Τεράστιο πλήγμα από το χαλάζι στην παραγωγή του Δ. Ευρώτα (VIDEO)

Σε επιφυλακή και για την αύξηση της στάθμης του Ευρώτα λόγω των βροχοπτώσεων - Τατούλης σε Αραχωβίτη: «Άμεσα να κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη η περιοχή»

Δευτέρα, 14 Ιανουάριος 2019 12:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τεράστιο πλήγμα από το χαλάζι στην παραγωγή του Δ. Ευρώτα (VIDEO)

Την κήρυξη της περιοχής του Δήμου Ευρώτα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω θεομηνίας, την άμεση αποστολή κλιμακίων του ΕΛΓΑ για την αποτίμηση των καταστροφών των παραγωγών και την αποζημίωσή τους και την αναστολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών όσων επλήγησαν από την καταστροφική χαλαζόπτωση του Σαββάτου 12 Ιανουαρίου, ζήτησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, μέσω της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα και του περιφερειακού συμβούλου Λακωνίας κ. Ιωάννη Μπουκουβάλα.

Υπενθυμίζεται ότι στο νότιο τμήμα της Λακωνίας, το χαλάζι που άρχισε να σημειώνεται από τα ξημερώματα του Σαββάτου 12/1 προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες σε περιοχές του Δ. Ευρώτα (Σκάλα, Βλαχιώτη, Στεφανιά κ.α.). Χαλάζι έπεσε και σε περιοχές των Δήμων Αν. Μάνης (Γύθειο κ.α.) και Μονεμβασίας (δείτε σχετικό θέμα εδώ)

Μάλιστα, το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτη, του βουλευτή Αθ. Δαβάκη, της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, του δημάρχου Ευρώτα Δ. Βέρδου, περιφερειακών και δημοτικών συλλόγων και εκπροσώπων θεσμικών φορέων και τοπικών Αρχών.

IMG 2158

IMG 2157

Δήλωση Στ. Αραχωβίτη
Λίγο μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο υπουργός Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Σήμερα πραγματοποίησα επίσκεψη στην Δημοτική Κοινότητα Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, η οποία "χτυπήθηκε" χθες από έντονη χαλαζόπτωση.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο συνάδελφος βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο δήμαρχος Ευρώτα κ. Βέρδος και το σύνολο σχεδόν του δημοτικού συμβουλίου, ενημερώθηκα για την έκταση των ζημιών, την ένταση του φαινομένου και την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων αγροτών. Στη συνέχεια επισκέφθηκα κάποιες από τις καλλιέργειες που "χτυπήθηκαν" από την χαλαζόπτωση, ώστε να διαπιστώσω και ο ίδιος την έκταση της ζημιάς».

stavros araxwvitis

Επί ποδός η Περιφέρεια
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για τη στήριξη των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας της Λακωνίας και ειδικότερα της περιοχής του Δήμου Ευρώτα, η οποία επλήγη από ακραία καιρικά φαινόμενα για τέταρτη συνεχή χρονιά, με τραγικές συνέπειες στην παραγωγή» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Πελοποννήσου και προσθέτει: «Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί κυρίαρχο πυλώνα αγροτικής οικονομίας για τη Λακωνία, την Πελοπόννησο και τη Νότια Ελλάδα. Η Περιφερειακή αρχή με απόλυτη συνέπεια προς την ευθύνη της και την εμπιστοσύνη των πολιτών θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, όπως άλλωστε έχει κάνει επανειλημμένα στο παρελθόν, ώστε, αφενός, να περιοριστούν οι ζημιές στην τοπική οικονομία, και, αφετέρου, να δημιουργηθούν συνθήκες επανόρθωσή της».

Άμεση εκτίμηση
των ζημιών
Εν τω μεταξύ, σε άμεση καταγραφή των ζημιών -μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες- στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας που επλήγησαν από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, θα προβούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, σύμφωνα με εντολή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη προς την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα.

Άμεσα, επίσης, έγινε παρέμβαση από την Περιφέρεια προς τον ΕΛΓΑ, ώστε οι υπηρεσίες του να προβούν άμεσα στην καταγραφή και αποτίμηση του μεγέθους των ζημιών από το χαλάζι, προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί και να στηριχθεί η τοπική οικονομία η οποία υπέστη καταστροφικό πλήγμα για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Σε ετοιμότητα
ο μηχανισμός του Δ. Ευρώτα
Εξάλλου, μετά τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, παρατηρείται αυξανόμενη ροή στον ποταμό Ευρώτα και τους χειμάρρους που διέρχονται από το Δήμο Ευρώτα και υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων.

Ο Δήμος Ευρώτα βρίσκεται σε επιφυλακή και αυξημένη ετοιμότητα και συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να ενημερώνονται διαρκώς για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων (τροχαία κλπ), να ενημερώνουν την αστυνομία και το Δήμο (τηλ. 27350 42254)  για προβλήματα στο οδικό δίκτυο, να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο.

Οι πολίτες που κατοικούν στους παραποτάμιους οικισμούς πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.

Για πληροφορίες σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο αστυνομικό τμήμα Ευρώτα (27350 22223).

Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε: Αστυνομία (100), Πυροσβεστική (199), ΕΚΑΒ (166), Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης (112).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των φυσικών καταστροφών, οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Παρακολουθήστε στο παρακάτω video οδοιπορικό του Τ. Κούρου και του Λ. Λαμπρόπουλου όπου αποτυπώνεται το μέγεθος του προβλήματος από την αύξηση της σταθμής του ποταμού Ευρώτα

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 22 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα