Τι είναι αντισυνταγματικό. Η αναγραφή ή η αρχή;

Πέμπτη, 10 Οκτώβριος 2019 20:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αφορμή για ό,τι ακολουθεί έδωσε η απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η οποία απεφάνθη παταγωδώς πως η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των μαθητών Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου και λοιπών Σχολών είναι δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και απαγορεύεται να γράφονται.

Η ιστορία ξεκίνησε από την Ένωση Αθέων και την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του ανθρώπου οι οποίες προσέφυγαν στην Αρχή και ζητούσαν να μη γράφονται το Θρήσκευμα και η Ιθαγένεια στα απολυτήρια των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ούτε στο μηχανογραφικό σύστημα, στη δήλωση του μαθητή ή του γονιού ότι δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος για να απαλλαγεί από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Αμέσως η Ανεξάρτητη Αρχή έσπευσε να αποφανθεί ότι η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στα απολυτήρια των μαθητών είναι προσωπικά δεδομένα και αντισυνταγματική η αναγραφή τους. Πρόκειται για την ίδια αρχή που είπε παλαιότερα ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες και το δακτυλικό αποτύπωμα είναι προσωπικά δεδομένα, απαγορεύεται συνεπώς να υπάρχουν, πρέπει να απαλειφθούν και φυσικά απαλείφθησαν, παρά τη σθεναρή αντίδραση του κόσμου τότε. Και μολονότι οι αποφάσεις των Ανεξαρτήτων Αρχών είναι γνωμοδοτικές εν τούτοις έχουν καταστεί υποχρεωτικές και εφαρμόζονται απαρέγκλητα.

Το τραγελαφικό είναι ότι ενώ η αρχή αυτή μας είπε πως και το δακτυλικό αποτύπωμα είναι προσωπικό δεδομένο και πρέπει να απαλειφθεί απ’ τις ταυτότητες, η ίδια αυτή αρχή απεφάνθη ότι το DNA μπορεί να χρησιμοποιείται.

Ακούγοντας για την απόφαση μού ήρθαν πολλές σκέψεις. Πρώτα πρώτα χάρηκα χαράν μεγάλην. Να, είπα, αυτό έλλειπε που η Ελλάδα ωδηγήθηκε στην κρίση, έχει τελματώσει και δεν υπάρχει ελπίδα να αναθάλει. Αυτό έφταιγε. Τώρα ήρθε η ώρα να βαδίσει το δρόμο των πεπρωμένων της και της προόδου. Και μπράβο στους άθεους που επί τέλους επέβαλαν την αθεΐα τους στους οπισθοδρομικούς Έλληνες (Ιθαγένεια) Χριστιανούς Ορθόδοξους (Θρήσκευμα).

Και για να σοβαρευτούμε: Τώρα ανοίγει ο δρόμος για να κλείσουν οι εκκλησίες, να καταργηθούν οι λιτανείες, οι περιφορές των επιταφίων, η Ανάσταση και όλα όσα ξέρουμε, γιατί προκαλούν τους άθεους. Και αυτή θα είναι η επόμενη προσφυγή. Και η μεθεπόμενη να κατεδαφιστούν οι ναοί, οι Χριστιανοί να μην κάνουν το σταυρό τους…

Θα μείνω σε μια μόνο λέξη της περίφημης αρχής προσωπικών δεδομένων που επεκαλέσθη και σηκώνει όλο το βάρος. Πρόκειται για τη λέξη αντισυνταγματική. Δηλαδή η αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.

Ούτε συνταγματολόγος είμαι ούτε νομικός. Νομίζω όμως ότι το μυαλό του μέσου ανθρώπου το διαθέτω. Άλλωστε οι καθηγηταί στις Νομικές Σχολές συχνότατα χρησιμοποιούν τη Φράση “κοντά στο νου και η γνώση και τα νομικά είναι ορθός λόγος”. Δηλαδή τα νομικά είναι κοινή λογική που δυστυχώς δεν διαθέτουμε. Έτσι κι εγώ διαβάζω στο κούτελο (προμετωπίδα) του Συντάγματός μου: «Εἰς τὸ ὄνομα τῆς Ἁγίας καὶ Ὁμοουσίου καὶ Ἀδιαιρέτου Τριάδος» και σκέφτομαι: Κι αυτή η αναγραφή αντισυνταγματική είναι; Αν ναι πέστε το και σβήστε την. Αν όμως δεν είναι σεβαστείτε την. Άλλωστε τί είναι το Σύνταγμα της Χώρας; Ο υπέρτατος Νόμος. Γιατί το έχουμε και το μαθαίνουμε; Για να ξέρουμε κάτω από ποιες συνθήκες ζούμε. Γνωρίζετε εσείς κάτι άλλο; Αφού λοιπόν αυτή η ίδια η ύπαρξη του Συντάγματος είναι θεμελιωμένη στο όνομα της Αγίας Τριάδος αναγράφεται στον υπέρτατο Νόμο (στο μείζον), που απ’ αυτόν απορρέουν όλα, πώς μπορεί να είναι αντισυνταγματική η αναγραφή στο έλασσον (στο απολυτήριο);

Και πιο πέρα:
Πού στοχεύει η παιδεία των μαθητών κατά το Σύνταγμα πάντα. Στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητος του Έλληνα. Η Ιθαγένειά του, ότι είναι Έλληνας και το Θρήσκευμά του, Χριστιανός Ορθόδοξος, μαζί με τη γλώσσα είναι ή όχι τα βασικά στοιχεία της προσωπικότητός του (όμαιμον, ομόδοξον, ομόγλωσσον); Και αυτό εν συνδυασμώ με το άρθρο 3 του Συντάγματος που ορθά, κοφτά, καθαρά και ξάστερα ορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στη Ελλάδα είναι η Θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού».

Σέβομαι τους άθεους. Και καλά αυτοί δεν σέβονται εμάς, εσείς οι δικαστές όμως γιατί κάνετε το ίδιο με τους άθεους και όχι ό,τι επιτάσσει το Σύνταγμα της Ελλάδος; Ή τουλάχιστον αν είστε συνεπείς με τις συνειδήσεις σας απαιτείστε να καταργηθούν αυτές οι Συνταγματικές επιταγές, αλλιώς υποκρίνεστε. Η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή αλλά κρυφοκυττάει κατά τους άθεους, που δικαίωμά τους να πιστεύουν ό,τι θέλουν και να θέλουν να απαγορεύσουν και στους ορθόδοξους να πιστεύουν. Εσείς όμως της ανεξάρτητης αρχής εννέα (9) δικαστές, υποτίθεται αδέκαστοι και αντικειμενικοί, πώς παρακάμπτετε το Σύνταγμα; Και γιατί είναι κακό στον Έλληνα μαθητή να λέει ότι είναι Έλληνας και να καμαρώνει και να το γράφει το απολυτήριό του;
Δικαίωμα καθενός να είναι άθεος, και ο καθένας δίδει λόγο στον εαυτό του υπό την προϋπόθεση να μην κοροϊδεύει. Διότι πολλοί κοροϊδεύουν. Ορισμένοι πολιτικοί πχ πάνε στις εκκλησίες στην Ανάσταση ή στα Θεοφάνεια, ιδίως αν έχουμε εκλογές, δίνουν όμως, όταν ορκίζονται πολιτικούς όρκους. Γιατί καλή η γάτα αλλά και ο αγιασμός δεν βλάπτει. Ήτοι για να κοροϊδεύουμε τους χαζούς που εκκλησιάζονται να μας ψηφίσουν.

Όμως το ζήτημα είναι βαθύτερο. Βλέπουμε τους πολιτικούς να “τρώγονται” για τη Θάνου, τον “Ρασπούτιν”, αν ο αριστούχος μαθητής θα παίρνει ή όχι τη σημαία, για το άσυλο (αλήθεια ποιός εμπόδισε το άσυλο ιδεών;) κλπ κλπ. Και όλοι συμφωνούν, Συμβούλιο Επικρατείας, Υπουργείο Παιδείας στο μόνο που μας έμεινε, την εθνική μας ταυτότητα. Γιατί Ορθοδοξία και Ελλάδα σημαίνει πατρίδα και ταυτότητα. Να καταργηθεί λοιπόν και η Ιθαγένεια και το Θρήσκευμα και αρχίζουμε από τα αποδεικτικά σπουδών των παιδιών. (Έχουμε αρχίσει από χρόνια αλλά ας είναι). Να ξεχάσουμε ότι είμαστε Έλληνες και Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Και ο κ. Φίλης να δηλώνει πως το μήνυμα που είναι ηχηρό πρέπει να ακουστεί.

