Έχοντας το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη

Τρίτη, 29 Οκτώβριος 2019 22:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πρόσφατα έγραφα για την ανικανότητα των τηλεοπτικών δημοσιογραφικών εκπομπών να προσφέρουν σε αυτή τη δύσκολη εποχή σωστή ενημέρωση. Εξηγούσα ότι ανακυκλώνουν συνεχώς την ασημαντότητα, κουτσομπολιά και το τίποτα, με αποτέλεσμα να προσφέρουν παραπληροφόρηση και μηδενικές εξηγήσεις σε ότι βιώνουμε καθημερινά.

Σκέφτηκα να σας δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα για τα παραπάνω. Πολύ συχνά λοιπόν, μας έχουν πει από τηλεοράσεως ότι η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Στη συνέχεια μας έχουν περιγράψει τις επιπτώσεις όπως τους χιλιάδες οφειλέτες απλών συμπολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τη ΔΕΗ, ή τις εταιρείες που «λυγίζουν» από το εξωφρενικό ενεργειακό κόστος.

Μας λένε τα ήδη γνωστά - όλοι μας έχουμε δει τις ουρές στην ΔΕΗ - αλλά οι τηλεοπτικοί αστέρες, ποτέ δεν μας εξήγησαν: Γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη; Οι περισσότεροι υποθέσαμε ότι απλώς έβαλαν και εκεί φόρους. Έγινε και αυτό αλλά οι αιτίες είναι άλλες και τις περιγράφει η «Καθημερινή».

Η καλή εφημερίδα που διασώζει το κύρος της δημοσιογραφίας επί δεκαετίες, αφού ενημερώνει ότι έχουμε το διπλάσιο κόστος ρεύματος από τη Γερμανία εξηγεί:

- Επενδύσαμε στον λιγνίτη ως εθνικό καύσιμο και καταστήσαμε τη ΔΕΗ μονοπώλιο με αποτέλεσμα τον απομονωτισμό από το διεθνές περιβάλλον. Αυτοί έχουν εκσυγχρονιστεί και παράγουν ρεύμα φτηνά, συναλλασσόμενοι μεταξύ τους, εμείς έχουμε ξεμείνει δεκαετίες πίσω και παράγουμε ρεύμα πανάκριβα, μόνοι μας.

- Έτσι, στη Γαλλία ή Γερμανία το κόστος παραγωγής είναι 35 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ελλάδα 65,5 ευρώ (η ακριβότερη στην Ευρώπη). Με λίγα λόγια ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να έχουμε φτηνό ρεύμα.

- Η ΕΕ χρηματοδοτεί με δεκάδες δισ. ευρώ τις διασυνοριακές ενεργειακές διασυνδέσεις αλλά η Ελλάδα δεν μπορεί λόγω υποδομών να ενταχθεί στο πρόγραμμα.

- Η Ελλάδα πρέπει να διασυνδεθεί καλύτερα με... Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Σκόπια και Ιταλία (υποθαλάσσια) για να φτάσει σε 10 περίπου χρόνια να έχει φτηνό ρεύμα όπως αυτές οι χώρες (10 χρόνια και αν...).

Με λίγα λόγια έχουμε ένα βαρύ αυτοκίνητο της δεκαετίας του 40 που καίει κηροζίνη (5 ευρώ το χιλιόμετρο) όταν οι άλλοι ετοιμάζουν ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό πληρώνουμε όλοι. Και μην ρωτήσετε « Τις πταίει». Ξέρετε.

Όσο για τις τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές και να το διαβάσουν στην «Καθημερινή» δεν θα ασχοληθούν. Προηγούνται οι τιποτολόγοι της πολιτικής.