Προς Κυριάκον επιστολή

Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό; | Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Παρασκευή, 12 Ιούλιος 2019 19:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Και συνέβη τα χρόνια εκείνα η χώρα να βρίσκεται σε ηθική κρίση. Οι προκάτοχοι φαρισαίοι, ανελθόντες εις την καρέκλα της εξουσίας λησμονούσαν τα λόγια που έλεγαν, στην πριν καρέκλα εποχή και έπρατταν άλλα αντί άλλων. Μάλιστα ασελγούσαν διαρκώς εις το σώμα της χώρας.
Πλήθος αυλοκόλακες, παρατρεχάμενοι, και μωροφιλόδοξοι, πλήρεις αλαζονείας έτρεφαν την αυταρέσκεια του κάθε βασιλέα.
Έτσι με τα χρόνια η χώρα βούλιαζε, τριγύρω είχε θάλασσα και όλοι θεωρούσαν ότι το φαινόμενο ήταν προσωρινό, ίσως λόγω της πρόσκαιρης, όπως διέδιδαν, κλιματικής αλλαγής.
Αλλά φεύ.
Οι βασιλείς γευμάτιζαν με χρυσά κουτάλια και στους επιστήθιους και επιτήδειους μοίραζαν επίχρυσα κουταλάκια του γλυκού. Μα το γλυκό άρχισε να τελειώνει έως ότου όλοι έβαζαν το δάχτυλο στο βάζο να γλείψουν ό,τι απόμεινε.
Γλείφε-γλείφε δεν έμεινε ίχνος γλυκού. Έμεινε όμως η συνήθεια του γλειψίματος. Και είναι να μη γίνει κάτι συνήθεια. Όπως και η κρίση.
Συνηθίσαμε.
Αγαπητέ Κυριάκο, μια και τα ‘φερε ο… Αλέξης να γίνεις πρωθυπουργός, το μεγαλύτερο έργο σου θα είναι να επαναφέρεις την τάξη των πραγμάτων. Την τάξη των αξιών.
Για παράδειγμα: η γλώσσα εκτός από το γλείψιμο και τις γευστικές της ικανότητες, χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων και για την παραγωγή λόγου. Και η χώρα, που έτυχε, να αναλάβεις, έχει μια γλώσσα αιώνων που έδωσε πνευματική τροφή στην ανθρωπότητα.
Η έλλειψη σε ποιότητα γλώσσας είναι έλλειψη σε ποιότητα σκέψης. Ρώτα και τον Μπαμπινιώτη.
Αγαπητέ Κυριάκο, κατέχεις ένα θησαυρό που οφείλεις να αξιοποιήσεις. Το πόρισμα του εθνικού διαλόγου για την παιδεία που έγινε το 2009.
Έχεις κι έναν άλλο θησαυρό που συχνά πυκνά αναφέρεις. Το πολυμήχανον του Έλληνα. Ευφυΐα δηλαδή και πρακτικότητα.
Έχεις κι έναν τρίτο θησαυρό. Δεν έχεις χρόνο για πειραματισμούς. Η δημοκρατία βρίσκεται σε κώμα, που της το δημιούργησε η κομματοκρατία. Άρα έχεις μια μεγάλη ευκαιρία.
Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι εκπρόσωποι του έθνους στη Βουλή είναι για… φτύσιμο (όχι της βασκανίας).
Οφείλεις να διδάξεις τουλάχιστον γλώσσα και μέσω αυτής ήθος. Οφείλεις να πείσεις ότι ο κόσμιος λόγος κοσμεί αυτόν που τον εκφέρει. Οφείλεις να δημιουργήσεις παιδεία μέσω του λόγου. Οφείλεις να γνωρίζεις ότι η γλώσσα είναι αξία. Ότι η γλώσσα του καθενός είναι η ταυτότητά του. Ότι γοητεύει και δεν απογοητεύει. Ότι μορφώνει, διαμορφώνει, εκπαιδεύει. Ότι είναι προϊόν πολιτισμού (ούτε μια λέξη δεν ακούσαμε προεκλογικά γι’ αυτόν από κανέναν). Ότι είναι πλούτος. Ότι εν αρχή ην ο λόγος και θεός ην ο λόγος, κατά τας γραφάς (όχι του ψευδολυσία Βελόπουλου).
Οφείλεις, αγαπητέ Κυριάκο, να ενώσεις τους Έλληνες με τον λόγο πρωτίστως. Να μας πείσεις ότι η Βουλή μπορεί να γίνει βήμα διαλόγου και συζητήσεων και όχι … καρακατσουλιό για καρακαηδόνες.
Γιατί αν ο λόγος είναι ακριβής είναι και ακριβός!
Γιατί αν ο λόγος σου είναι φτηνός, φτηνός θα είσαι κι εσύ, στο λόγο που δεν κράτησες στο λόγο που δεν είπες.
Και τότε θα ακούσεις από παντού και σύντομα γλώσσες, που ίσως χαρακτηρίσεις λανθάνουσες, να θέλουν να σου πουν: πού πας καραβάκι, αλλά μη γνωρίζοντες αυτήν την ευγένεια της γλώσσας, να κράζω σοι: πού πας ρε Καραμήτρο;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα