Αποκαλύπτεται η αυθεντικότητα του βυζαντινού Μυστρά

Έως 30 Νοεμβρίου η περιοδική έκθεση στον αρχαιολογικό χώρο
Πέμπτη, 24 Οκτώβριος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μια άγνωστη πτυχή του Μυστρά, θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της περιοδικής έκθεσης, που φιλοξενείται στο Μουσείο του αρχαιολογικού χώρου της περιοχής, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.
Το εικαστικό δρώμενο με θέμα «Ο Μυστράς μέσα από την έκθεση του γενικού επιθεωρητή Ανοικοδομήσεως Μιλτιάδη Μυλωνά, του έτους 1949. Γύρω από την οργάνωση του Αρχαιολογικού Χώρου του Μυστρά», θα λάβει χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και ώρα 12 το μεσημέρι.
Η διοργάνωση ανήκει στην 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σπάρτης και το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του δήμου
Την έκθεση θα εγκαινιάσει η διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού δρ. αρχαιολόγος Ευγενία Γερούση, ενώ θα είναι επισκέψιμη για το ευρύ κοινό έως τις 30 Νοεμβρίου.
Ο Μιλτιάδης Μυλωνάς, γενικός επιθεωρητής Ανοικοδομήσεως περιόδευσε στη Λακωνία τον Ιούνιο του 1947. Η έκθεσή του για το Μυστρά, καταχωρημένη στη δωρεά του Π. Πουλίτσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης, αποτυπώνει το σημαντικό μεσαιωνικό τόπο λίγα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μέσα από το ενημερωτικό και φωτογραφικό υλικό της περιοδικής έκθεσης ανασύρεται το αρχειακό αυτό τεκμήριο, το οποίο με ευμέθοδη θεματολογική κατανομή και φωτογραφική τεκμηρίωση, καταγράφει τις διοικητικές ενέργειες που αναλαμβάνονται από το υπουργείο Ανοικοδομήσεως για τη μετάθεση του οικισμού της Κάτω Χώρας του Μυστρά «εκτός των τειχών», προκειμένου να αποκατασταθεί η αυθεντικότητα του βυζαντινού μνημειακού συνόλου. Είχαν ωριμάσει οι συνθήκες που υπαγόρευαν να αναδειχθεί με ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας η «όμορφη παλιά πόλη».
Η περιοδική έκθεση «εξιστορεί» την τελική επίλυση του θέματος που επέτρεψε την οργάνωση του αρχαιολογικού χώρου Μυστρά, με την απόχρωση των Κατοχωριτών, μετά την αποζημίωση που τους κατέβαλε τα έτη 1952 και 1955 η εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, δια του αντιπροσώπου της Παναγιώτη Ηλ. Πουλίτσα και ολοκληρώνεται με σύντομες αναφορές στη σημερινή μορφή και την οικουμενική αξία του εξέχοντος μνημείου.
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα