«Ηχηρή» η απουσία Γυθείου-Μονεμβασιάς από τα λιμάνια κρουαζιέρας

Δεν δεσμεύτηκε ο αναπλ. υπουργός Στ. Καλαφάτης
Τρίτη, 11 Φεβρουάριος 2014 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Ηχηρή» η απουσία Γυθείου-Μονεμβασιάς από τα λιμάνια κρουαζιέρας
Στο κενό παραμένει το παλλακωνικό αίτημα για ένταξη των λιμανιών Γυθείου και Μονεμβασιάς στο Χωροταξικό Σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ για τον τουρισμό και την κρουαζιέρα.
Παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, αλλά και τα επίσημα στοιχεία που καταδεικνύουν ρεκόρ επισκεψιμότητας στα εν λόγω λιμάνια, ο αναπλ. υπουργός Στ. Καλαφάτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτή Λακωνίας Φ. Πατριανάκου, απέφυγε να δεσμευτεί για την επανεξέταση του σχεδιασμού.
Καταθέτοντας τα επίσημα στοιχεία κρουαζιέρας για το 2013, η κ. Πατριανάκου ενημέρωσε ότι μεταξύ 42 λιμανιών της χώρας, το Γύθειο βρίσκεται στην 12η θέση και η Μονεμβάσια στην 21η θέση, με το Γύθειο να σημειώνει αύξηση επισκεψιμότητας 520% και αύξηση επιβατών κρουαζιέρας 3,34% πανελλαδικά.
 Η βουλευτής επεσήμανε πως στον Τουρισμό Κρουαζιέρας έχουν συμπεριληφθεί λιμάνια με χαμηλότερη επισκεψιμότητα από αυτή του Γυθείου, όπως ο Βόλος (18ος) και η Θεσσαλονίκη (19η), καθώς και λιμάνια με χαμηλότερη επισκεψιμότητα και από της Μονεμβάσιας, όπως η Καβάλα (26η), η Πύλος (29η) και η Καλαμάτα (32η).
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι από το Χωροταξικό Σχεδιασμό για τον Τουρισμό απουσιάζει η Ελαφόνησος από τα τουριστικά αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά, καθώς και ο Λακωνικός Κόλπος από τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής, παρʼ ότι μάλιστα, όπως επεσήμανε, έχει 20 αγκυροβόλια και λιμάνια, ενώ ο Αργολικός Κόλπος ο οποίος έχει μόνο πέντε, έχει συμπεριληφθεί.
Με βάση τα δεδομένα αυτά, η λάκαινα βουλευτής απηύθυνε στον κ. Καλαφάτη το ερώτημα, τι είναι αυτό που προηγείται όταν καταρτίζεται ένα στρατηγικό πλαίσιο κατευθύνσεων, όπως εν προκειμένω του Τουρισμού. Προηγείται ο σχεδιασμός με βάση τα έργα υποδομής που υπάρχουν ήδη ή ο σχεδιασμός γίνεται με βάση τις αναπτυξιακές προοπτικές κάθε τόπου και υλοποιούνται σε αυτόν τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, ώστε να βοηθηθεί ο τόπος αναπτυξιακά;
Ζήτησε μάλιστα να ενημερωθεί, βάσει ποιων στοιχείων και εισηγήσεων ορίστηκαν οι περιοχές του Τουρισμού Κρουαζιέρας, καθώς και οι περιοχές των άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αλλά και ποιες ήταν οι σχετικές προτάσεις και εισηγήσεις της περιφέρειας Πελοποννήσου για τη Λακωνία.
Από την πλευρά του,  ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος, απάντησε στη βουλευτή ότι προηγήθηκαν μακροχρόνιες διαβουλεύσεις με τις Περιφέρειες, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να εκπονηθεί το Ειδικό Πλαίσιο του Χωροταξικού Σχεδιασμού για τον Τουρισμό.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα