Δεν έχει χώρους για hotspot ο Δήμος Σπάρτης

Κλείνει προς το παρόν το θέμα κέντρου φιλοξενίας προσφύγων

Πέμπτη, 07 Απρίλιος 2016 15:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δεν έχει χώρους για hotspot ο Δήμος Σπάρτης

Αρνητικά αναμένεται να απαντήσει ο Δήμος Σπάρτης στο αίτημα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για υπόδειξη χώρων όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων (hotspots) στο Δ. Σπάρτης.  Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σπάρτης Βαγγέλης Βαλιώτης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης, 6/4, ο Δήμος Σπάρτης δεν διαθέτει ελεύθερους χώρους (πχ ανενεργά στρατόπεδα, νοσοκομεία, άλλα δημοτικά κτίρια κλπ), όπως περιγράφονται στο σχετικό έγγραφο ΚΕΔΕ και ΥΠΕΘΑ και ως εκ τούτου δεν δύναται στην παρούσα φάση να παραχωρήσει χώρους και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Μοναδική δομή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία προσφύγων είναι το κέντρο κράτησης μεταναστών που έχει δημιουργηθεί από το 2011, κοντά στο ιερό της Ορθίας Αρτέμιδος. Ωστόσο, ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς προσφέρει δυνατότητα διαμονής μόλις σε 30 άτομα, ενώ δεν ανταποκρίνεται και στη φιλοσοφία που θέτει το υπουργείο Άμυνας. «Αυτή τη στιγμή στο Δήμο δεν έχουμε τέτοιους χώρους. Αν είχαμε, θα ήμασταν οι πρώτοι που θα τους παραχωρούσαμε», σημείωσε ο κ. Βαλιώτης. Πάντως, θέση της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ελεύθερων και ανοιχτών χώρων για φιλοξενία προσφύγων, οι οποίοι θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους.

Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, εάν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ αποφασίσει να καταγράψει ιδιόκτητους χώρους στη Σπάρτη (κατοικίες, ξενοδοχεία κλπ), που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία προσφύγων, ο Δ. Σπάρτης δεν  μπορεί να φέρει ευθύνη και να αποτρέψει μία τέτοια εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο Δήμος Σπάρτης θα σταθεί αλληλέγγυος στους  πρόσφυγες με εθελοντικές δράσεις, συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης. Ο κ. Βαλιώτης ζήτησε από τους δημότες να στηρίξουν όλους τους πρόσφυγες «για να σταματήσει το αίσχος της Ειδομένης και του Πειραιά».

Ο δήμαρχος Σπάρτης φρόντισε να θέσει τέλος στη φημολογία που θέλει το Δήμο Σπάρτης να έχει ήδη αποφασίσει την παραχώρηση χώρων για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας: «Επειδή ακούστηκε ότι παραχωρούνται σχολεία και άλλοι χώροι, πρόκειται για παραπληροφόρηση που είναι καταδικαστέα». Ο κ. Βαλιώτης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός και σε έγγραφο του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας (σσ. βλ. παρακάτω), που εκφράζει τη διαφωνία του για τη δημιουργία hotspot στο νομό.

Εκπροσωπώντας την μείζονα αντιπολίτευση του Σταύρου Αργειτάκου, ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση, ο Χρ. Δημητρόπουλος, ανέφερε: «Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Βλέπουμε ότι η κρατική μηχανή παρακολουθεί το θέμα από μακριά. Οι πολίτες φοβούνται τους πρόσφυγες γιατί το κράτος είναι ανύπαρκτο. Είμαστε υπέρ της βοήθειας στους πρόσφυγες, άλλα όχι έτσι όπως αντιμετωπίζει το θέμα η Κυβέρνηση».

Ο Π. Κουμουνδούρος από την «ΑΝΑΣΑ» υπογράμμισε ότι το προσφυγικό «είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του 21ου αιώνα. Πρόκειται για πρόσφυγες με την παλαιά έννοια. Η καταστολή που φέρνει πνιγμένους ανθρώπους δεν δίνει λύση. Για να σταματήσει το προσφυγικό κύμα, πρέπει να σταματήσουν οι πόλεμοι. Πρέπει να στηρίξουμε το φιλειρηνικό κίνημα».

Από την πλευρά του ο Δ. Λεβεντάκης από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταδίκασε με τη σειρά του το κείμενο του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας γιατί, όπως είπε, «καλλιεργεί την ξενοφοβία και το ρατσισμό». Λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ήταν «η απευθείας μεταφορά των προσφύγων από χώρες πρώτης υποδοχής (πχ Τουρκία, Λίβανος) στις χώρες προορισμού τους». Ο κ. Λεβεντάκης δήλωσε αντίθετος στα hotspot γιατί «είναι κέντρα διαλογής και στρατόπεδα ανθρώπινων ψυχών» και τάχθηκε υπέρ τη δημιουργίας ανοιχτών δημόσιων χώρων προσωρινής διαμονής, που θα παρέχουν στοιχειώδεις παροχές στους πρόσφυγες και θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους.

Ο Θ. Πατσιλίβας είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι της μαζικής φυγής προσφύγων από τον τόπο τους, ενώ τόνισε ότι «αποτελεί ηθικό χρέος μας να σταθούμε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες». Μάλιστα, ενημέρωσε ότι το ΝΠ Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δ. Σπάρτης έχει λάβει απόφαση για στήριξη των προσφύγων.

Ο Αλ. Βουνάσης τόνισε ότι «οι πόλεμοι δημιουργούν την προσφυγιά», ενώ καταδίκασε το κείμενο του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας.

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Βαλιώτη, Γ. Κονίδης, διαφοροποιήθηκε από τη θέση της παράταξής του, δηλώνοντας κάθετα αντίθετος στη δημιουργία hotspots στο Δ. Σπάρτης. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα υπέπεσε σε μεγάλο ολίσθημα με τα θαλάσσια σύνορα της χώρας».

«Οι Έλληνες ήταν πάντα φιλόξενος λαός», σημείωσε ο Ι. Καρμοίρης, εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία ότι η προσωρινή φιλοξενία προσφύγων σε hotspot θα μετατραπεί σε χρόνια. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η διάθεση αστυνομικών δυνάμεων για τη φύλαξη των κέντρων φιλοξενίας, θα επιδείνωνε το πρόβλημα υποστελέχωσης στις υπηρεσίες της Αστυνομίας. «Να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, αλλά όχι τα hotspots», ανέφερε.

Επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο προσφυγικό, εξαπέλυσε ο Ευστρ. Κοκκορός, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Οδηγούμαστε κάθε μέρα στην εξαθλίωση. Δυστυχώς διοικούμαστε από ανίκανους που αγγίζουν τα όρια της ηλιθιότητας. “Συνοδοιπόροι” τους είναι αυτοί που κονομάνε στις ΜΚΟ. Σίγουρα όποιος έχει παιδιά συγκινείται από την εικόνα των προσφύγων, αλλά δεν θα είναι ο Δήμος Σπάρτης που θα λύσει το πρόβλημα. Τα υπόλοιπα, ας τα υποδείξει αυτή η ανίκανη και άθλια κυβέρνηση». Παράλληλα, ο κ. Κοκκορός ζήτησε από το δήμαρχο Βαγγ. Βαλιώτη μέριμνα για την αξιοποίηση της Μαθητικής Εστίας Σπάρτης προς όφελος των μαθητών.

Ο αντιδήμαρχος Δ. Αποστολάκος είπε ότι «το πρόβλημα είναι κοινωνικό, οικονομικό και  πολιτικό και σίγουρα υπαρκτό. Στη χώρα βρίσκονται πάνω από 50 χιλιάδες πρόσφυγες, καλώς ή κακώς. Κακώς για εμένα. Φταίνε οι χώρες που κλειδαμπάρωσαν τα σύνορα. Πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα. Δεν μπορεί να το λύσει η Αυτοδιοίκηση, ως μοναδικός αρωγός».