Ο εθνομηδενισμός των προηγούμενων υπουργών παιδείας (Φίλης, Γαυρόγλου και όλοι οι αριστεροί), το ξέρουμε ότι είναι διεθνιστές, δηλώνουν ουδετερόθρησκοι -ποτέ δεν κατάλαβα τί θα πει αυτό, ούτε το μόνο είναι, ούτε αυτοί που το χρησιμοποιούν γνωρίζουν- αλλά οι νεοδημοκράτες που, όπως οι ίδιοι λένε, είναι κοντά στις παραδοσιακές αξίες και την ιδέα του έθνους, δηλώνουν ορθόδοξοι, δίδουν θρησκευτικό όρκο, κάνουν αγιασμούς, πάνε στις εκκλησίες κλπ, γιατί συμπλέουν μ’ αυτά, θεωρούν την ιδέα του έθνους παρωχημένη και στιχίζονται στην ίδια γραμμή; Ενδίδουν σε επιταγές που υπαγορεύουν λέσχες και στοές; Να, η υπουργός Παιδείας για το ίδιο ζήτημα δήλωσε: “Αυτονοήτως θα συμμορφώνει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων την πολιτική του με τις αποφάσεις των ανεξαρτήτων αρχών”. Και την έκανε δεκτή η υπουργός την απόφαση μήπως και αντιδράσουν οι άθεοι και οι πρόθυμοι να γκρεμίσουν. Γιατί οι άλλοι, οι θρησκευόμενοι δεν πρόκειται να αντιδράσουν και τους έχουμε του χεριού μας θα σκέφτηκε.

Και είναι προσωπικό δεδομένο το γεγονός ότι στην Ελλάδα κατοικεί ένας λαός με 96% Χριστιανούς Ορθοδόξους και συγκεκριμένη Εθνική ταυτότητα που και τα δύο κατοχυρώνονται από το Σύνταγμά του; Αυτό είναι προσωπικό δεδομένο;

Τώρα καταλαβαίνετε πιστεύω γιατί τις έστησαν αυτές τις αρχές οι οποίες λειτουργούν καραχρηστικώς, θέσαντες εαυτάς υπεράνω του Συντάγματος, λέγοντάς μας ότι έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και όχι υποχρεωτικό. Γνωμοδοτικό απ’ έξω στα χαρτιά, υποχρεωτικό από μέσα και επί της ουσίας. Αποκαλύπτεται λοιπόν ο σκοπός τους που είναι να παρακάμψουν την Εθνική μας κυριαρχία με δούρειο ίππο τις Ανεξάρτητες αρχές. Ας το καταλάβουμε.

Και μην επικαλεστεί κανείς ότι στη Ελλάδα έχουμε και αλλοδαπούς και πρόσφυγες και μετανάστες γιατί και αυτό συνδέεται με τον πόλεμο κατά του Έθνους. Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που έλεγε “δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα”, υπουργός η άλλη που επίσης έλεγε ότι “λιάζονται”, Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι αυτός που ευχαριστούσε τους λαθρομετανάστες γιατί επέλεξαν τη χώρα μας και πάει λέγοντας. Ύστερα, γιατί άλλα κράτη -πχ η Βουλγαρία- φυλάνε με στρατό τα σύνορά τους και απαγορεύουν την είσοδο μεταναστών; Δεν είναι στην Ευρώπη; Ή η ίδια η Ευρώπη (FRONTEX) στέλνει στρατό στην Αλβανία για να ελέγχονται τα ελληνοαλβανικά σύνορα και να αποτρέπει την είσοδο λαθρομεταναστών από την Ελλάδα στην Αλβανία και από κει στην Ευρώπη; Και ποιός εν τέλει εμπόδισε τους αλλοδαπούς να δηλώνουν το δικό τους θρήσκευμα, όποιο να ’ναι, και τη δική τους ιθαγένεια; Γιατί η απαγόρευση ισχύει μόνο για τους Έλληνες.

“Τί δουλειά έχουν το θρήσκευμα και η ιθαγένεια στο απολυτήριο που αποκλειστικός σκοπός του είναι να βεβαιώνει ότι ο μαθητής παρακολούθησε επιτυχώς τα συγκεκριμένα μαθήματα με τις αναγραφόμενες επιδόσεις;” γράφει ο συνταγματολόγος Αλιβιζάτος. Και η υπουργός παιδείας συμφωνεί πως δεν είναι αναγκαία η αναγραφή θρησκεύματος και ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών για να της απονείμει ο πρώτος “πολλά μπράβο” και να ευχηθεί και “σε άλλα πολλά τέτοια”.

Αλήθεια, γιατί σκοπός του απολυτηρίου είναι να βεβαιώνει ότι ο μαθητής παρακολούθησε επιτυχώς κάποια μαθήματα και τα πέρασε, όπως λέει ο… σοφός συνταγματολόγος και η υπουργός; Και σε τί βλάπτει αν λέει ότι έχει γνώση και συνείδηση της ταυτότητάς του (ιθαγένεια, θρήσκευμα), ότι έχει διαμορφώσει δηλαδή και την προσωπικότητα για την οποία μιλάει το Σύνταγμα και είναι ο σκοπός της παιδείας; Είμαστε θλιβεροί. Και όλ’ αυτά γίνονται θέματα ακόμη και γελοιογράφων. Να, ο Κώστας Μητρόπουλος στα «Νέα» έβαλε γελοιογραφία που συγκλονίζει. Και λεζάντα: “Το σχολείο χωρίς σημαία -Η αίθουσα χωρίς εικόνα -Το απολυτήριο χωρίς ιθαγένεια -Ο τίτλος σπουδών χωρίς θρήσκευμα -Κεραμιδαριό η Παιδεία”. Και ο άλλος απαντά: “Γι’ αυτό ανέλαβε η Κεραμέως”.

Κι αν απαλειφθούν η ιθαγένεια και το θρήσκευμα, τί ουσιαστικό κερδίζει ο μαθητής; Και έτσι ωφελείται ή ζημιώνεται κι έχει την αίσθηση ότι άγεται σε μια κοινωνία χωρίς εθνική και θρησκευτική ταυτότητα και συνείδηση; Ύστερα τί κακό έκανε μέχρι σήμερα η αναγραφή της ιθαγένειας και του θρησκεύματος στα πιστοποιητικά σπουδών; Γι’ αυτό χρεοκόπησε η Ελλάδα; Επειδή γράφονταν στα απολυτήρια των πολιτικών το θρήσκευμα και η ιθαγένειά τους;

Θα κλείσω με το αντισυνταγματικό. Οι πρόγονοί μας το 1821 που έγραψαν το συγκλονιστικό εκείνο Σύνταγμα με το αίμα τους μιλούσαν για εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των Ελλήνων. Απ’ αυτά τρεφόμαστε και εγκαρδιωνόμαστε. Το ίδιο επανέλαβαν όλα τα επόμενα Συντάγματα και το σημερινό. Είναι συνεπώς το ολιγότερον πρόκληση να έρχεται σήμερα οποιαδήποτε ανεξάρτητη αρχή και κυβέρνηση και να βγάζει αντισυνταγματικά εκείνα που αποτελούν το συστατικό στοιχείο της προσωπικότητος του Έλληνα, εκείνο που συνιστά εν τέλει την πραγματικότητα. Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Αλήθεια πώς θα πάμε να γιορτάσουμε τα Άγια των Αγίων του Έθνους; Με την μη εθνική μας ταυτότητα; Μήπως λοιπόν αντισυνταγματική με την εθνική μας κυριαρχία είναι η ανεξάρτητη αρχή που εργάζεται να μη μείνει τίποτα όρθιο;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Σπανός Γεώργιος