Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης προτείνει ο Δ. Πολλάλης

«Ποιοτικότερα προϊόντα με εκμετάλλευση του λακωνικού πλούτου»
Δευτέρα, 31 Οκτώβριος 2011 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης προτείνει ο Δ. Πολλάλης
Προτάσεις για ανάπτυξη του τουρισμού στη Λακωνία πέρα από κάθε παγιωμένη πρακτική του παρελθόντος, που δεν απέδωσε τα δέοντα, προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας και σύμβουλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΞΕΕ κ. Δημήτρης Πολλάλης.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει μονόδρομο της οικονομικής ανάκαμψης την αξιοποίηση του τουρισμού, τονίζοντας ότι για τη Λακωνία αναγκαία είναι η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.
«Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο που προτιθέμεθα να προβάλλουμε τη Λακωνία στην τουριστική αγορά, διότι αν συνεχίσουμε την πρακτική του παρελθόντος, θα εξακολουθούμε να κάνουμε τα ίδια λάθη, με αναπόφευκτη την πτώση στην τουριστική κίνηση», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Πολλάλης.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει επανατοποθέτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, με μια πιο σύνθετη και ποιοτικά αναβαθμισμένη τουριστική προσφορά, η οποία πρόσθεσε, «θα απευθύνεται σε πιο ενήμερους, πιο επιλεκτικούς, πιο απαιτητικούς και πιο εύπορους τουρίστες και μάλιστα για 12 μήνες το χρόνο». Και αυτό γιατί, όπως διαπιστώνει, «το παραδοσιακό και κουρασμένο προϊόν απώλεσε την ανταγωνιστικότητά του και άρα -σύμφωνα με τις βασικές αρχές του marketing- αναγκαία είναι η παροχή νέων διαφοροποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών».
Πρόταση του κ. Πολλάλη είναι η σταδιακή μετάβαση στο θεματικό-εναλλακτικό τουρισμό, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του παραθεριστικού τουρισμού της παραλίας, που αποτελεί ένα από τα προϋπάρχοντα βασικά προϊόντα.
«Οι ειδικές μορφές τουρισμού -ιδιαίτερα οι ήπιες- μπορούν να συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη σύνθεση και προσφορά μιας συνολικής εμπειρίας στον φιλοξενούμενο επισκέπτη», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Λακωνίας, προσθέτοντας ότι τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Πελοποννήσου και δη του νομού μας χρίζουν συστηματικής δουλειάς, προκειμένου να μετατραπούν ανταγωνιστικά.
Μιλώντας για τα πολιτιστικά αποθέματα της Πελοποννήσου, ο κ. Πολλάλης τονίζει:
«Ολόκληρη η Πελοπόννησος διαθέτει πλούσιους τουριστικούς πόρους, όπως το φυσικό περιβάλλον, το πολιτιστικό απόθεμα, η πλούσια παραγωγή τοπικών προϊόντων, οι ποιοτικές μονάδες φιλοξενίας και οι καλές προσφερόμενες υπηρεσίες. Τα τοπικά προϊόντα υψηλής ποιότητας που συνάδουν με το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την ποιότητα των τροφίμων και την τοπική γαστρονομία είναι ένα αξιόλογο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Το διατροφικό πρότυπο που απολαμβάνει παγκόσμιας αναγνώρισης, είναι ένας πολύτιμος τουριστικός πόρος που, δυστυχώς, παραμένει σχετικά ανεκμετάλλευτος. Είναι γνωστό ότι μεταξύ των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κορυφαίο ρόλο έχει ο γαστρονομικός τουρισμός. Πράγματι, η γεύση αποτελεί πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μιας χώρας ή μιας περιοχής. Ιδιαίτερα, η παραδοσιακή κουζίνα, και η οινική παράδοση, ως μείζον συνθετικό της τουριστικής προσφοράς, μπορεί να είναι σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μπορεί να συμβάλλει στην απορρόφηση και προβολή των προϊόντων της παραγωγής μας.
Στα προϊόντα αυτά, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται τα προϊόντα της ελιάς (ελαιόλαδο, ελιές, πολτός ελιάς, κλπ). Παράγουμε πράγματι, ποιοτικά, το πιο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Το έδαφος μας, το κλίμα μας και ο ήλιος μας είναι αδιάψευστοι παράγοντες για την τοπική ποιοτική παραγωγή ελαιολάδου. Το λάδι ελιάς ή το “χρυσό υγρό”, σύμφωνα με τον Όμηρο, κατά την αρχαιότητα δεν ήταν απλά μία τροφή, αλλά αποτελούσε σύμβολο υγείας και δύναμης, φάρμακο, καθώς επίσης πηγή μαγείας και θαυμασμού. Συγκεκριμένα, στην αρχαία Ελλάδα, οι αθλητές το έτριβαν σε όλο τους το σώμα, γιατί πίστευαν ότι θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών αγίων και των μαρτύρων, καθώς ήταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το πολιτιστικό μας υπόβαθρο, επενδύοντας τα προϊόντα μας με τον μύθο που τα περιβάλλει, τη λαογραφία, το ελληνικό διατροφικό πρότυπο και τις τοπικές μας κουζίνες.
Σʼ αυτό τον τομέα, οι γείτονές μας Ιταλοί “μάς έχουν φορέσει τα γυαλιά”.
Θα πρέπει λοιπόν άμεσα, να διαφοροποιήσουμε το τουριστικό μας προϊόν, αναδεικνύοντας όλα εκείνα τα ανταγωνιστικά μοναδικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, παράδοση, ήθη και έθιμα, απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, κλίμα, τοπική κουζίνα και διατροφικές συνήθειες και μέσα από μια εμπεριστατωμένη έρευνα να βάλουμε εκείνους τους στόχους ώστε:
• Να γνωστοποιήσουμε την ποιότητα και την ποικιλία των αγροτικών διατροφικών προϊόντων μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και προς όλες τις εξωτερικές αγορές.
• Η τοπική μας διατροφική παράδοση να γίνει η κινητήρια δύναμη της τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης και να αναδείξουμε τον τοπικό γαστρονομικό τουρισμό.
Ας δούμε λοιπόν, όλοι μαζί, πολιτικός κόσμος, Κυβέρνηση, Τοπική Αυτοδιοίκηση, άνθρωποι του τουρισμού, παραγωγοί, επιχειρηματικός κόσμος γενικότερα και πολίτες, άνδρες και γυναίκες, αυτή την κρίση, σαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις αστείρευτες δυνάμεις που διαθέτουμε για να βγούμε από την κρίση εξασφαλίζοντας τη μακροχρόνια ευημερία μας, την αξιοπρέπειά μας ως λαός, αλλά προ παντός ένα καλύτερο μέλλον στα παιδιά μας».
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος