«Στο μικροσκόπιο» βάζουν τη διαχείριση απορριμμάτων

Διαχειριστικό έλεγχο από το 2011 αποφάσισε το ΔΣ Σπάρτης

Πέμπτη, 31 Μάρτιος 2016 19:36 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Στο μικροσκόπιο» βάζουν τη διαχείριση απορριμμάτων

Απόφαση για διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης στο θέμα της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης όσο και στα πεπραγμένα του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας για την περίοδο 2011 έως σήμερα, έλαβε το ΔΣ Σπάρτης κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 30/3.

Το δημοτικό συμβούλιο κατέληξε σε ομόφωνη αποδοχή της πρότασης του δημάρχου, Βαγγέλη Βαλιώτη, ύστερα από μια μαραθώνια συζήτηση για τη νομιμότητα της σύμβασης του Δήμου με την εταιρεία «Λακωνική Βιοενεργειακή» σχετικά με τη μεταφορά και αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών.

Τελικά, ύστερα από τις τοποθετήσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης αλλά και μελών της συμπολίτευσης, το ΔΣ αποφάσισε να ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο του δήμου.

Αργειτάκος:
«Δόλος και διαπλοκή»
Το αίτημα της μείζονος μειοψηφίας περί μη νομιμότητας και καταγγελίας της σύμβασης με την εταιρεία «Λακωνική Βιοενεργειακή» για τη μεταφορά και αποκομιδή ανακυκλώσιμων υλικών, εισηγήθηκαν ο επικεφαλής της παράταξης Σταύρος Αργειτάκος και ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Μπουγάδης.

Αμφισβητώντας το νόμιμο της σύμβασης, ο κ. Αργειτάκος επικαλέστηκε την πρόσφατη απόρριψη του εντάλματος πληρωμής της αναδόχου από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με το αιτιολογικό ότι η εταιρεία δε διαθέτει άδεια Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), αλλά μόνο προσωρινής αποθήκευσής τους. Ο ίδιος κοινοποίησε απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Π. Τατούλη, με την οποία επιβάλλεται στη «Λακωνική Βιοενεργειακή», πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ και όπως ισχυρίστηκε ο κ. Αργειτάκος, διακοπή κάθε εργασίας διαλογής ανακυκλώσιμων, ενώ ο φάκελος διαβιβάζεται στη Δικαιοσύνη.

Οι εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισαν ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη κανονικά, ωστόσο κατήγγειλαν ότι στη συνέχεια ο Δ. Σπάρτης τροποποίησε τους όρους προς όφελος της αναδόχου εταιρείας «Λακωνική Βιοενεργειακή». Τελικά, η παράταξη του Στ. Αργειτάκου πρότεινε την καταγγελία της σύμβασης και την κήρυξη της αναδόχου ως έκπτωτης.

Βαλιώτης:
«Να γίνει διαχειριστικός έλεγχος»
Περνώντας στην «αντεπίθεση», ο δήμαρχος Σπάρτης, Βαγγέλης Βαλιώτης συνέκρινε το   διαγωνισμό συλλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων με προηγούμενους που είχαν διεξαχθεί επί θητείας Αργειτάκου, τονίζοντας -βάσει αριθμητικών στοιχείων- ότι η σύμβαση με τη «Λακωνική Βιοενεργειακή» όχι μόνο μείωσε το κόστος αποκομιδής αλλά απέφερε στο Δήμο Σπάρτης, συνολικό οικονομικό όφελος που αγγίζει τις 620 χιλ. ευρώ. «Έχουμε υπογράψει μια νομιμότατη σύμβαση. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο προς όφελος του Δήμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιώτης.

Αναφορικά με την απόρριψη πληρωμής της εταιρείας, ο δήμαρχος Σπάρτης τόνισε ότι ο Δήμος θα δώσει εξηγήσεις στον επίτροπο για τη νομιμότητα της δαπάνης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα γίνουν αποδεκτές. Σε διαφορετική περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Βαλιώτης, «θα διακόψουμε την εργολαβία, θα προσφύγουμε στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα δικαιωθούμε».

Ο δήμαρχος Σπάρτης υπεραμύνθηκε του πρωτοποριακού συστήματος ανακύκλωσης που υλοποιεί ο Δήμος Σπάρτης, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές, καθώς όπως υποστήριξε «γνωρίζαμε από την αρχή ότι θα πολεμηθούμε από συμφέροντα που εμπλέκονται με τα σύμμεικτα απορρίμματα».

Υποστηρίζοντας σε υψηλούς τόνους τη διαφάνεια και τη νομιμότητα των ενεργειών του Δήμου απέναντι στις κατηγορίες Αργειτάκου περί «δόλου και σκανδάλου», ο κ. Βαλιώτης αντέτεινε τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τόσο στο Δήμο Σπάρτης όσο και στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Λακωνίας για την περίοδο 2011 έως σήμερα, πρόταση την οποία αποδέχτηκε ομόφωνα το συμβούλιο.

«Παρών» στη συνεδρίαση του ΔΣ ήταν και ο εκπρόσωπος της «Λακωνικής Βιοενεργειακής», κ. Ευθύμιος Παινέσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι η εταιρεία διαθέτει όλες τις νόμιμες άδειες, εκτελεί κανονικά τη σύμβαση, ενώ έστρεψε τα «βέλη» του κατά του Στ. Αργειτάκου, τον οποίο κατηγόρησε για επιχείρηση συστηματικής σπίλωσης και διασυρμού  του ονόματος της εταιρείας λαϊκής βάσης.

Τέλος, αναφορικά με την πρόταση Αργειτάκου για καταγγελία της σύμβασης με τη «Λακωνική Βιοενεργειακή», αρνητικά ψήφισε η παράταξη Βαλιώτη, θετικά η παράταξη Αργειτάκου, ενώ «παρών» δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ελάσσονος αντιπολίτευσης (κκ Αλεξάκος, Κουμουνδούρος, Λεβεντάκης και Βουνάσης). Οι τελευταίοι πρόβαλαν το επιχείρημα ότι δεν μπορούσαν να εκφράσουν θέση για νομικά ζητήματα της σύμβασης και έτσι αποφασίστηκε να ζητηθεί γραπτή γνωμοδότηση από τη νομική σύμβουλο του Δ.  Σπάρτης.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Spartaland