Εμπειρία «Σπάρταθλον» για τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Τρίτη, 16 Οκτώβριος 2018 15:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εμπειρία «Σπάρταθλον» για τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης! (ΦΩΤΟ)

Στα πλαίσια της 5ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης είχαν την ευκαιρία και τη χαρά να ακούσουν, να μάθουν, να ρωτήσουν και να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον υπερ-μαραθώνιο των 248,8 χιλιομέτρων, το «Σπάρταθλον», και μάλιστα από δύο ξεχωριστούς Σπαρτιάτες Σπαρταθλητές, τον Σπύρο Θεοδοσόπουλο και τον Θύμιο Κωσταρίδη, καθώς και από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Σπαρτιατών Δρομέων, Παναγιώτη Βλαχάκη.

Οι προσκεκλημένοι συζήτησαν με τα παιδιά για το επίπονο αυτό υπερ-άθλημα, φωτίζοντας και κάποιες άγνωστες για πολλούς λεπτομέρειές του, όπως ότι το ηλικιακό όριο των δρομέων για συμμετοχή είναι η συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους, ότι ο συνολικός αριθμός των αγωνιζομένων δε θα πρέπει να υπερβαίνει τους/τις 390 και ότι σε μια τέτοια περίπτωση γίνεται κλήρωση, ότι υπάρχει προϋπόθεση συμμετοχής που είναι ο τερματισμός σε αγώνες 100 χιλιομέτρων εντός 10 ωρών (για τους άνδρες) και 10,5 ωρών (για τις γυναίκες), ότι δεν μπορεί να συμμετέχουν περισσότεροι/ες από 25 δρομείς ανά χώρα, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιαπωνία που μπορούν να συμμετέχουν 60 δρομείς και τη Γερμανία που μπορούν να συμμετέχουν 35, ότι οι βετεράνοι Σπαρταθλητές/τριες με τουλάχιστον 10 τερματισμούς στο Σπάρταθλον γίνονται αυτόματα δεκτοί/ές, ότι αν μια χώρα εκπροσωπείται μόνο από 1 δρομέα γίνεται δεκτός/ή άνευ κληρώσεως, ότι κάποιοι/ες αθλητές/τριες που δεν κληρώθηκαν κατά τα παρελθόντα έτη μπορούν να συμμετέχουν στην κλήρωση με διπλό ή/και τετραπλό κλήρο, κ.ά.

Η διευθύντρια του σχολείου, κ. Ελένη Δαράκη, αφού ευχαρίστησε τους εκλεκτούς προσκεκλημένους για την αναλυτική παρουσίασή τους, τόνισε ότι: «Το Σπάρταθλον είναι από τους πλέον δύσκολους αγώνας υπερ-αποστάσεων παγκοσμίως, με ιστορικές ρίζες και υπόβαθρο τον Φειδιππίδη, ο οποίος το Σεπτέμβριο του 490 π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, πριν από τη μάχη του Μαραθώνος, εστάλη από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο εναντίον των Περσών, φθάνοντας στη Σπάρτη 1 ημέρα μετά την αναχώρησή του από την Αθήνα». Επίσης, η κ. Δαράκη θαύμασε την επιμονή και τη θέληση των 390 δρομέων που συμμετέχουν κάθε χρόνο σε αυτό τον άθλο και θύμισε το ακατάρριπτο μέχρι στιγμής χρόνο των 20 ωρών και 20 λεπτών (20:25:00) από τον Έλληνα αθλητή υπερ- αποστάσεων, Γιάννη Κούρο, το 1984.

Οι προσκεκλημένοι θα αποστείλουν ως αναμνηστικό στο σχολείο μια φανέλα δρομέα του Σπάρταθλον, υπογεγραμμένη από όλους τους Σπαρτιάτες Σπαρταθλητές.

Οι αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών συνεχίστηκαν καθ’ όλη την υπόλοιπη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, με παιδαγωγικά παιχνίδια, αθλήματα και αθλοπαιδιές, σχεδιασμένα και οργανωμένα από τους εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής του σχολείου, κκ Βασίλη Ανδρώνη και Σταυρούλα Φλώρου, καθώς και με εικαστικές δημιουργίες, αναγνώσεις κειμένων, μουσικά ακούσματα και υλοποίηση project που σχετίζονταν με τον αθλητισμό, προγραμματισμένες και οργανωμένες από όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας.

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 20 και πλέον ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα