Βούλα Δαμιανάκου

Τετάρτη, 18 Σεπτέμβριος 2019 20:48 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Γεννήθηκε το έτος 1914 (η ίδια υποστήριζε το 1920) στην Πάνιτσα (τώρα Μυρσίνη) Γυθείου Λακωνίας. Ήταν πεζογράφος, ποιήτρια και μεταφράστρια. Αν και καταγόταν από μια συντηρητική, γενικά, περιοχή εντάχθηκε στον αριστερό χώρο, τον οποίο υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση μέχρι τον θάνατό της.
Αγωνίστρια, μαχητική και ασυμβίβαστη μέχρι το τέλος είχε σημαντική παρουσία στα ελληνικά γράμματα και έλαβε ενεργά μέρος στην Εθνική Αντίσταση στο πλευρό του συντρόφου της μεταφραστή και συγγραφέα Βασίλη Ρώτα, ο οποίος συνελήφθη τη νύχτα του πραξικοπήματος το 1967 και εξορίστηκε στη Γυάρο. Ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε το ιδανικό της ελευθερίας και προτίμησε ακόμη και να παραιτηθεί από τη σύνταξή της, ως συγγραφέα, «παρά να δεχθεί σύνταξη με νόμο που τον είχαν γράψει οι ερπύστριες των τανκς της τυραννικής χούντας», όπως η ίδια έλεγε.
Έγινε γνωστή στο πανελλήνιο τον Φεβρουάριο του 1999, όταν φιλοξένησε στο σπίτι της στη Νέα Μάκρη τον διωκόμενο από χώρα σε χώρα ηγέτη του κουρδικού αντάρτικου στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτζαλάν, τον οποίο η τότε ελληνική Κυβέρνηση παρέδωσε στους λύκους της Άγκυρας, μέσω της ελληνικής πρεσβείας στο Ναϊρόμπι της Κένυας. Είναι αξιοσημείωτη η περίληψη από το βιβλίο της με τίτλο «Ο Οτζαλάν στο σπίτι μου». «Οι εξουσίες δεν σεβάστηκαν - από παλιά - και σφετερίστηκαν τους άγραφους νόμους όταν ήρθαν σε αντίθεση με τα στενά τους συμφέροντα όπως τα κανοναρχούσε η εγωιστική τους μωρία. Πολλά έξοχα πνεύματα, από την αρχαιότητα έως σήμερα, έχουν δώσει παραδείγματα εξουσιαστών που... νομιμοποίησαν παρανομίες κι εγκλήματά τους και που καταπάτησαν νόμους που οι ίδιοι εθέσπισαν. Ωστόσο ο λαός μας, ο Ελληνικός λαός, πάντα όταν ευρέθη μπροστά στην αντίθεση του άγραφου ανθρώπινου νόμου και του νόμου της Εξουσίας, ποτέ δεν εδίστασε να ταχτεί με το νόμο της ανθρωπιάς. Και την πίστη του στην ανθρωπιά, στο ανθρωπιστικό πνεύμα, ο Ελληνικός λαός την απόδειξε με τη στάση του και στην υπόθεση Οτζαλάν και στην γκαγκστερική επιδρομή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας».
Αναφερόμενη στους πολιτικούς … σωτήρες γράφει στο τελευταίο βιβλίο της που έχει τίτλο «Από το ληστή του νόμου κάλλιο στο ληστή του δρόμου»: «…Και οι πολιτικοί, φίλοι μου, και η πολιτική τους! Και ποιον πρώτον και ποιον ύστερον και ποιανού πολιτική και ποιας πολιτικής παράταξης την πολιτική να… πρωτοθαυμάσεις; Της Δεξιάς, του Κέντρου, της Αριστεράς και ποιας από τα κόμματα και τ’ αποκόμματα; Τα ορθόδοξα, τα αιρετικά, τα μελανά, τα ερυθρά, τα ροδοκιτροκάμπυλα…». Και παρακάτω: «Δεν ξέρω, φίλοι μου, περάσαμε τριπλή κατοχή, με δεκάδες χιλιάδες σκοτωμένους στις μάχες, εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς από πείνα, χιλιάδες εχτελεσμένους από εχτελεστικά αποσπάσματα. Και τ’ αντέξαμε, ο λαός στάθηκε όρθιος, είπε ΟΧΙ στην πρόκληση, πολέμησε, αντιστάθηκε… Μα τούτη η μνημονιακή κατοχή, τούτο το… αγγλικό δίκαιο, τούτες οι υλακές του Σόιμπλε κι οι χιτλερικής αβρότητας καμτσικιές της
Μέρκελ, κοντά στη δουλοφροσύνη της κυβερνητικής μας τρόικας, φέρνουν ένα τέτοιο πνίξιμο στο λαιμό, σα να αιωρείσαι κιόλας στην κρεμάλα…».
Πέθανε στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 και κηδεύτηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Μυρσίνη Λακωνίας.
«Η Βούλα Δαμιανάκου υπήρξε μια εμβληματική μορφή. Όχι μόνο γιατί αγάπησε τόσο βαθιά την ελληνική γραμματεία, ούτε γιατί με την πένα της "δάμασε" τις λέξεις. Αλλά και γιατί η ίδια δεν "δαμάστηκε" ποτέ. Ακατάβλητη και ανυποχώρητη στις αρχές της, δεν έπαψε ούτε στιγμή να είναι παρούσα από την Εθνική Αντίσταση μέχρι τους σύγχρονους κοινωνικούς αγώνες», ανέφερε ο τότε υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, εκφράζοντας στους οικείους της τα ειλικρινή του συλλυπητήρια.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα