Οι «βάσεις» για το μέλλον των σχολών της Σπάρτης

Σε τριακόσιους περίπου ανέρχονται οι εισακτέοι στα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην πόλη μας Επιμέλεια: Τζένη Παπαμιχαήλ Στα δύο...
Σάββατο, 29 Αύγουστος 2009 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Σε τριακόσιους περίπου ανέρχονται οι εισακτέοι στα τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούν στην πόλη μας

Επιμέλεια: Τζένη Παπαμιχαήλ

Στα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της Σπάρτης αναμένεται να εγγραφούν από εκατό νέοι φοιτητές.
Σημαντική πάντως πτώση σημείωσε η βάση εισαγωγής στο τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού, που ενώ πέρυσι ήταν στα 12.105 μόρια, φέτος έπεσε στα 10.669. Αντίθετα, για τους εισακτέους με το 10% παρουσιάστηκε αυξημένη κατά 42 μόρια.
Πιο θετικά κινήθηκε το τμήμα Νοσηλευτικής, η βάση του οποίου έπεσε κατά 239 μόρια για τους φετινούς υποψηφίους, όμως για το 10% ανέβηκε 530.
Τις πανεπιστημιακές σχολές της Σπάρτης προτίμησαν εννέα απόφοιτοι των λυκείων της Λακωνίας, από τους οποίους οι πέντε εισάγονται στο τμήμα Νοσηλευτικής και οι υπόλοιποι στο Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού.
Όσον αφορά στο Παράρτημα Σπάρτης του ΤΕΙ Καλαμάτας (τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών) δεν κατάφερε, όπως όλα σχεδόν τα ΤΕΙ της περιφέρειας, να καλύψει τις προσφερόμενες θέσεις. Συγκεκριμένα, από τις 300 θέσεις πρωτοετών φοιτητών, καταλαμβάνονται μόλις οι 99.
Από τους παραπάνω επιτυχόντες, δεκαπέντε προέρχονται από σχολεία του νομού μας.
Οι εγγραφές στα τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ θα γίνουν από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα προκύψει ο ακριβής αριθμός των νέων φοιτητών που θα φιλοξενηθούν στην πόλη μας.

Η ΕΝΑΕ για τις κενές θέσεις στα ΤΕΙ
Αναβάθμιση και εξυγίανση του επιπέδου σπουδών και των εκπαιδευτικών δομών προτείνει μεταξύ άλλων η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος για την εξάλειψη του φαινομένου των κενών θέσεων στα περιφερειακά ΤΕΙ.
Σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος αναφέρει:
Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας για το έτος 2009-2010, και με δεδομένη την πρόθεσή μας να συμβάλουμε με εποικοδομητικό τρόπο στον διεξαγόμενο εθνικό διάλογο για την παιδεία, σας κάνουμε γνωστές τις ακόλουθες απόψεις και προτάσεις μας.
Η μη κάλυψη περίπου είκοσι χιλιάδων θέσεων στα περιφερειακά ΤΕΙ της χώρας μάς δημιουργεί έναν έντονο προβληματισμό και προξενεί την εύλογη αγανάκτησή μας για τον τρόπο σύστασης και λειτουργίας των παραπάνω ιδρυμάτων.
Πέραν του αναμενομένου κόστους που έχει για τις τοπικές κοινωνίες η σταδιακή συρρίκνωση του πληθυσμού των σπουδαστών της περιφέρειας, οι ενστάσεις μας εντοπίζονται στην κατεύθυνση που οδηγείται η λειτουργία των ΤΕΙ ανά τη χώρα.
Ο υδροκεφαλισμός των ΤΕΙ των μεγάλων αστικών κέντρων βαίνει αυξανόμενος και είναι αντιστρόφως ανάλογος της εικόνας των ιδρυμάτων της περιφέρειας, τα οποία, κατόπιν της συρρίκνωσης και της απαξίας στην οποία θα περιέλθουν ελλείψει σπουδαστών, θα οδηγηθούν στην κατάργηση σχολών και τμημάτων, ενδεχομένως και σε οριστική παύση λειτουργίας τους.
Είναι ανάγκη, η όποια μεταρρύθμιση στη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία σχολών ΤΕΙ να κινείται στους εξής άξονες:
? Ουσιαστική ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων υπέρ των περιφερειακών ιδρυμάτων.
Εξορθολογισμό κατανομής σχολών ανά τη χώρα. Παρατηρείται ότι τα ιδρύματα με έδρα τα μεγάλα αστικά κέντρα καλύπτουν όλα τα γνωστικά αντικείμενα που υπάρχουν και στα περιφερειακά τεχνολογικά ιδρύματα.
? Αναβάθμιση και εξυγίανση επιπέδου σπουδών και εκπαιδευτικών δομών, με δυνατότητα διοργάνωσης μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.
? Δημιουργία τμημάτων με αντίκρισμα στην αγορά εργασίας - κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Φρονώντας ότι η γνώση και η πείρα μας στα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών μπορεί να συμβάλει θετικά στον ανοικτό διάλογο για την παιδεία και την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων, σας δηλώνουμε την επιθυμία μας να συμμετέχουμε εποικοδομητικά στον παραπάνω διάλογο και αναμένουμε την πρόσκλησή σας για να σας διατυπώσουμε διεξοδικά τις προτάσεις μας.
 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος