Υφαίνοντας το μύθο της άγνωστης πριγκίπισσας στο Μυστρά

Όταν παρόν και παρελθόν συνδέονται τρισδιάστατα
Τετάρτη, 09 Οκτώβριος 2013 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
 Υφαίνοντας το μύθο της άγνωστης πριγκίπισσας στο Μυστρά
Έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο τρόπο για να γιορτάσουν τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 με θέμα «Τα Πρόσωπα του Χρόνου», επέλεξε η ομάδα «Kollektivemind», που σε συνεργασία με τους λιλιπούτειους μαθητές σχολείων της Σπάρτης δημιούργησαν ένα μεταξωτό υπερθέαμα στον αρχαιολογικό χώρο του Μυστρά.
Η χωρική εγκατάσταση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την Πνευματική Εστία Σπάρτης και με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MistrasGroupInc.
Το όλο εγχείρημα έλαβε σάρκα και οστά την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με την ενεργό συμμετοχή παιδιών από σχολεία της Σπάρτης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών.
Κατά τη δημιουργία της εγκατάστασης τα παιδιά μυήθηκαν στις αρχές της κλωστοϋφαντουργίας, υφαίνοντας ένα διαφορετικό κατακόρυφο αργαλειό και ταξίδεψαν μεταξύ παρόντος και παρελθόντος δίνοντας ζωή στη σύγχρονη εκδοχή της γυναικείας ενδυμασίας που βρέθηκε στο Μυστρά.
Το έργο θα παραμείνει στον αρχαιολογικό χώρο, σε αντιπαραβολή και διάλογο με το ένδυμα-εύρημα που φυλάσσεται στο Μουσείο του Μυστρά.

Ένα χρονικό ταξίδι αναμνήσεων της ακμής που γνώρισε άλλοτε ο τόπος αυτός, ξετυλίγεται μέσα από μια πολύχρωμη διαδρομή που υφαίνεται ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.

Η εγκατάσταση «Metaxi παρόντος και παρελθόντος» επιχειρεί να ανασύρει ένα μύθο που δεν έχει πρόσωπο, ωστόσο παραμένει ζωντανός στο πέρασμα του χρόνου. Παραπέμπει στην «άγνωστη πριγκίπισσα», το ενδυματολογικό σύνολο της οποίας βρέθηκε σε τάφο στη βόρεια στοά του ναού της Αγίας Σοφίας και εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο του Μυστρά. Αποτελείται από δύο γυναικεία ενδύματα από μετάξι, ένα εσωτερικό (υποκάμισο) και ένα εξωτερικό, τμήματα από δερμάτινα υποδήματα και την κόμη της νεαρής γυναίκας, την οποία συγκρατούσε και παράλληλα κοσμούσε μια διάταξη από μεταξωτά κορδόνια.
Αυτό το σπάνιο και εξαιρετικό εύρημα σε συνδυασμό με την ιστορική παράδοση του τόπου στην παραγωγή μεταξιού κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους, υπήρξε η πηγή έμπνευσης για το εγχείρημα.
Πρόκειται για μια άυλη γυναικεία μορφή, πάνω στον κορμό της οποίας, μέσα από την τρισδιάστατη διάταξη του νήματος, σχηματίζονται γραμμικά μοτίβα με τα οποία επιχειρείται η αναμόρφωση της δομή του φορέματος. Με τη χρήση του νήματος ως πρώτης ύλης, επιτυγχάνεται η ύφανση μιας πολιτισμικής γέφυρας που συνδέει μεταφορικά την παράδοση με τη θέση της γυναίκας μέσα στην εξέλιξη της ιστορίας και της πολιτιστικής μνήμης μέσα από μία πολύχρωμη διαδρομή ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν.

Ποιοι είναι όμως οι Kollektivemind;

Πρόκειται για μια δημιουργική συνεργασία ανάμεσα σε 7 αρχιτέκτονες που εστιάζει σε ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικής έρευνας και εφαρμογής.
Συνδυάζοντας γνώσεις από την επιστήμη, την τέχνη και την καθημερινή ζωή, η ομάδα προτείνει λύσεις σε χωρικά ζητήματα του διευρυμένου πεδίου της αρχιτεκτονικής, του δημόσιου χώρου, της πόλης και του τοπίου και πραγματοποιεί ευρηματικές εφαρμογές καθημερινών υλικών και αντικειμένων με τοπικήταυτότητα και χαρακτήρα επανάχρησης.
Μέλη της είναι οι Ναταλία Γκιαούρη, Διονυσία Δασκαλάκη, Κέλλυ Μαυροματάκη, Βάσω Μπακάλη, Πένυ Παπαργυροπούλου, Νάγια Τριτάκη, Χριστίνα Φραγγέτη και συνεργάτης ο Κωνσταντίνος Χαδιώς.
Η ομάδα εκφράζει θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και βοήθησαν στην υλοποίηση του εν λόγω έργου και ειδικότερα, την 5η ΕΒΑ και συγκεκριμένα τη διευθύντρια Λίτσα Πάντου, την ΠΕΣ, την Αιμιλία Μπακούρου, τους Σωτήρη και Αθανασία Βαχαβιώλου από την εταιρεία «Mistras Group Inc», τον Κοσμά Σεργιάννη για την κατασκευή του μεταλλικού σκελετού, τη Ντίνα Ντουβή, τη Γιάννα Κατσουγκράκη, τους Κωνσταντίνο Χαδιώ, Γιώργο και Γιάννη Γερμανό, Δημήτρη Γκιαούρη, Παναγιώτη Τριτάκη για τη βοήθεια στην υλοποίηση της εγκατάστασης και τους μικρούς συνεργάτες Στέλλα, Έκτορα, Πέτρα, Ζωή, Γιώργο, Ελευθερία, Ιωάννα, Κωνσταντίνο, Βασίλη, Μυρσίνη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα