Αρχιερατική Θεία λειτουργία για τους Τρεις Ιεράρχες στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Τετάρτη, 30 Ιανουάριος 2019 15:45 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αρχιερατική Θεία λειτουργία για τους Τρεις Ιεράρχες στη Σπάρτη (ΦΩΤΟ)

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον όρθρο, ευλόγησε την αρτοκλασία και τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στους Τρεις Ιεράρχες, Βασίλειο τον Μεγάλο,  Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, και βρίσκεται κάτω από τον ενοριακό ναό του Αγίου Νικολάου Σπάρτης.

Στην ομιλία του ο κ. Ευστάθιος αναφέρθηκε «στις εμπνευσμένες τιμώμενες προσωπικότητες, που αποτέλεσαν και συνεχίζουν να αποτελούν για την Ορθοδοξία και ιδιαίτερα για την Παιδεία ‘’φωτεινό πνευματικό φάρο’’».

Ιδιαίτερα στάθηκε σε κάποιους χαρακτηριστικούς στίχους του δοξαστικού των αποστίχων του πανηγυρικού εσπερινού, τους οποίους ανέλυσε, αφού περιγράφουν με γλαφυρότητα το έργο και την προσωπικότητα των Τριών Ιεραρχών. Οι στίχοι αναφέρουν τα εξής: «… συνελθόντες εὐφημήσωμεν∙ οἱ φιλόσοφοι τοὺς σοφούς, οἱ Ἱερεῖς τοὺς ποιμένας, οἱ ἁμαρτωλοὶ τοὺς προστάτας, οἱ πένητες τοὺς πλουτιστάς, οἱ ἐν θλίψεσι τοὺς παραμυθοῦντας, τοὺς συνοδίτας οἱ ὁδοιπόροι, οἱ ἐν θαλάσσῃ τοὺς κυβερνήτας, οἱ πάντες τοὺς πανταχοῦ θερμῶς προφθάνοντας, θείους Ἀρχιεράρχας, ἐγκωμιάζοντες οὕτως εἴπωμεν…’»

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο σεβασμιώτατος έκανε έκκληση σε γονείς και εκπαιδευτικούς να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην χριστιανική ανατροφή των παιδιών, αφού, όπως τόνισε, οι γνώσεις από μόνες τους, χωρίς Θεό, δεν οδηγούν τον άνθρωπο στην ολοκλήρωση της προσωπικότητάς του και στην ουσιαστική μόρφωση.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής των Τριών Ιεραρχών, ο κ. Ευστάθιος χοροστάτησε στον εσπερινό που τελέστηκε στον ΙΝ Οσίου Νίκωνος Σπάρτης.

Φωτο: ΙΜΜΣ

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος