«Η Ιστορία… της κουκουβάγιας»

Πέμπτη, 13 Αύγουστος 2020 20:52 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το Μάη του 1965 ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου με εγκύκλιο του προς όλα τα σχολεία Μέσης Εκπ/σης (Γυμνάσια και Λύκεια) γνωστοποιούσε την απόφαση της Κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου για την κατάργηση της «κουκουβάγιας», την οποία φορούσαν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές της Μέσης Εκπ/σης. 

Η κουκουβάγια ήταν το υφασμάτινο πηλήκιο, το οποίο στο κέντρο του γείσου του είχε κεντημένη μία κουκουβάγια. Αριστερά και δεξιά της ήταν στερεωμένα με χάλκινα στοιχεία τρία γράμματα Γ.Α.Σ. (Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης) και ο αριθμός μαθητολογίου του κάθε μαθητή. Ο αριθμός αυτός ήταν και η ταυτότητά του. Έτσι σε περίπτωση κάποιας παράβασης κατά τις ώρες που δεν λειτουργούσε το σχολείο ο παραβάτης εντοπιζόταν από τον αριθμό του μαθητολογίου του. Ωστόσο δεν ήσαν λίγες οι φορές που ορισμένοι μαθητές έκαναν αναριθμητισμό αλλάζοντας τη σειρά των ψηφίων, έτσι ώστε να δυσκολεύεται η εύρεση του ονόματός τους, αφού είχαν αλλάξει τον αριθμό του μαθητολογίου. Ας σημειωθεί ότι όλοι οι μαθητές του Γυμνασίου Αρρένων Σπάρτης ήσαν υποχρεωμένοι να φορούν το πηλήκιο της κουκουβάγιας από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις οχτώ το βράδυ που επιτρεπόταν η κυκλοφορία στην πόλη. Το όλο εκπαιδευτικό σύστημα δεν απείχε και πολύ από το στρατιωτικό. Όλοι εμείς οι παληοί μαθητές που φοιτήσαμε φορώντας την κουκουβάγια μέχρι και το σχολικό έτος 1964-65, επειδή δεν είχαμε και την οικονομική άνεση να αγοράσουμε την επόμενη χρονιά καινούργιο πηλήκιο, την προσέχαμε ως κόρην οφθαλμού. 

Πάρα πολλοί μαθητές φορούσαν την ίδια κουκουβάγια σχεδόν σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου. Εγώ προσωπικά θυμάμαι ότι τη φόρεσα στις τρεις πρώτες τάξεις, γιατί όπως προανέφερα το 1965 με τη λήξη της σχολικής χρονιάς, καταργήθηκε. Έτσι έληξε και η ζωή της, αφού υπήρξε το απαραίτητο παρελκόμενο στη στολή του κάθε μαθητή. Πιθανολογώ χωρίς να έχω και τα απαραίτητα στοιχεία ότι η κουκουβάγια «ήρξατο τον βίον της» γύρω στο 1928-29, όταν πρωθυπουργός ήτο ο Λευτέρης ο Βενιζέλος και υπουργός Παιδείας πάλι ο Γ. Παπανδρέου, οι οποίοι και είχαν εισαγάγει για υλοποίηση την πρώτη σοβαρή Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Με την κατάργηση της κουκουβάγιας το Υπουργείο Παιδείας εθέσπισε από την επόμενη χρονιά 1965-66 όλοι οι μαθητές να φοράμε στο πέτο μια στρογγυλή κοκκάλινη κονκάρδα που είχε την κουκουβάγια στο κέντρο και κυκλοτερώς το: Γυμνάσιον Αρρένων Σπάρτης. Αυτά τα λίγα είχα να γράψω, αγαπητέ αναγνώστη για την Ιστορία της κουκουβάγιας. Σε επόμενο σημείωμά μου θα περιγράψω κάποιο άλλο πρόσφορο θέμα από τα βιώματά μου της δεκαετίας του 1960 στο Γυμνάσιο Αρρένων Σπάρτης.
Ευχαριστώ για την προσοχή σου


Πάνος Μηνακάκης
-ΦιλοΛΟΓΟΣ-

Υ.Γ. Η κουκουβάγια είχε επιλεγεί από το Υπουργείο Παιδείας, γιατί ήτο το σύμβολο της σοφίας, καθότι κατά τη μυθολογία υπήρξε το «ιερό πουλί» της θεάς Αθηνάς.

IMG

Στην πιο πάνω φωτογραφία που είναι τραβηγμένη τον Οκτώβριο του 1963, εικονίζομαι φορώντας την κουκουβάγια μαζί με τα αδέλφια μου, τον αείμνηστο Δημήτρη (αριστερά) και Χρήστο (δεξιά).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος