«Μεγάλες» φορολογικές «Ανατροπές» αναμένονται προσεχώς από το επικείμενο Φορολογικό Νομοσχέδιο

 

 

 

Τρίτη, 15 Οκτώβριος 2019 13:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γράφει ο Βασίλειος Α. Μουγιακάκος | Οικονομολόγος MSc., Λογιστής-Φοροτεχνικός Α’ τάξης, Φορολογικός Σύμβουλος Επιχειρήσεων

Είναι γεγονός πως τις τελευταίες ημέρες το Οικονομικό Επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σε «αναβρασμό» καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε επίσημα σε γνωστό συνέδριο από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή ένα Φορολογικό Νομοσχέδιο «μαμούθ», με πολλές και ουσιαστικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ποιές θα είναι όμως οι κυριότερες αλλαγές που θα επιφέρει το επικείμενο «προς ψήφιση Νομοσχέδιο»;
Στο σημείο αυτό θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε -μεταξύ άλλων- τις σημαντικότερες «επερχόμενες» φορολογικές μεταβολές που πρέπει να περιμένουν τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι επιχειρήσεις από το ξεκίνημα του νέου έτους (01/01/2020).

Ξεκινώντας λοιπόν από τα νοικοκυριά, χρήζουν αναφοράς τα ακόλουθα:

- Δημιουργία «νέας» Φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα:
Καθιέρωση εισαγωγικού «μειωμένου» συντελεστή φορολόγησης στο 9%, για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 22% που είναι σήμερα!)
Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για επίπεδο εισοδήματος άνω των 20.000 ευρώ.

- Διατήρηση «αφορολόγητου ορίου» στο ποσό των 8.636 ευρώ: (αυτό ισχύει και σήμερα!)
Το ύψος του αφορολόγητου θα προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι 4 προστατευόμενα τέκνα.

- Σταδιακή κατάργηση της «εισφοράς αλληλεγγύης» και των «τεκμηρίων διαβίωσης» εντός τετραετίας:
Τόσο η κατάργηση της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» όσο και των «τεκμηρίων διαβίωσης», θα δώσουν ανεπιφύλακτα μεγάλη φορολογική «ανάσα» στην πλειοψηφία των φορολογούμενων που θα δουν τα εκκαθαριστικά σημειώματά τους να μειώνονται σημαντικά. Βασική βέβαια προϋπόθεση είναι η δέσμευση του Οικονομικού Επιτελείου για την κατάργηση αυτών, να γίνει πράξη εντός της τετραετίας.

Αναφορικά τώρα με τις φοροελαφρύνσεις που θα επιφέρει το επικείμενο Νομοσχέδιο στις επιχειρήσεις είναι απαραίτητο να αναφέρουμε τα ακόλουθα:

- Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή από το 28% στο 24% (αναδρομική ισχύς από 01/01/2019)

- Μείωση κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες του φορολογικού συντελεστή από το 24% στο 20% (Ισχύς από 01/01/2020)

- Μείωση κατά 50% του συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων από 01/01/2019 αναδρομικά (από 10% σε 5%)

- Μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 10% σε όλα τα αγροτικά συνεργατικά σχήματα

- Σταδιακή κατάργηση του «τέλους επιτηδεύματος» εντός τετραετίας

- Σταδιακή μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%

Αναμφίβολα, ο φορολογικός νομοθέτης επιθυμεί με τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις να τονώσει το ελληνικό «επιχειρείν», μέσω της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και των μερισμάτων όσο και μέσω της μείωσης της έμμεσης φορολογίας, αποσκοπώντας ουσιαστικά στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και του πρωτογενή τομέα.

Εν συνεχεία, σοβαρές τομές θα δούμε και στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα:
- Αναστολή ΦΠΑ στη οικοδομική δραστηριότητα για 3 έτη
- «Πάγωμα» Φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων για 3 έτη
- Χορήγηση έκπτωσης φόρου 40% για ενεργειακή, λειτουργική, αισθητική αναβάθμιση κτηρίων

Πρόκειται για ουσιαστικές μεταβολές που θα τονώσουν την αγορά των ακινήτων, συμπαρασύροντας ανοδικά και όλα τα σχετικά επαγγέλματα που έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά τα χρόνια της ύφεσης.


Συμπέρασμα
Εν κατακλείδι, είναι σαφές πως οι προθέσεις του Οικονομικού Επιτελείου είναι, με το προσεχές Νομοσχέδιο, να «ανακουφίσει» φορολογικά την ελληνική οικονομία και να δώσει κίνητρα στην επιχειρηματικότητα να αλλάξει σελίδα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και ενισχύοντας την πραγματική οικονομία σε τομείς που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα, όπως ο τομέας της οικοδομικής δραστηριότητας.

Βέβαια τα επικρατέστερα σενάρια που αναφέρουν μεταξύ άλλων πως οι κυριότερες φορολογικές «τομές» θα είναι οι παραπάνω, θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με την ψήφιση του εν λόγω Νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες.
Το εύλογο ερώτημα που γεννιέται, λοιπόν, σε όλους μας είναι αν η τακτική του Υπουργείου Οικονομικών μέσω της μείωσης των «φορολογικών βαρών» θα είναι αρκετή, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα πρόσφορο για νέες επενδύσεις και αναπτυξιακό χαρακτήρα, ώστε να περάσουμε από τα διαδοχικά έτη ύφεσης σε μία περίοδο οικονομικής άνθισης και ευημερίας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι η απάντηση στο ερώτημά μας θα μπορεί να δοθεί με ασφάλεια στο προσεχές διάστημα.

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος