Μεγάλο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών «ξηλώθηκε» στη Μεσσηνία (ΦΩΤΟ)

Μέλος του κυκλώματος είχε καταδικαστεί για μεγάλη χασισοφυτεία στη Λακωνία

Τετάρτη, 02 Οκτώβριος 2019 15:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μεγάλο δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών «ξηλώθηκε» στη Μεσσηνία (ΦΩΤΟ)

Στην εξάρθρωση εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενου από τρεις εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην καλλιέργεια και τη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων κάνναβης στη Μεσσηνία, οδήγησαν οι πολύμηνες και εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας.

Στο πλαίσιο των ερευνών ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία και η δράση των 15 μελών του δικτύου. Η σύλληψη επτά ενεργών μελών του ήταν αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 30/9 σε περιοχές της Μεσσηνίας, ενώ ένα ακόμα ενεργό μέλος είχε συλληφθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 27/9 σε αγροτική περιοχή στην Καλαμάτα, καθώς σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν δύο εντάλματα σύλληψης για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συμμετοχή αστυνομικών των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Μεσσηνίας και Αργολίδας, του Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Μεσσηνίας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Δυτικής Μάνης, της Ομάδας Ασφαλείας του Αστυνομικού Τμήματος Τριφυλίας.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν επτά Έλληνες, ηλικίας από 32 έως 57 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και για τα ναρκωτικά, καθώς και για τις -κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, τις ραδιοσυχνότητες και τα βεγγαλικά- εκρηκτικά.

Η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει επιπλέον έναν 53χρονο Έλληνα, επίσης μέλος του εγκληματικού δικτύου, που βρίσκεται ήδη έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης, ύστερα από τη σύλληψή του  (στις 24/7/2019) από αστυνομικούς Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας. Επιπλέον, συνελήφθησαν δύο ακόμη Έλληνες ηλικίας 53 και 60 ετών, οι οποίοι κατηγορούνται για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά και τον τελωνειακό κώδικα.  

Όπως προέκυψε από την ενδελεχή έρευνα, το εγκληματικό δίκτυο είχε  ηγετικό μέλος έναν 45χρονο Έλληνας, ο οποίος είχε αρχηγικό ρόλο και στις τρεις επιμέρους εγκληματικές οργανώσεις. Καθεμιά από τις εγκληματικές οργανώσεις διέθετε ιεραρχική δομή και συγκρότηση, με διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους.  Πιο συγκεκριμένα την πρώτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ο παραπάνω 45χρονος, ένας 41χρονος Έλληνας και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 36 και 38 ετών.

Αυτή η εγκληματική οργάνωση καλλιεργούσε φυτεία κάνναβης αποτελούμενη από 1.665  δενδρύλλια σε απόκρυμνη δασική έκταση στην περιοχή που βρίσκεται στον ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Δυτικής Μάνης Μεσσηνίας. Ο 45χρονος ήταν χρηματοδότης της καλλιέργειας, ο 41χρονος προμηθευτής των σπόρων κάνναβης και σύμβουλος για τις απαιτούμενες καλλιεργητικές πράξεις, ενώ οι δύο αλλοδαποί ήταν οι καλλιεργητές – φύλακες της φυτείας.

Μετά την ανακάλυψη της φυτείας οι προρρηθέντες αλλοδαποί, απομακρύνθηκαν άμεσα από την περιοχή με πιθανότερο προορισμό χώρα του εξωτερικού.

Τη δεύτερη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 53, 57 και 60 ετών  κι ένας 54χρονος αλλοδαπός. Οι ανωτέρω καλλιεργούσαν φυτεία 114 δενδρυλλίων κάνναβης σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, η οποία εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, στις 23/7/2019, οπότε είχε συλληφθεί ο 53χρονος, ο οποίος είναι ήδη έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης.  Ο άνδρας ήταν ο καλλιεργητής – φύλακας της φυτείας ο οποίος συνελήφθη στις 27/9.2019, σε αγροτική περιοχή στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, για παράβαση του νόμου περί Αλλοδαπών και ύστερα από  ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Καλαμάτας για την παραπάνω φυτεία κάνναβης. Επίσης, σε βάρος του ιδίου εκκρεμούσε επιπλέον ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Αθηνών για μεγάλη φυτεία κάνναβης, που καλλιεργούσε τους θερινούς μήνες του 2018 σε δασική περιοχή της Λακωνίας.

Οι παραπάνω φυτείες εντοπίσθηκαν ύστερα από ειδικές, τεχνικές και επιστημονικές μεθόδους (σκιαγράφηση εγκληματικού προφίλ, ανάλυση γεωγραφικού εύρους κεραιών, εκτίμηση χωροχρονικών δεδομένων, συνδυαστική μελέτη και ανάλυση του ψηφιακού υλικού), με τη συνδρομή  της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας και από φυσική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, που εφάρμοσαν οι Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών.

Την τρίτη εγκληματική οργάνωση αποτελούσαν ο 45χρονος (ηγετικό στέλεχος της πρώτης οργάνωσης), ο 47χρονος (ηγετικό στέλεχος της δεύτερης οργάνωσης), έξι Έλληνες, ηλικίας από 32 έως 43 ετών, ένας 37χρονος αλλοδαπός, καθώς κι ένας ακόμη άγνωστος συνεργός τους.

Τα μέλη της τρίτης εγκληματικής οργάνωσης, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία και έχοντας, διακριτούς ρόλους και επιμέρους λειτουργικές διασυνδέσεις, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως την ημέρα της σύλληψης τους (30/9/2019), στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Μεσσηνίας. Είχαν ως κυριότερο τόπο δράσης την πόλη της Καλαμάτας, αποκομίζοντας μεγάλο χρηματικό όφελος, που υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, χρησιμοποιούσαν πολλές τηλεφωνικές συνδέσεις, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων» - ghost persons), ενώ κατά τις μεταξύ τους συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Κατά τη διάρκεια της, ευρείας κλίμακας, επιχείρησης, διενεργήθηκαν παράλληλες έρευνες σε οικίες, σε οικίες, αποθήκες, υπαίθριους χώρους, οχήματα των συλληφθέντων, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- 24 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 2,5 μέτρα περίπου,
- ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους 6.011,90 γραμμαρίων,
- μικροποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης
- 159 δισκία, που εμπίπτουν στη νομοθεσία για τα ναρκωτικά,
- 136 γραμμάρια λαθραίου καπνού,
- 2 ζυγαριές ακριβείας,
- το χρηματικό ποσό των 240 ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών  ουσιών
- 2 ΙΧ αυτοκίνητα εκ των οποίων το ένα επιβατικό και το άλλο φορτηγό,  
- 2 συσκευές ασύρματης επικοινωνίας,
- 924 γραμμάρια άκαπνης πυρίτιδας,
- 1 κροτίδα,
- 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
- 1 φυσίγγιο πυροβόλου όπλου,
- 2 κυνηγετικά όπλα, τα οποία κατέχονταν παράνομα,
- 14  κινητά τηλέφωνα,
- αντικείμενα σχετιζόμενα με την καλλιέργεια των φυτών.

Η ποσότητα λαθραίου καπνού θα σταλεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων.

Οι συλληφθέντες επρόκειτο να οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, προκειμένου να διερευνηθεί η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεσή τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Φωτο: ΕΛΑΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα