Έσπασε τα ρεκόρ προτιμήσεων η κρουαζιέρα στο Γύθειο το 2013

Κέρδισε τα σκήπτρα των αφίξεων με αύξηση κατά 520%
Παρασκευή, 31 Ιανουάριος 2014 02:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έσπασε τα ρεκόρ προτιμήσεων η κρουαζιέρα στο Γύθειο το 2013
Αύξηση του τουρισμού κρουαζιέρας κατά 520% παρουσίασε το λιμάνι υποδοχής του Γυθείου κατά την περασμένη χρονιά σε σχέση με το 2012.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Λιμένων Ελλάδος, το Γύθειο εμφανίζεται στη 12η θέση προτιμήσεων των εταιρειών, αφήνοντας πίσω τους παραδοσιακούς προορισμούς της Πελοποννήσου, όπως το Ναύπλιο, η Καλαμάτα, αλλά και η Πάτρα.
Εξίσου σημαντικά είναι τα νέα και για το λιμάνι της Μονεμβασιάς, που κατατάσσεται στην 21η θέση σε σύνολο 42 λιμένων υποδοχής κρουαζιερόπλοιων.
Στροφή των εταιρειών σε νέους προορισμούς, όπως το Γύθειο και η Μονεμβασιά, καταδεικνύουν τα αναλυτικά στοιχεία των Οργανισμών Λιμένων των Δημοτικών και Περιφερειακών Ταμείων και των Λιμεναρχείων, για τη διακίνηση επιβατών κρουαζιέρας στα 42 λιμάνια υποδοχής κρουαζιερόπλοιων της χώρας.
Η αύξηση κατά 3,34% την περσινή χρονιά μεταφράζεται με αριθμούς σε 5.661.867 διακινούμενους από τις συνολικά 4.288 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, έναντι 5.478.620 επιβατών και 4.753 κρουαζιερόπλοιων το 2012.
Νικητής της περσινής κούρσας αναδεικνύεται το Γύθειο, όπου ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε κατά 520%, καθώς στο λιμάνι της περιοχής έφθασαν 40 κρουαζιερόπλοια με 48.200 επιβάτες. Εξίσου σημαντικά είναι τα δεδομένα και για το λιμάνι της Μονεμβασιάς, όπου το 2013 αφίχθησαν στην περιοχή 29 κρουαζιερόπλοια αποβιβάζοντας 11.621 τουρίστες.
Βάσει των αναλυτικών αυτών στοιχείων, το αίτημα σύσσωμης της λακωνικής κοινωνίας, αλλά και της περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη του λιμένα Γυθείου στον εθνικό χωροταξικό σχεδιασμό του ΥΠΕΚΑ φαίνεται να αποκτά βαρύτερο έρεισμα.
Γιατί μπορεί η ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην περιοχή να μη συνδέεται άρρηκτα με το συγκεκριμένο σχεδιασμό, ωστόσο οι επιδοτήσεις των ενταγμένων λιμένων από την επόμενη προγραμματική περίοδο σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί ήσσονος σημασίας παράγοντας.
Εξάλλου, το έργο-σημαία της Περιφέρειας και οι εργασίες που ήδη δρομολογούνται στο Λιμένα Γυθείου δείχνουν ήδη τα αποτελέσματά τους στον τουρισμό κρουαζιέρας της περιοχής.
Πάντως, ευχής έργον είναι οι πρόσφατες δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη για την ένταξη του λιμένα Γυθείου στην κατηγοριοποίηση των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ειδικότερα στον τουρισμό κρουαζιέρας να πιάσουν τόπο και να μην αποτελέσουν tabula rasa.
Σε γενικότερο επίπεδο, χέρι-χέρι με το λιμάνι του Γυθείου και στο πλαίσιο προτίμησης νέων προορισμών από τις εταιρείες, σημαντικές αυξήσεις παρουσιάζει η κρουαζιέρα σε περιοχές όπως η Ζάκυνθος (αύξηση 506%), η Θεσσαλονίκη (αύξηση 82%), η Κως (αύξηση 57%), η Μυτιλήνη (αύξηση 42%), ο Βόλος (αύξηση 82%), η Ηγουμενίτσα (αύξηση 154%) και η Καβάλα (αύξηση 61%). Στους νέους προορισμούς με σημαντική συμμετοχή τα τελευταία χρόνια πρέπει να προστεθούν και τα Χανιά, η Πάτμος, η Κεφαλονιά και ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, ενώ αντίθετα μικρή μείωση παρουσίασαν «κλασικοί» προορισμοί, όπως η Σαντορίνη (-7,25%), η Μύκονος (-10,65%) και η Ρόδος (-13,19%).
Τις περισσότερες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων προσέλκυσε -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- το κεντρικό λιμάνι της χώρας, ο Πειραιάς, με 1.302.581 επιβάτες και ποσοστό ανόδου 7,83% στις αφίξεις και 11,10% στο σύνολο της κίνησης των επιβατών.
Ο βασικός λόγος αύξησης των επιβατών αλλά μείωσης των κρουαζιερόπλοιων εστιάζεται στο γεγονός πως οι εταιρείες κρουαζιέρας απέκτησαν πλοία νέας γενιάς και μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΛΙΜΕ, το 2014 ο αριθμός των αφίξεων πλοίων θα είναι μειωμένος με μικρές αποκλίσεις, καθώς η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Συρία και πρόσφατα Τουρκία) επηρεάζει έντονα το προϊόν του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα