Μέλος της οικογένειας του βρέφους

Τετάρτη, 02 Οκτώβριος 2019 20:12 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ζητείται επειγόντως
ζυγός ακριβείας
για το βάρος των λέξεων.
Απευθυνθείτε: Οδός απομονώσεως,
της λεωφόρου «επικοινωνίας»
πρώτη πάροδος.
Μαρία Παναγοπούλου, από το ποίημά της «μικρές αγγελίες»

Καθημερινά δεν ακούμε τίποτ’ άλλο από εγκλήματα, φόνους, ληστείες, κλεψιές και γενικά άσχημα γεγονότα, ανήκουστα παλαιότερα. Κι αν παλιά συνέβαινε κάποιο, το κοινό περί δικαίου αίσθημα, όπως λένε οι νομικοί, εξεγείρετο και δεν ανεχόταν την εγκληματική εκείνη συμπεριφορά. Σήμερα όμως τα άσχημα γενικώς τα βλέπουμε να τελούνται με τέτοιο ρυθμό ώστε είναι πλέον φυσικά μέσα στην καθημερινότητα κι επικρατούν ως κατάσταση κι όχι ως παράβαση. Και το χειρότερο, όλοι την έχουμε συνηθίσει.
Αν σ’ αυτά προσθέσει κανείς και την αλλαγή της καθιερωμένης σημασίας των λέξεων για να δικαιολογούμε τις πράξεις μας, όπως θά ’λεγε ο Θουκυδίδης «τὴν εἰωθυΐαν ἀξίωσιν τῶν ὀνομάτων ἀντήλλασσαν ἐπὶ τῇ δικαιώσει.» (Για να δικαιολογούν τις πράξεις τους αλλάζανε τη συνηθισμένη σημασία των λέξεων), τότε πια βρίσκεσαι μπροστά στην παράνοια.
Να. Η λέξη υιοθεσία χρησιμοποιείται πλέον περισσότερο για τα σκυλιά παρά για παιδί από μη φυσικό γονιό. Και οι λέξεις «το κορίτσι μου » ή «το αγόρι μου », «έλα στη μαμά » κλπ αναφέρονται σε σκύλους. Και καθημερινά και σ’ όλους τους τόνους κι απ’ όλες τις εκπομπές, ακόμα και στις ειδήσεις, ακούμε και όχι μόνον εκείνες των κουτσομπολευτηρίων από τις διάφορες «μεσημερούδες »της αθυρόστομης τηλεόρασης (αθυρόστομη = κοινό στόμα χωρίς θύρα και θυρόφυλα), να μας βομβαρδίζουν και να μας παροτρύνουν να υιοθετήσουμε έναν σκύλο οι διάφοροι ζωόφιλοι, όπως αυτοπροσδιορίζονται. Και που η ζωοφιλία τους εξαντλείται μόνο στα σκυλιά άντε και στα γατιά. Αλήθεια γιατί δεν μιλούν για υιοθεσία ενός χοίρου ή ενός γαϊδάρου ή μιας κατσίκας; Γι’ αυτά θα χρησιμοποιούσαν ποτέ το ρήμα υιοθετώ; Για το σκυλί γιατί; Αλλά η ζωοφιλία τους έχει ταυτιστεί σχεδόν με τους σκύλους (κυνοφιλία) και ζώον γι’ αυτούς είναι ό,τι δεν τρώγεται, όπως σκύλοι, γάτες, φίδια, ποντίκια. Διότι για ’κείνα που τρώγονται δεν υπάρχει ζωοφιλία και πάνε στην ταβέρνα -την υποκρισία στηλιτεύω- και ντερλικώνουν τα παϊδάκια, τις μπριζόλες, το ψητό αρνί. Κι όσο πιο μικρό και τρυφερό το ζώο τόσο πιο καλό για τη γαστέρα. Και ξέρετε τούτο τα φαΐ γίνεται από κείνο το κομμάτι του ζώου, εκείνο θέλει κρέας καρέ, εντελώς άπαχο και πάει λέγοντας. Και για τα παιδιά που πεθαίνουν απ’ την πείνα κουβέντα.
Να σας πω εγώ γιατί. Διότι ο σκύλος είναι το δουλοπρεπέστερο ζώο πάνω στη γη και το κάνουν ό,τι θέλουν, επειδή τους συμφέρει. Ακολουθεί σα σκυλάκι, λέει ο λαός. Τους κάνει όλα τα χατήρια και ικανοποιούν τον εγωισμό και τις ορέξεις τους ακόμα και τις διαστροφές τους, που δεν μπορούν αλλιώς. Κι αυτό μας επεβλήθη σιγά σιγά, όπως συνέβη και συμβαίνει και με πολλά άλλα. Ο ένας λόγος της παθολογικής αγάπης για τα σκυλιά είναι αυτός.
Υπάρχει όμως και άλλος βαθύτερος, θρησκευτικός τούτος και μην εκπλήττεσθε. Είναι αυτός: Οι Ανατολικές θρησκείες και φιλοσοφίες πιστεύουν ότι το σκυλί ως ευφυέστερο, όταν του φέρεσαι ανθρώπινα και το ανατρέφεις με ανθρώπινες τροφές, η ψυχή του λένε, εξατομικεύεται και γίνεται ανθρώπινη. Να τα περιποιείστε λοιπόν, να τα φιλάτε, να μένουν μαζί σας στο διαμέρισμα, να κοιμάστε μαζί, ώστε να γίνουν άνθρωποι. Και μετενσαρκούμενοι (αυτά τα λένε θρησκείες) γίνονται άγγελοι. Κι αν δείτε κανέναν άνθρωπο με εμφανείς κυνόδοντες, αυτός στην προηγούμενη ζωή του ήταν σκύλος που μόλις έγινε άνθρωπος. Και μην ειπείτε ότι λέω υπερβολές γιατί δύναμαι να το αποδείξω. Αν όμως πείτε ότι αυτά που πιστεύουν οι κυνόφιλοι είναι βλακείες, παράνοιες, τρέλες απαντώ: Η μόνη είναι; Ύστερα με τη λογική όλα μπορείς να τα πολεμήσεις. Τη βλακεία όμως ποτέ, γιατί είναι απύθμενη και δεν έχεις από πού να την πιάσεις.
Ξεστρατήσαμε όμως. Ας τα πιάσουμε λοιπόν από κει που τ’ αφήσαμε. Είπαμε ότι η λέξη υιοθεσία σήμερα αναφέρεται περισσότερο στα σκυλιά παρά στους ανθρώπους. Και κορίτσι ή αγόρι είναι το σκυλί, θηλυκό ή σερνικό. Αν τώρα ανοίξουμε ένα λεξικό, όποιο νά ’ναι, από τη βαθειά αρχαιότητα ως σήμερα, οι λέξεις υιοθεσία, υιοθετώ, υιός, υιοποίησις κλπ. κλπ. όλα μα όλα ανεξαιρέτως μιλούν για διαδικασία κατά την οποία κάποιος αποκτά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του γονιού σε ένα παιδί του οποίου δεν είναι φυσικός γονιός. Ανακηρύσσει ένα παιδί ως δικό του χωρίς να είναι φυσικός γονιός. Ακόμα υιοθεσία για την Εκκλησία είναι το Άγιο βάπτισμα. Και πουθενά η υιοθεσία δεν αναφέρεται σε ζώο ούτε μεταφορικά. Ούτε το σκυλί ως αγόρι ή κορίτσι ή η γυναίκα ως «μαμά»του σκύλου.
Η κόρη ενός γνωστού μου, κυριολεκτικά άρρωστη με τα σκυλιά, κι αφού η σκύλα της ζευγάρωσε μέσα στο διαμέρισμα, όταν συμπληρώθηκε ο χρόνος, γέννησε εφτά (7) κουτάβια, ζωή νά ’χουν. Ο δε γείτονας, σκυλόφιλος κι αυτός, έδιδε συγχαρητήρια στον πατέρα της ιδιοκτήτριας της σκύλας, γιατί απέκτησε εγγονάκια. Και δεν ειρωνευόταν, το εννοούσε απολύτως. Άλλος δε σκυλόφιλος στο Νοσοκομείο τά ’βαλε με το γιατρό, απαιτώντας να εξυπηρετηθεί κατ’ εξαίρεσιν των άλλων ασθενών που ανέμεναν υπομονετικά τη σειρά τους, "διότι είχε το παιδί στο σπίτι μοναχό του». Και όταν ο γιατρός τον ρώτησε πόσων χρονών είναι το παιδί του, απάντησε πως το παιδί του είναι ο σκύλος του, που δεν πρέπει να μείνει μόνος του πάνω από δύο ώρες γιατί τραυματίζεται ψυχολογικά.
Ξέρω πως όλοι σας έχετε ανάλογες εμπειρίες από παρόμοια και πολύ χειρότερα περιστατικά. Ιστορίες τρέλας με τα σκυλιά να διηγηθείτε. Παρά ταύτα θα αναφέρω ακόμα μία.

Ένας γνωστός μου, δικαιολογήθηκε τελευταία πως δεν ήρθε στη συνάντηση που είχαμε ορίσει, γιατί τού ’τυχε κάτι πολύ σοβαρό και επείγον που δεν έπαιρνε αναβολή. «Πήγα, είπε συγκεκριμένα, τη σκύλα στο γιατρό να της κάνει αφαίρεση της μήτρας». «Και γιατί αφαίρεσες τη μήτρα του ζώου;»τον ρώτησα απορρημένος. «Για να μην έχει επιθυμία να ζευγαρώσει και έτσι να παραταθεί η διάρκεια της ζωής της», απάντησε. Δεν άντεξα και του ξαναείπα: «Και τη ρώτησες τη σκύλα αν ήθελε να της αφαιρέσεις τη μήτρα; Και τί ζωόφιλος είσαι εσύ όταν αφαιρείς τις μήτρες των ζώων;» Και υπάρχουν γιατροί που ασχολούνται με τα χ… ρια των σκυλιών πέραν των οδοντιάτρων, ψυχιάτρων, παθολόγων, ορθοπεδικών, κομμωτών και λοιπών ειδικοτήτων για σκύλους και διασταυρώσεις για να βγάλουμε πράγματα τερατώδη, σκυλιά λιοντάρια.
Αφού ανανεώσαμε το ραντεβού για μια απ’ τις επόμενες ημέρες, κατά τη συνάντηση ήρθε η κουβέντα και στο σκύλο και είπε πως την περασμένη νύχτα κοιμήθηκε με τη σκύλα γιατί αιμορραγούσε λίγο. Κι αυτός είναι υψηλόβαθμος αξιωματικός παρακαλώ. Για να εκραγώ και να σηκωθώ να φύγω λέγοντάς του: «Κι εμείς περιμένουμε από σένα να ανακολώσεις τον Τούρκο», χωρίς έκτοτε να ξανασυναντηθούν οι δρόμοι μας.
Πιστέψτε με, δεν έχω τίποτα με τα ζωάκια. Τα αγαπούσα και τα αγαπώ. Η συμπεριφορά όμως των ανθρώπων, ο θεατρινισμός, η υποκρισία και οι ακρότητες είναι που με κάνουν να αγανακτώ. Όταν ακούω από τις τηλεοράσεις: «Πριν υιοθετήσετε ένα ζώο πρέπει να μάθετε για την υιοθεσία» «Ανοίξτε την αγκαλιά σας και σώστε ένα αδέσποτο»… Όταν μιλούν για νεκροταφεία σκύλων με μάρμαρα πολυτελή. Και "Ρόκυ, ήσουν ο καλλίτερος σύντροφος της ζωής μου. Μου έλυνες όλα τα προβλήματα. Όταν κάνουν μνημόσυνα σκύλων, τη συμμετοχή δυστυχώς ιερωμένων και τοποθετούν ακόμη και σταυρούς. (Τα άγια τοις κυσί). Όταν δίνουν οδηγίες από τα μέσα ενημέρωσης : «Βλέπετε να κακομεταχειρίζονται ζώα, πάρτε α μ έ σ ω ς την Αστυνομική Διεύθυνση, ζητήστε τον ίδιο τον Εισαγγελέα, είναι υποχρεωμένοι να ενεργήσουν α μ έ σ ω ς. Αν δεν το κάνουν καταγγείλατέ τους. Διαπράττουν παράβαση καθήκοντος. Αυτά τα προβλέπει ο Νόμος για τα ζώα » κλπ. κλπ.
Νόμος υπόνομος λέω εγώ, αφού δεν τάσσει όριο για το πόσοι σκύλοι μπορεί να ζουν στο διαμέρισμα, οι προβλεπόμενες ποινές δεν επιβάλλονται ούτε σε ειδεχθείς εγκληματίες στιγερών εγκλημάτων, δράστες που σκοτώνουν μοναχικά και μεγάλης ηλικίας άτομα για δέκα (10) €, ληστεύουν διανυκτερεύοντα πρατήρια βενζίνης ή φαρμακεία, επιβαίνοντες αυτ/των με μεγάλη ταχύτητα αρπάζουν τσάντες γυναικών και τις σέρνουν κυριολεκτικά στο δρόμο κ.α. και ουσιαστικά παραμένουν ατιμώρητοι αφού οι ποινές που επιβάλλονται είναι χαϊδολογήματα, γιατί το δίκαιό μας κατά τους πολιτικούς - νομοθέτες είναι σε «προοδευτική κατεύθυνση» ενώ για τα σκυλιά είναι εξοντωτικές. Όταν δεν ορίζεται τί θεωρείται κακοποίηση και ποια τα όριά της, που εξικνούνται από το χούγιασμα μέχρι τη ζωοκτονία, δίχως να θεωρείται κακοποίηση και βασανισμός η αφαίρεση της μήτρας του ζώου αλλά νόμιμη πράξη. Όταν η γυναίκα μαζί με το παιδί θηλάζει και το σκυλί στο άλλο στήθος, όταν σθεναρά υποστηρίζουν πως ζωή χωρίς τετράποδο, σκύλο ή γάτα, δεν είναι ζωή και τόσα άλλα, κυριολεκτικά οργίζομαι για την υποκρισία, την κακία, την βλακεία και την τρέλα των ανθρώπων, που πρέπει να τα καταπιούμε και που ως κι ο Θεός να ήταν συγγραφέας δεν θα μπορούσε να περιγράψει.
Και την 12.9.19 πάγωσε η Ελλάδα στο άκουσμα της είδησης πως σκύλος, τί σκύλος σωστό λιοντάρι, που τη ράτσα του (ροτβάιλερ) δυσκολεύομαι και να προφέρω -βλέπετε κάναμε διασταυρώσεις και βγάλαμε τέρατα εμείς τα τέρατα- άρπαξε ένα βρέφος μόλις δύο μηνών, όπως θ’ άρπαζε στον αέρα ένα κομμάτι κρέας που του το πετάς και τό ’κανε χταπόδι, χωρίς η μάννα να μπορεί να το αποσπάσει από τα δόντια του για να το μεταφέρει στο νοσοκομείο κομμάτια. Περιστατικό που ήρθε να προστεθεί σε κείνο της Κοζάνης προ διετίας, με μεγαλύτερο παιδί που κατασπάραξε αγέλη εννέα (9) άγριων σκύλων, που έτρεφε ο τρελός στο σπίτι του και ένα σωρό άλλα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά. Προχθές μόλις (27.9.19) είχαμε άλλο στη Χερσόνησο Ηρακλείου με σκύλο που παραμόρφωσε το πρόσωπο παιδιού 10 χρονών, που ευτυχώς δεν πέθανε. Και την 29.7.19 σημειώθηκε παρόμοιο περιστατικό με παιδί 2 χρονών και σκυλί ίδιας ράτσας.
Και όλες οι τηλεοράσεις μετά το αποτρόπαιο και ανατριχιαστικό περιστατικό της 12.9.19 που δεν διασκεδάζεται με τίποτα, να διατυμπανίζουν ότι ο σκύλος ήταν μέλος της οικογενείας του βρέφους. Δηλαδή αδερφάκι του ή και πατέρας που τον γέννησε η ίδια μάννα. Μέλος της οικογενείας του βρέφους. Σκεφθείτε το λίγο. Και κανείς δεν είπε τί λέτε ρε τρελοί. Κι από πάνω οι ζωόφιλοι, ειδικοί και μη, να μη λέει κανείς τί δουλειά είχε στο διαμέρισμα το σκυλί μαζί με το παιδί, που μόνο που βλέπεις την απαίσια μούρη του, σου προκαλεί φρίκη, να λένε πως το σκυλί δεν ήταν καλά εκπαιδευμένο, ότι τα σκυλιά είναι φιλικά προς τα παιδιά, ότι ένοιωσε παραμελημένο γιατί τα αφεντικά ασχολούντο περισσότερο με το παιδί από τότε που γεννήθηκε και λιγότερο μ’ αυτό, ζήλευε δηλ. και γι’ αυτό το έφαγε. Και ότι πρέπει να τεθεί υπό παρακολούθηση ειδικών κτηνιάτρων -ψυχιάτρων. Και γενικώς το επίπεδο όλων των συζητήσεων ήταν τόσο χαμηλό που προκαλούσε ανατριχίλα. Και κανείς δεν είπε το απλό που ήξερε η γερόντισσα στο χωριό. Ότι το σκυλί έφαγε το παιδί γιατί λύσσαξε. Και η λύσσα είναι πολλών λογιών.
Προστατεύουν λέγανε τα ζώα. Μα το να έχω το σκύλο στην ταράτσα και να ζει εκεί ή να αφαιρώ μήτρες είναι προστασία ή βασανισμός; Αντί λοιπόν να κάνουνε προπαγάνδα να μη δεσμεύουν τα ζώα, ο βασανισμός τους εκ μέρους των σκυλόφιλων θεωρείται προστασία και ζωοφιλία. Τρελά πράγματα δηλαδή. Είναι όλα τούτα διαστροφές του ανθρωπίνου γένους, που εμένα με κάνουν να μη θέλω να παρακολουθώ την παράνοια της εποχής. Την τρέλα δεν τη μπορώ και θέλω να φύγω πια γιατί δεν μπορώ να παρακολουθώ τους τρελούς και να πειθαρχώ στις ορέξεις τους.
Και βγάζουμε τα σκυλιά βόλτα συγκεκριμένη ώρα και καθόμαστε υπομονετικά να χέσει ο σκύλος, να κατουρήσει ο σκύλος και χαίρεται ο αφέντης ως άνθρωπος γιατί έχεσε το σκυλί. Βλέπει τα σκατά του και χαίρεται.
Όμως ο ίδιος ως άνθρωπος ποτέ δεν πήρε μια μέρα έστω το παιδί του να το πάει στο σχολείο να κουβεντιάσουν στο δρόμο. Να πάει μαζί με το παιδί στην εκκλησία, έτσι σαν βόλτα όπως πάει με το σκυλί. Να φροντίσουμε αυτά τα καλά που μας έδωσε η μοίρα να τα αξιοποιήσουμε.
Ας το πάρουμε λοιπόν απόφαση ότι ζούμε μέσα στην τρέλα. Δεν έχω τι άλλο να πω. Και συγχωρήστε μου σήμερα το οργίλον ύφος. Άλλωστε οι άνθρωποι πρέπει να οργίζονται. Τί έλεγε ο Αριστοτέλης; «Τὸ ἀόργητον ἀνδραποδῶδες». Δηλαδή αν δεν οργίζεσαι σημαίνει ότι είσαι δούλος, ότι έχουμε ηθική κρίση. Κι αφού δεν έχεις ερείσματα να κρατηθείς ξεσπάς στο άψυχο χαρτί.

Σημ. Το σκυλί το ξαναμάζεψαν τα αφεντικά του και το επανεγκατέστησαν στο ίδιο διαμέρισμα όπου έφαγε το παιδί. Άλλωστε παιδί τους γνήσιο είναι κι αυτό και δεν βάσταγε η καρδιά τους να δώσουν για «υιοθεσία»σκυλί που κάνει τέτοια «θαυμαστά πράγματα», όπως λένε οι "«ζωόφιλοι».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα