Επιστρατεύει τη Σπάρτη για νίκη η Καλαμάτα

Στη μάχη διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 - Πολλαπλά οφέλη για το Δ. Σπάρτης υποσχέθηκε ο δήμαρχος Π. Νίκας

Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2016 17:32 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επιστρατεύει τη Σπάρτη για νίκη η Καλαμάτα

Το ισχυρό «χαρτί» της Σπάρτης παίζει η Καλαμάτα, στην τελική ευθεία για τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 2021.

Με προσωπική παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης της 6ης Απριλίου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, έτεινε χείρα συνεργασίας στο Δήμο Σπάρτης, ώστε η ευρύτερη περιοχή της λακωνικής πρωτεύουσας να ενισχύσει το φάκελο υποψηφιότητας της Καλαμάτας, με στόχο η μεσσηνιακή πρωτεύουσα να είναι εκείνη που θα αναδειχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης τον προσεχή Νοέμβριο. Ως αντιστάθμισμα, μεγάλο κέρδος για τη Σπάρτη θα είναι η ισότιμη συμμετοχή της σε δράσεις και προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και τα σημαντικά οφέλη που θα αποκομίσει σε Τουρισμό, Εμπόριο, ακόμη και Αγροτική Ανάπτυξη.

Το ΔΣ Σπάρτης, κατά πλειοψηφία, αποδέχθηκε την πρόταση Νίκα και έτσι το brandname, το πολιτιστικό και ιστορικό κεφάλαιο της Σπάρτης, αναμένεται να συμπεριληφθούν στο φάκελο “Kalamata:21”, ισχυροποιώντας την πρόταση της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Παράλληλα, στη διάθεση του Δήμου Καλαμάτας τίθενται υποδομές και στελέχη του Δήμου Σπάρτης στους τομείς του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Τεχνολογίας.

Υποδεχόμενος τον Π. Νίκα, ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγ. Βαλιώτης σημείωσε ότι τις δύο πόλεις συνδέει καλή σχέση και συνεργασία που θα συνεχιστεί, ενώ εξέφρασε την προθυμία της Δημοτικής Αρχής να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στο Δήμο Καλαμάτας. Ανάλογη ευπρόσδεκτη υποδοχή επεφύλασσαν στον κ. Νίκα και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Εμφανώς συγκινημένος, ο δήμαρχος Καλαμάτας αναπόλησε αναμνήσεις του παρελθόντος από τη Λακωνία, ενώ φρόντισε να δώσει το σύνθημα συνεργασίας από την πρώτη στιγμή: «Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα από κοινού, τώρα που η απόσταση θα μειωθεί με την παράδοση του νέου δρόμου», σημείωσε ο κ. Νίκας και πρόσθεσε: «Παλεύουμε για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από το 2011. Κατορθώσαμε να περάσουμε στην τελικά φάση, κόντρα σε πολύ μεγάλους αντιπάλους. Ελπίζουμε να κερδίσουμε, καθώς κάτι τέτοιο θα είναι ευεργετικό για την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχουν, βέβαια, πολλές δυσκολίες. Η ενότητα είναι βασική προϋπόθεση για να ξεπεραστούν τα προβλήματα», εξήγησε και ζήτησε τη στήριξη του Δήμου Σπάρτης στο εγχείρημα της Καλαμάτας: «Ο σκοπός μας είναι συγκεκριμένος. Θέλουμε βοήθεια και στήριξη σε ένα στόχο που θα αλλάξει την ευρύτερη περιοχή. Σημαίνει πολλά το 2021 για την Καλαμάτα, καθώς τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821». Ο κ. Νίκας πρότεινε στο ΔΣ «να περιληφθεί στο φάκελο της Καλαμάτας και η περιοχή της Σπάρτης. Να μοιράσουμε τις δράσεις, που θα είναι πάρα πολλές, για μία 10ετία. Θέλουμε μια πολιτική απόφαση για στήριξη και τίποτα άλλο», υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμάτας.

Το μέλος της επιτροπής διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κ. Έκτορας Τσατσούλης σημείωσε ότι η Καλαμάτα επιδιώκει να γίνει το παράδειγμα μιας πόλης που θα παράγει πολιτισμό χωρίς σπατάλη, με εξωστρέφεια και θα δίνει ευκαιρίες στις νέες γενιές για καριέρα και για ζωή. Ο κ. Τσατσούλης ζήτησε με τη σειρά του, τη στήριξη της Σπάρτης στην υποψηφιότητα της Καλαμάτας, τονίζοντας ότι «θέλουμε να αναδείξουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις με ντόπια “μαγιά”, που θα εξυπηρετήσουν και άλλους τομείς, από τον αγροτικό μέχρι τον εμπορικό». Ο ίδιος διατύπωσε την αναγκαιότητα καταγραφής του πολιτιστικού δυναμικού της κάθε περιοχής, μίλησε για ισοτιμία στη διοργάνωση εκδηλώσεων, ενώ χαρακτήρισε «δυνατούς αντιπάλους» τους δύο έτερους διεκδικητές του τίτλου, τη Ρόδο και την Ελευσίνα.

Στη συνέχεια, ο Π. Νίκας τόνισε ότι τα παραδείγματα Πάτρας και Θεσσαλονίκης, που είχαν  αναδειχθεί πολιτιστικές πρωτεύουσες στο παρελθόν, δεν είναι τα καλύτερα, ενώ αναφέρθηκε στο ύψος του οικονομικού προϋπολογισμού του “Kalamata:21”. Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση κόστισε 200.000 ευρώ, ενώ η δεύτερη θα αγγίξει τις 350.000 ευρώ. Ο κ. Νίκας διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το 50% θα εξασφαλιστεί από φίλους, χορηγούς και ωφελούμενους επιχειρηματίες.

Ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγ. Βαλιώτης αποκάλυψε ότι η Δημοτική Αρχή είχε κάνει σκέψεις να καταθέσει υποψηφιότητα της Σπάρτης για Πολιτιστική Πρωτεύουσα του 2021, ωστόσο για λόγους χρόνου και αποφυγής αντιπαράθεσης μεταξύ τριών γειτονικών περιοχών (Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη), η συγκεκριμένη προοπτική δεν ευοδώθηκε. Ο κ. Βαλιώτης ζήτησε να δημιουργηθούν δίκτυα αρχαίων θεάτρων και ψηφιακής τεχνολογίας, ώστε το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Καλαμάτας να εκπεμφθεί σε όλη την Πελοπόννησο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Π. Νίκας συνοδευόταν από συνεργάτες και συμβούλους της αντιπολίτευσης στο ΔΣ Καλαμάτας.