«Έχω την άποψη ότι όλοι είμαστε ρατσιστές και υποκριτές», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Π. Αργυρόπουλος και συμπλήρωσε: «Όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να το κάνει, δεν τον υποχρεώνει κανείς. Φέραμε τόσους Αλβανούς στην Ελλάδας, φοβόμαστε τώρα τα γυναικόπαιδα;» Ο κ. Αργυρόπουλος τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί μία καλή εικόνα στο εξωτερικό της χώρας, ως προς την διαχείριση του προσφυγικού και, όπως είπε, θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί μία μετριοπαθή στάση, ώστε να αποφύγει κινδύνους όπως οι επιθέσεις από τζιχαντιστές.

Στη συνέχεια αναγνώστηκαν κείμενα κατά της δημιουργίας hotspot στη Σπάρτη, από τους κκ Μακρή (Ελλήνων Συνέλευσις) και Μέλλο (Αδέσμευτη Κίνηση).

Ενωτικός παρουσιάστηκε στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπ. Μοιράγιας τονίζοντας ότι «τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε πόλεμο εδώ και όχι μόνο στη Μ. Ανατολή. Απλά εδώ δεν πέφτουν βόμβες. Ας διώξουμε όλο το ρατσισμό που έχουμε μέσα μας. Είναι απαράδεκτο να βρίσκονται 15.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη και 5.000 στον Πειραιά. Πρέπει να κατεβάσουμε τους τόνους. Πρέπει να σας πω ότι ο καλύτερος μου φίλος είναι Σύριος, αλλά ξέρει καλύτερα τους κανόνες του Χριστιανισμού καλύτερα από πολλούς άλλους…»

Στη δευτερολογία του, ο δήμαρχος Βαγγ. Βαλιώτης σημείωσε: «Αποδείχτηκε ότι σωστά φέραμε το θέμα στο ΔΣ», ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με τα κείμενα που διαβάστηκαν στο ΔΣ (σσ Μακρή και Μέλλου), τα οποία όπως τόνισε «δείχνουν σκοταδισμό». Ο δήμαρχος Σπάρτης πρόσθεσε ότι «το μήνυμα είναι να πιέσουμε την Κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να δώσουν λύση στο θέμα. Είμαστε κατά των hotspots και υπέρ των ανοιχτών κέντρων διαβίωσης προσφύγων. Η Κυβέρνηση έχει ευθύνες, δεν έπρεπε να υπογράψει συμφωνία». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Βαλιώτης έδωσε «συγχαρητήρια στο σπαρτιατικό λαό για την αλληλεγγύη που έχει δείξει τώρα και παλαιότερα».

Τελικά, η εισήγηση του δημάρχου Βαγγ. Βαλιώτη περί έλλειψης χώρων για δημιουργία hotspot, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το ΔΣ Σπάρτης.

Ανακοίνωση Πατριωτικού
Συνδέσμου Λακωνίας:
«Ούτε στη Σπάρτη, ούτε πουθενά!»
 «Ο Πατριωτικός Σύνδεσμος Λακωνίας, με αφορμή την σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του σε οποιαδήποτε σκέψη δημιουργίας χώρου (προσωρινής ή μόνιμης) φιλοξενίας (νεοελληνιστί hot spot!) τόσο στα όρια του Δήμου Σπάρτης, όσο και σε όποιο άλλο σημείο του πολλαπλώς χειμαζόμενου Νομού Λακωνίας.   Έχουμε από δεκαετίας -και με πολλές εκδηλώσεις, στη Λακωνία και εκτός!- περιγράψει και καταδείξει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης (κατ’ ευφημισμόν «προσφυγικό»), μια αληθινή βόμβα στα θεμέλια του έθνους και της κοινωνίας μας, που τα τελευταία χρόνια απειλεί να ανατινάξει τα πάντα.

Όποιος νοιάζεται πραγματικά για το Έθνος, τους Έλληνες και τους Λάκωνες, έχει μόνο μία επιλογή: να αντισταθεί!

Να μην περάσουν οι αντεθνικοί και αντικοινωνικοί σχεδιασμοί!

Απέλαση τώρα όλων των λαθρομεταναστών!

6-4-2016

Για το Δ.Σ. του Πατριωτικού Συνδέσμου Λακωνίας:
Ο Πρόεδρος Γεώργιος Β. Λουκάκος, ιατρός
Ο Γεν. Γραμματέας Γεώργιος Π. Δημακόγιαννης, εκδότης»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland