνικά αγαθά τους.
- Ο Δήμος Ευρώτα, ως κεντρική γεωπολιτική συνιστώσα της Λακωνίας, είναι αποδέκτης ,ως τόπος προορισμού ανεξέλεγκτων κυμάτων πάσης φύσεως μεταναστών και αθιγγάνων (Ρομά).
  Η αύξηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας έχει αυξηθεί δραματικά, αποκτώντας “ποιοτικά αναβαθμισμένα” χαρακτηριστικά. Σε ναρκωτικές ουσίες, ηλεκτρονικό έγκλημα, εκβιασμοί, μαύρη εργασία, trafficking (εμπορία ανθρώπων), την ενδοοικογενειακή βία κλπ
- Το ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει τον ρόλο της Αστυνομίας που πρέπει να ενδυναμωθεί σε στελεχιακό δυναμικό και εξοπλισμό».

Καταλήγοντας, ο Ηλ. Παναγιωτακάκος τονίζει ότι απαιτείται «συντονισμός και συνεργασία με την Κυβέρνηση και όλους τους θεσμικούς φορείς για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας - εγκληματικότητας με γνώμονα την γνώση, την εκπαίδευση με πρώτιστο καθήκον την ψυχολογική θωράκιση της νεολαίας και της τρίτης ηλικίας...»

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα