Εθνικό θερινό σχολείο φιλοξενίας

Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο | Αδαμάντιος Κοραής

Παρασκευή, 21 Ιούνιος 2019 20:17 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Με προσήλωση στην παιδεία, την αριστεία και την προσφορά μέλλον μπορεί να υπάρξει. Η άνευ προηγουμένου κρίση, που έχει γίνει πια καθεστώς, άρα όχι κρίση, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί αν δε δούμε κατάματα τις αιτίες.
Πολιτισμικές, πολιτιστικές, ηθικές, αξιακές είναι οι ελλείψεις που δημιουργήθηκαν τεχνητά, για να μην έχουν οι πολίτες την γνώση και το σθένος να αντισταθούν σε αυτήν την πρωτοφανή παρακμή.
Χάσαμε την εθνική μας υπερηφάνεια και την εθνική μας συνείδηση, κατρακυλώντας έτσι από αντίδραση, σε εθνικιστικές τάσεις και αντεθνικές πρακτικές.
Μας κάνουν να ξεχνάμε ότι εδώ είναι η πατρίδα του Αριστοτέλη, του Πλάτωνα, η κοιτίδα της δημοκρατίας, το λίκνον του πολιτισμού.
Αγνοούμε το αίσθημα ευθύνης, που οφείλουμε στο παρελθόν μας αλλά και στα φωτεινά μυαλά που διαρκώς εξάγουμε, χωρίς επιστροφή.
Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι ο πολιτιστικός μας πλούτος, τα σύμβολα της μυθολογίας και τα πρόσωπα της ιστορίας μας. Μπορούμε να διδάξουμε μέσα από αυτά τις πραγματικότητες του κόσμου.
Οι κλασικές σπουδές είναι η ρίζα της πολιτισμικής μας ταυτότητας αλλά και η γέφυρα με την οικουμένη. Το υψηλό επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού μπορούν να διασφαλίσουν, ό,τι χάσαμε να κερδηθεί, όπως και το μέλλον.
Ο πολιτισμός είναι η βάση της ζωής μας. Αυτή είναι η Ελλάδα. Αυτή είναι και η απάντηση στην παρακμή. Με παιδεία και πολιτισμό θα προχωρήσουμε, αλλιώς… μαύρα μαντάτα.
Με μουσεία, μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους ανοιχτούς, αρχαιολόγους διεθνούς αναγνώρισης και ξεναγούς γνώστες, δοτικούς και με σεβασμό στην υπεράσπιση και διάδοση της παγκόσμιας κληρονομιάς μας.
Με θεματικά χωριά, ανά τη χώρα, πρωτοπόρα, λειτουργικά, με διεθνή εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Τόπους δημιουργίας και έμπνευσης.
Με γαστρονομικά προγράμματα βασισμένα στην ελληνική διατροφή, οργανωμένα για σχολεία και ομάδες.
Με θερινές σχολές τεχνών, ανοιχτά πανεπιστήμια με γνώση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Να παράγουμε εθνικό πλούτο με έναν ποιοτικό, περιβαλλοντικό, ψυχαγωγικό τουρισμό με την αρχαιοελληνική έννοια του όρου, που θα επενδύει στη νέα γενιά των πολιτών όπου γης.
Διότι ο πολιτισμός είναι η ανεξάντλητη πηγή πλούτου για να έχει ανάπτυξη η χώρα σε συνδυασμό με την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Αυτό είναι το εθνικό κεφάλαιο για να διασφαλίσει το μέλλον μιας χώρας που είναι συνυφασμένη με τον όρο πολιτισμός και με ό,τι άλλο ευρύτερα αυτό συνεπάγεται.
Να δημιουργήσουμε φιλέλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη. Δασκάλους έχουμε! Η προσφορά της χώρας, αυτή ήταν ανά τους αιώνες και αυτή μπορεί να είναι. Μια δοκιμασμένη λύση από ανθρώπους που πάντα προσέφεραν. Με όραμα και φιλότιμο.
Μια χώρα με γερή παιδεία, θερινό σχολείο, για Έλληνες και ξένους, σε κάθε ζητούμενο των εποχών και για όλες τις ηλικίες.
Σε χώρους που είχαν επιλεγεί και συνέβαιναν τα μεγαλύτερα πανανθρώπινα.
Μια χώρα με μια παγκόσμια σύνοδο πνευματικών δημιουργών, στα πλαίσια του ολυμπιακού ιδεώδους.
Σε μια χώρα μοναδική που ξέρει να εξυψώνει τον άνθρωπο. Ένα σχολείο αξέχαστης και διαρκούς φιλοξενίας με την πλήρη έννοια.
Ποιοι δε θέλουν μια τέτοια χώρα;
Και κυρίως, γιατί;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα