Τo Γεράκι επισκέφτηκε ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών

Τρίτη, 16 Αύγουστος 2016 17:44 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τo Γεράκι επισκέφτηκε ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών

Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο χωριό μας, τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας που πραγματοποίησε μονοήμερη εκδρομή στο Γεράκι την Πέμπτη 11 Αυγούστου. Η επιθυμία αυτών των ανθρώπων να δουν και να ξεναγηθούν στο Βυζαντινό κάστρο Γερακίου τον «Μικρό Μυστρά» όπως ευρέως αποκαλείτε, μας ώθησε να πιέσουμε τους αρμόδιους φορείς έστω και προσωρινά να ανοίξει το Κάστρο για την ξενάγηση τους.

Δυστυχώς το Κάστρο παραμένει καθημερινά ερμητικά κλειστό και κάθε μέρα πλήθος επισκεπτών έρχονται και φεύγουν άπραγοι χωρίς να δουν τίποτα, τελικά για ποιο πολιτισμό και τουρισμό μιλάμε…;

Τη ξενάγηση των εκδρομέων ανέλαβε ο φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας-αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Χριστάκης.  Οι επισκέπτες έμειναν έκθαμβοι από τις ομορφιές του Κάστρου αλλά και από την μοναδική θέα.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το σπίτι της κ. Χρυσούλας Σταματοπούλου για να δουν υφαντά και να γνωρίσουν από κοντά την τέχνη του αργαλειού.

Κατόπιν, στο κέντρο του χωριού οι εκδρομείς επισκέφτηκαν την κεντρική εκκλησία του χωριού μας για να προσευχηθούν και να ανάψουν ένα κεράκι στην Παναγία μας.

Η ζέστη ήταν αρκετή, ο ιδρώτας άρχισε να τρέχει με αποτέλεσμα να μαζευτούμε στην κεντρική πλατεία για ένα κρύο αναψυκτικό κι έναν παγωμένο καφέ.

Η συζήτηση στην πλακόστρωτη πλατεία μας, κάτω από τον ίσκιο των δέντρων, έδωσε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με αυτούς τους ανθρώπους και να γνωριστούμε καλύτερα, να μιλήσουμε για τις ομορφιές των χωριών μας και να πέσουν ιδέες στο τραπέζι για παραπέρα συνεργασία σε πολιτιστικά δρώμενα. Ο πολιτιστικός σύλλογος κέρασε τα ποτά τους εκδρομείς.

Στο τέλος έγινε ξενάγηση στην Βιβλιοθήκη του Γερακίου από την κ. Ανθή Σαράντη. Ήταν μία ξεχωριστή μέρα γιατί καταφέραμε να δείξουμε τις ομορφιές του χωριού μας και την γερακίτικη φιλοξενία.
Χρήστος Μπαλαμπάνος