Βατικιώτικοι σύλλογοι κατά αιολικών με «σύμμαχο» τον Δ. Μονεμβασίας

Σε προστατευμένες περιοχές Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους τα έργα - Προχωρούν σε υποβολή ένστασης

Τετάρτη, 23 Οκτώβριος 2019 14:36 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βατικιώτικοι σύλλογοι κατά αιολικών με «σύμμαχο» τον Δ. Μονεμβασίας

Τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας,  κατά τη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου, έλαβε κατ’ αρχήν το αίτημα της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική να υποβληθεί από τον δήμο, ένσταση στη Ρυθμιστική  Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), εντός της νόμιμης προθεσμίας των 30 ημερών, αναφορικά με τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε οκτώ αιολικά πάρκα στη Δημοτική Ενότητα Βοιών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, «θα πρόκειται για ένα πρώτο βήμα αντίδρασης όσον αφορά τους εν λόγω σχεδιασμούς, που είναι αντίθετοι προς την εκπεφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Μονεμβασίας για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη των Βατίκων».

Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των οκτώ συγκεκριμένων αιολικών πάρκων είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια, «γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα χωριά μας», τονίζει η Ομοσπονδία.

Επισημαίνεται ότι στο υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου, η Κριθίνα και η Βαβύλα περιγράφονται ως τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας. Στον δε -υπό έγκριση- Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. «Άρα, επείγει και η έγκριση του ΠΧΠΠ, όσο και του ΓΠΣ Βοιών, προκειμένου η περιοχή μας, η Χερσόνησος του Μαλέα, να “θωρακιστεί” θεσμικά», προσθέτουν οι βατικιώτικοι σύλλογοι.

Στην επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασίας, η Ομοσπονδία επεσήμανε,  επίσης, ότι «οι περιοχές στις οποίες χωροθετούνται τα συγκεκριμένα 8 αιολικά πάρκα (περίπου 60 ανεμογεννήτριες) έχουν οριστεί ως «αναδασωτέες» μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015. «Άρα η εγκατάσταση αιολικών είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνον “σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις”, όπως έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της», διευκρινίζουν οι σύλλογοι.

Επιπρόσθετα, η Ομοσπονδία ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το ισχύον (αλλά υπό αναθεώρηση) Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο προβλεπόμενος  αριθμός τυπικών ανεμογεννητριών για τη ΔΕ Βοιών ανέρχεται στις 230.

«Παρακολουθούμε, όπως όλη η τοπική κοινωνία, το φλέγον αυτό θέμα και ζητούμε από τις Αρχές του τόπου να πράξουν τα νόμιμα και δέοντα», καταλήγει το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική.


Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα