«Έκλεισε» το σχέδιο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Οι δράσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Στόχος η μεταφορά 20.000 αλλοδαπών στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020

Τετάρτη, 20 Νοέμβριος 2019 18:53 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Έκλεισε» το σχέδιο για το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό-προσφυγικό, αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων, παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες από νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τις αρχές του 2020. Επίσης, επισημάνθηκε ότι κλείνουν τα hotspot σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο (Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ αντίστοιχα) και θα δημιουργηθούν νέες κλειστές δομές.

Όπως ανέφερε ο Στ. Πέτσας, η κυβέρνηση έχει χαράξει και ακολουθεί διαφορετική πολιτική στο προσφυγικό. «Επιδιώκουμε, κατ' αρχήν τη διεθνοποίηση του ζητήματος και τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει θέσει το ζήτημα σε όλες τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες, στη Γ.Σ. του Ο.Η.Ε. και στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Επισημαίνουμε την ανάγκη υπευθυνότητας και αλληλεγγύης, ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, αλλαγής του πλαισίου του Δουβλίνου, διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου, αλλά και δίκαιης κατανομής των βαρών» σημείωσε,  τονίζοντας πως στο εσωτερικό η πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται σε τέσσερις βραχίονες: 1) Την αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, 2) την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, 3) τις αυξημένες επιστροφές προσφύγων και 4) τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ήδη έχει ψηφιστεί ο νόμος για την επίσπευση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και η κυβέρνηση προχωρά στη χωροθέτηση κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων. Όπως είπε,  «πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν ή σκέφτονται να μπουν παράνομα στη χώρα, την ώρα που ξέρουν πως δεν δικαιούνται άσυλο. Να καταλάβουν -όπως τόνισε κατ' επανάληψη ο πρωθυπουργός- πως αν δώσουν τα λεφτά τους σε ένα διακινητή για τους φέρει στην Ελλάδα, στο τέλος θα τα χάσουν».

Από την πλευρά του ο Αλκ. Στεφανής ισχυρίστηκε ότι, προτεραιότητα στην παρούσα φάση σε επίπεδο διαχείρισης της κρίσης αποτελεί η αποσυμφόρηση των νησιών. Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας:

1) Α’ φάση (βραχυπρόθεσμη): Έλεγχος και ασφάλεια στις περιοχές που επηρεάζονται από την κρίση. Όπως αναφέρθηκε, ο βραχυπρόθεσμος σχεδιασμός υλοποιείται ήδη, με ταυτόχρονες δυναμικές και ευέλικτες παρεμβάσεις -όπου απαιτείται- και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με μεταφορά 5.000 προσφύγων σε ξενοδοχεία και 15.000 προσφύγων σε ήδη υπάρχουσες δομές και σε νέες που δημιουργούνται τώρα. Στόχος, σύμφωνα με τον υφυπουργό είναι η μεταφορά 20.000 προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου σε περιοχές της ενδοχώρας, μέχρι τις αρχές του 2020.

2) Β’ φάση (μεσοπρόθεσμη): «Μεσοπρόθεσμα υλοποιείται αριθμός δράσεων με σκοπό, όχι μόνο να επανέλθει η κανονικότητα σε όλες τις πτυχές της ζωής του ελληνικού λαού, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες, ώστε να θωρακιστεί η χώρα, από παρόμοιες μελλοντικές απειλές, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτροπή», τονίστηκε σχετικά.

Ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί οι ακόλουθες δράσεις:

1η: Ασυνόδευτα παιδιά
Όπως αναφέρθηκε, καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

2η: ΜΚΟ
Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν. Παραμονή και λειτουργία στη χώρα, μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

3η: Άσυλο και Επιστροφές
Η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων, τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η: Κατασκευή και Επέκταση Κλειστών Δομών σε νησιά
Ο σχεδιασμός προβλέπει:
• Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+ ανθρώπων.
• Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο χ. Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή Δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
• Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή - ΚΥΤ, στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή Δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 5.000+
• Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 2.000+
• Στη Λέρο, θα μετατραπεί η υπάρχουσα Δομή σε Κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), χωρητικότητας: 1.000+

sxediasmos metanasteutiko 1

sxediasmos metanasteutiko 2

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση - στεγανοποίηση των διόδων των προσφύγων, με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά, έχουν ήδη διατεθεί (στις 8/11/2019) 14 εκατ. ευρώ για την επίλυση άμεσων αναγκών, έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες για την απεμπλοκή του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης -ΕΣΟΘΕ (το έργο ξεκίνησε το 2014 και η αρχική πρόβλεψη είναι να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2022, κάτι που δεν είναι αποδεκτό), ενώ με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει, 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες, και πολλά άλλα».

Μέτρα στήριξης των τοπικών κοινωνιών
Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα στήριξης και των τοπικών κοινωνιών που θα υποδεχθούν πρόσφυγες-μετανάστες το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τις εξής ενέργειες:
1. Παράταση -έως 31/12/2020- των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.
2. Βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.
3. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.
4. Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων.

Το σενάριο για τη Λακωνία
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα του προηγούμενου διαστήματος, ανάμεσα στις περιοχές που φέρονται υποψήφιες για μεταφορά αλλοδαπών το επόμενο διάστημα είναι η Σπάρτη, αλλά και άλλες περιοχές της Λακωνίας. Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ο δήμαρχος Π. Δούκας ανέφερε ότι «οι πληροφορίες που έχω είναι ότι θα εγκατασταθούν σε ξενοδοχείο της Σπάρτης οικογένειες από τη Συρία, περίπου 400 άτομα συνολικά». Ο ίδιος, πάντως, υπογράμμισε ότι αναμένει αναλυτικότερη ενημέρωση από την Πολιτεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα