Εορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Λαμπρές εκδηλώσεις για το ιστορικό «ΟΧΙ» - Δείτε ολόκληρη τη μαθητική-στρατιωτική παρέλαση

Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2019 17:06 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στη Σπάρτη (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Με την καθιερωμένη λαμπρότητα και κάθε επισημότητα εορτάστηκε και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Σπάρτη. Πλήθος κόσμου, με σύμμαχο την ηλιόλουστη ημέρα και τις υψηλές θερμοκρασίας, παρακολούθησε τις εκδηλώσεις, ενώ το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι τοπικών αρχών, φορέων και συλλογικοτήτων. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις ήταν ο Λάκωνας γενικός γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στρατάκος.

Η ημέρα ξεκίνησε με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών και με θούρια και εμβατήρια από τη Δημοτική Φιλαρμονική στους κεντρικότερους δρόμους της πόλης. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης με φροντίδα του ΚΕΕΜ Σπάρτης.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία χοροστάτησε ο   σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος. Μετά το τέλος της εκκλησιαστικής τελετής έγινε ανάκρουση του Εθνικού  Ύμνου και πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον εκπαιδευτικό κ. Αντώνιο Κοκκονό.

Μετά, οι αντιπροσωπειών σχολείων, οδηγών, προσκόπων και σωματείων μετέβησαν στο κενοτάφιο του Λεωνίδα και στρατιωτικού τμήματος για την απόδοση τιμών. Έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση, προσευχή από τη Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στις 12:00 μμ ξεκίνησε η καθιερωμένη παρέλαση επί της οδού Λυκούργου, με τη συμμετοχή αναπήρων πολέμου, εθελοντριών αδελφών του Τμήματος Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συλλόγων, σωματείων, σχολείων Α/θμιας  και Β/θμιας  Εκπ/σης, Πανεπιστημίου Σπάρτης, Σχολής ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Σπάρτης, Λυκείου Ελληνίδων, οδηγών, προσκόπων, τμημάτων Στρατού ΚΕΕΜ και της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στη Σπάρτη ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από σχολεία και συλλόγους στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μετά το  τέλος της παρέλασης και των παραδοσιακών χορών ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας παρέθεσε δεξίωση στο δημαρχιακό μέγαρο για τις αρχές και το κοινό.

Κρητικός: «Το Έπος της 28η Οκτωβρίου:
“Ελευθερία για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος”»
  Σε δήλωσή του για την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ», ο βουλευτής Λακωνίας κ. Νεοκλής Κρητικός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είναι μέσα στη ζωή των εθνών ημερομηνίες που τα δικάζουν, τα δοκιμάζουν και ελέγχουν τα χαρτιά της ιστορικής τους ταυτότητας.
Τέτοια είναι η μέρα της Σαλαμίνας, η μέρα του Μαραθώνα…
Ας το μάθουν λοιπόν εχτροί και φίλοι μια για πάντα. Είναι η ίδια μέρα, που ξανάρχεται με άλλο όνομα κάθε φορά στη ζωή και στην ιστορία μας. Η 28η του Οκτώβρη είναι ακόμα ένα φανέρωμα του πνεύματος της Φυλής»
(Σ. Μυριβήλης, Το πνεύμα της 28ης Οκτωβρίου).

Την  28η Οκτωβρίου 1940, η προοπτική της Ιστορίας ήταν ζοφερή. Οι λαοί τα Ευρώπης είχαν υποδουλωθεί. Η Γερμανία του Χίτλερ προχωρούσε ακάθεκτη προς την κοσμοκρατορία. Στην δυσοίωνη αυτή ατμόσφαιρα της Ιστορίας σήμανε η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας του ελληνικού λαού, πρώτα απέναντι στις επίλεκτες μονάδες του ιταλικού στρατού και μετά από στη γερμανική Κατοχή.

Απέναντι στην αλαζονεία αυτή, ο ελληνικός λαός φάνηκε έτοιμος να προασπίσει την εθνική ελευθερία μέχρις εσχάτων, και παράλληλα την πολιτική ελευθερία όλων των λαών της Οικουμένης. Ήταν έτοιμος να πει ένα δεύτερο «Μολών λαβέ»!

Σήμερα στην εβδομηκοστή ένατη επέτειο από τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων απέναντι στο φασισμό, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καθοριστική καμπή της Ιστορίας της. Η ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, έκανε μεγάλα βήματα προς τα εμπρός. Σήμερα όλο αυτό το ανεκτίμητο εθνικό κεφάλαιο, οφείλουμε να το επενδύσουμε και πάλι στον Ελληνισμό. Να απαλλάξουμε τον Ελληνισμό από τα βάρη και τις δεσμεύσεις του παρελθόντος και να τον απελευθερώσουμε από τις αντιλήψεις του μεταπολεμικού μοντέλου ανάπτυξης, που πρόσφερε ό,τι καρπούς είχε να προσφέρει.

Η τιμή στους προγόνους μας, στους αγωνιστές του ‘40, είναι ο αγώνας μας για την προάσπιση και εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Η σύγκριση της Ευρώπης του ’40 με την Ευρώπη του σήμερα αναδεικνύει εύκολα τα διδάγματα που οφείλουμε να έχουμε ως μόνιμο οδηγό μας: την εδραίωση της ειρήνης και την διεύρυνση της διεθνούς συνεργασίας, εκεί που άλλοτε ηχούσαν οι ιαχές του πολέμου. Την αφοσίωση στον Πολιτισμό, στις αρχές και στις αξίες του Έθνους μας. Τη διαρκή ενδυνάμωση της ενότητας των Ελλήνων ως βασική αρχή της συλλογικής πορείας μας μέσα από την Παράδοση, τα ήθη και τα έθιμά μας. Είναι χρέος στην Ιστορία  που τιμούμε, χρέος στο παρόν και το μέλλον που διεκδικούμε, χρέος στην πατρίδα μας και τον οικουμενικό Ελληνισμό.

Σημείωση: «Ελευθερία για σένα θα δακρύσει από χαρά ο ήλιος» (Οδυσσέας Ελύτης Άσμα ηρωικό και πένθιμο για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας)».

Δούκας: «Η ημέρα του “ΟΧΙ”,
μας γεμίζει όλους υπερηφάνεια και συγκίνηση»
Δήλωση για την 28η Οκτωβρίου 1940 έκανε και ο δήμαρχος Σπάρτης κ. Πέτρος Δούκας: «Γιορτάζουμε την 79η επέτειο του μεγαλείου του ΟΧΙ του 1940! Ποιός δεν αισθάνεται υπερήφανος για τους πατεράδες και τους παππούδες μας που δεν υπέκυψαν στα Ιταλικά τελεσίγραφα και προτίμησαν να πολεμήσουν κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, για να είμαστε εμείς ελεύθεροι και η Πατρίδα μας εδαφικά ακέραιη!

Η ημέρα του «ΟΧΙ», μας γεμίζει όλους υπερηφάνεια και συγκίνηση!

Ακόμη περισσότερο όσους είχαμε πατεράδες ή παππούδες (ή μανάδες ή γιαγιάδες) που πολέμησαν στη πρώτη γραμμή! Και είναι μια ευκαιρία για τα Ελληνόπουλα να καταλάβουν ότι η Ελλάδα, παρά τις πρόσφατες ταλαιπωρίες θα βρει το δρόμο της! Θα βρει τις νέες «Μεγάλες Ιδέες» της! Θα ξανανέβει στο βάθρο που της αξίζει!

Και αυτοί, οι νέοι, θα είναι οι πρωτοπόροι σε αυτή τη προσπάθεια! Ζήτω το Έθνος μας!»

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στα παρακάτω video

Φωτο: Αντώνης & Σπύρος Κούρος
Video: Τ. Κούρος (Ionian channel)

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα