Ιδού η πόλις

Για Λακεδαιμονίους να μιλούμε τώρα! | Κ.Π. Καβάφης

Παρασκευή, 27 Σεπτέμβριος 2019 21:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μεγάλο γεγονός το Σπάρταθλον χωρίς καμιά αμφιβολία, ιδίως σήμερα που η χώρα σε κάθε περίπτωση ζει την παρακμή της.
Ένα γεγονός που οπωσδήποτε μπορεί να πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις διεθνώς, αν υποστηριχθεί επαρκώς από όλους τους φορείς σε κεντρικό επίπεδο.
Όμως και η πόλις πρέπει να έχει τις υποδομές και την άρτια εμφάνιση, για να φτάσει η εικόνα της παντού, όπως ακριβώς της αρμόζει.
Η είσοδος της πόλης πάσχει. Δεν είναι εικόνα αυτή που υπάρχει στη γέφυρα του ιστορικού και πασίγνωστου Ευρώτα.
Δεν συνιστά φιλοσοφία πόλης που υποδέχεται ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός. Δεν δημιουργεί ψυχολογία για τους επισκέπτες της πόλης. Δεν τιμά ούτε το όνομα της Σπάρτης ούτε τους κατοίκους της.
Ξεχασμένη για χρόνια ή για αιώνες, δημιουργεί εικόνα κατάθλιψης, εγκατάλειψης και αδιαφορίας, που την χρεώνονται υποχρεωτικά όσοι διοίκησαν και διοικούν αυτήν την πόλη. Δεν δείχνει σεβασμό προς το περιβάλλον.
Εικόνα εξαθλίωσης μιας χώρας δίχως όραμα, δίχως προοπτική. Σαν και το Σπάρταθλον να είναι μια αγγαρεία, ένα γεγονός που θα περάσει και αυτό.
Απορίας άξιον το γεγονός ότι ουδείς σκέφτηκε, από τους κρατούντες, ότι η είσοδος της πόλης είναι η είσοδος στο μέλλον της. Είναι η ταυτότητα και αυτών που ορίζουν τις τύχες του τόπου. Είναι ο σεβασμός προς τους πολίτες αλλά και την ιστορία. Είναι η παιδεία που έχει ή δεν έχει τούτος ο λαός. Είναι το φρόνημα των κατοίκων.
Και έτσι, ακόμα ένα Σπάρταθλον, μια από τα ίδια, που δεν αφήνει τίποτα πίσω του.
Τι ωραίο στοίχημα που θα ήταν, κάθε χρόνο, να προστίθεται κάτι στην πόλη, σαν προστιθέμενη αξία.
Τι ωραίο που θα ήταν να είναι υπερήφανοι οι πολίτες, οι επαγγελματίες της πόλης, οι άρχοντες, για το ετήσιο δημιούργημά τους. Κάθε χρόνο μια ευχάριστη έκπληξη μόνιμη, διαχρονική.
Τι ωραίο που θα ήταν οι μαθητές της χώρας να ονειρεύονται να τρέξουν αυτόν τον αγώνα κάποτε, στα βήματα των προγενέστερων μα και σημερινών Σπαρταθλητών.
Τι κακό που είναι να μην υπάρχει η διάθεση και η πρόθεση να μην αλλάξει τίποτα.
Προτάσεις και ιδέες υπάρχουν αλλά, ποιος ακούει; Τρόπο θέλει και όχι κόπο. Μα πάνω από όλα πολιτική βούληση. Ποιος διαθέτει;
Πάντως συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει.
Υπομονή μέχρι το άλλο Σάββατο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα