Η Λακωνία τιμά την επέτειο του «ΟΧΙ»

Εκδηλώσεις σε Σπάρτη και τον υπόλοιπο νομό - Αναλυτικό πρόγραμμα

Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2019 18:43 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Η Λακωνία τιμά την επέτειο του «ΟΧΙ»

Σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιηθούν και φέτος στη Σπάρτη, όπως και στις υπόλοιπες περιοχές της Λακωνίας.

Στη λακωνική πρωτεύουσα θα γίνει γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου και κατοικιών. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση της πόλης και όλων των δημοσίων και ιδιωτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Παρασκευή 25/10
- Ομιλίες σε συγκεντρώσεις στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
- Ώρα  11.15:   Προσκύνημα – κατάθεση στεφάνων  από μαθητές σχολείων A/θμιας, B/θμιας Εκπ/σης , Πανεπιστήμιο Σπάρτης, οδηγούς και προσκόπους στο κενοτάφιο του Λεωνίδα.
Κατά το προσκύνημα θα παρευρίσκονται αντιπροσωπείες αναπήρων και θυμάτων Πολέμου και του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών Ν. Λακωνίας.
Μπροστά στο κενοτάφιο θα βρίσκεται η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης και τιμητική φρουρά από προσκόπους.

Δευτέρα 28/10                                                  
Ώρα 07.30: Χαιρετισμός της ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών και με  θούρια και εμβατήρια από τη Δημοτική Φιλαρμονική  που θα περάσει  από τους κεντρικότερους δρόμους της πόλης.
Ώρα 08.00: Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία της πόλης με φροντίδα του ΚΕΕΜ Σπάρτης.
Ώρα 10.25: Τέλος προσέλευσης επισήμων στο Μητροπολιτικό Ναό Σπάρτης.
Ώρα 10.30: Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό, στην οποία θα χοροστατήσει ο   σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  κ. Ευστάθιος. Τη δοξολογία θα παρακολουθήσουν αντιπροσωπείες των σχολείων που θα  προσέλθουν με τις σημαίες και τα λάβαρά τους. Μετά το τέλος της δοξολογίας θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού  Ύμνου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Αντώνιο Κοκκονό, εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης  συντονιστή εκπαιδευτικού έργου ΠΕ.Κ.Ε.Σ.
 Ώρα 11.30:  Μετάβαση αντιπροσωπειών σχολείων, οδηγών, προσκόπων και σωματείων                     με τις σημαίες και τα λάβαρά τους στο κενοτάφιο του Λεωνίδα και στρατιωτικού τμήματος για  την απόδοση τιμών.
Ώρα 11.40: Τέλος προσέλευσης των επισήμων στο κενοτάφιο του Λεωνίδα.
Ώρα 11.45   Επιμνημόσυνη δέηση. Προσευχή από τη φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης. Κατάθεση στεφάνων. Τήρηση ενός λεπτού σιγής προς τιμή και μνήμη των ενδόξων νεκρών. Εθνικός Ύμνος.
Ώρα 12.00: Έναρξη παρέλασης αναπήρων πολέμου, εθελοντριών αδελφών του Τμήματος Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συλλόγων, σωματείων, σχολείων Α/θμιας  και Β/θμιας  Εκπ/σης, Πανεπιστημίου Σπάρτης, Σχολής ΕΠΑΣ-ΟΑΕΔ Σπάρτης, Λυκείου Ελληνίδων, οδηγών, προσκόπων, τμημάτων Στρατού ΚΕΕΜ, της Φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης. Η παρέλαση θα γίνει επί της οδού Λυκούργου και θα τερματίζει στην οδό Αγ. Νίκωνος.
Ώρα 13.00: Παραδοσιακοί χοροί στην κεντρική πλατεία Σπάρτης.
Μετά το  τέλος της παρέλασης και των παραδοσιακών χορών ο δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας θα παραθέσει δεξίωση στο δημαρχιακό μέγαρο για τις αρχές  και το κοινό.

Εορτασμός
στη Σκάλα

Δευτέρα 28/10
Ώρα 07:00: Όρθρος και Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας
Ώρα 10:00: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας
Ώρα 10:15: Μετάβαση στην πλατεία Πηγών στην Σκάλα
- Εκφώνηση του Πανηγυρικού Λόγου της Ημέρας
από την εκπαιδευτικό του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκάλας κα Μαρία Τούμπλη
- Κατάθεση στεφάνων
- Σιγή ενός λεπτού στην μνήμη των ενδόξων νεκρών
- Εθνικός Ύμνος
Ώρα 11:15: Μαθητική παρέλαση με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Ευρώτα με μέριμνα των τοπικών αντιδημάρχων, οι οποίοι και θα εκπροσωπούν τον δήμαρχο. Ο εορτασμός στις τοπικές κοινότητες του δήμου θα πραγματοποιηθεί με την μέριμνα και την παρουσία του προέδρου και των μελών των τοπικών συμβουλίων.

Αντίστοιχες επετειακές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα και σε άλλες περιοχές της Λακωνίας, όπως το Γύθειο, οι Μολάοι, η Ελαφόνησος, η Νεάπολη, η Μονεμβασιά, ο Βλαχιώτης, η Αρεόπολη, το Γεράκι, το Καστόρι κ.α.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα