Γράμματα στις φλόγες

Ο ευρωπαϊκός οίκος φλέγεται από το «Μανιφέστο Ευρωπαίων πατριωτών”

Παρασκευή, 24 Μάιος 2019 20:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τριάντα συγγραφείς απ’ όλη την Ευρώπη υπέγραψαν κείμενο που δημοσιεύτηκε σε πολλές ευρωπαϊκές εφημερίδες.
Ένα SOS εκπέμπουν για μια καταστροφή που ήδη συντελείται. Δεν διεκδικούν κανένα αξίωμα, καμιά δημόσια θέση. Δίνουν μια φωναχτή απάντηση, στο ερώτημα που τίθεται από όλους: και οι πνευματικοί άνθρωποι πού είναι;
Οι πνευματικοί άνθρωποι είναι παρόντες. Αλλά δεν έχουν φωνή! Το ευρωπαϊκό μα και παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι δεν επιτρέπει να ακούγονται.
Αυτοί, οι πνευματικοί άνθρωποι, δεν ανήκουν σε μονόφθαλμες πολιτικά δυνάμεις, ούτε τους χρειάζεται το δόγμα «διαίρει και βασίλευε».
Ζούμε την εποχή, αναφέρουν, της περιφρόνησης της ευφυίας και του πολιτισμού. Είμαστε υπερβολικά ήσυχοι και παραιτημένοι. Πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με αυτόν τον μοιρολατρικό τρόπο σκέψης. Να ανακαλύψουμε την έμπρακτη θέληση.
Σήμερα, επειγόντως, πρέπει να σημάνουμε συναγερμό έναντι των εμπρηστών της ψυχής και του πνεύματος, έναντι όσων παίζουν με τη φωτιά των ελευθεριών μας…
Ένα γράμμα ανοιχτό στέλνουν «μια πρόκληση στη δημοκρατία και τις αξίες της».
Τα πράγματα είναι πιο τραγικά απ’ ό,τι νομίζουμε. Βρισκόμαστε στο παρά πέντε πολλών πυρκαγιών, που έχουν ανάψει και πλησιάζουν ολοταχώς, όλους μας.
Η καταστροφή του περιβάλλοντος, ο πυρηνικός όλεθρος, ο παγκόσμιος φασισμός, το τέλος των δικαιωμάτων, το τέλος των γραμμάτων, του πολιτισμού - είναι εδώ.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Πρώτον, να κατανοήσουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Να σκεφτούμε και να ξανασκεφτούμε. Να ακούσουμε τα παιδιά. Να ανακαλύψουμε και να ακούσουμε τους ποιητές, περασμένους και σημερινούς. Να κοιτάξουμε τα γράμματα! Να μελετήσουμε τις γραφές. Να αξιοποιήσουμε τους χρήσιμους από όπου και να προέρχονται. Να επιβιώσουμε με οικονομία και να προσφέρουμε.
Να κοιτάξουμε τα δεινά που έχει φέρει μες στους αιώνες η αλαζονία. Να κλείσουμε τα αυτιά σε κάθε ύβριν. Να μην περιμένουμε να τυφλωθούμε για να δούμε την αλήθεια. Να πλησιάσουμε εμπνευσμένους δασκάλους. Να αγαπήσουμε τις τέχνες, ως οξυγόνο και να διδαχτούμε από αυτές.
Να μην ξεχάσουμε ποτέ ότι ο Αριστοφάνης στους «Βατράχους» όταν η δημοκρατία κινδύνευε, κατέβασε στον Άδη τον Διόνυσο, θεό του θεάτρου, με σκοπό να φέρει στο Άστυ έναν ποιητή για να διδάξει τους πολίτες ήθος, κριτική σκέψη, ιδεώδη και να τους εμπνεύσει σε σύλληψη νέου οράματος για τη ζωή.
Να μην ακούμε κούφιες υστερικές φωνές οποιουδήποτε φανατισμού. Στερούνται ηθικής και αισθητικής. Οι πολιτικές οικογένειες έχουν τις πόρτες τους κλειστές. Οι υποσχέσεις τους έχουν καεί.
Αν πυρήνας όλων είναι η οικογένεια, τούτο το γράμμα των πνευματικών ανθρώπων πρέπει να επιδοθεί σε σπίτια, πρωτίστως με ανοιχτά παράθυρα. Αλλιώς, δε θα φτάσει ποτέ στον προορισμό του. Και δίχως να το καταλάβουμε θα μείνουμε δια παντώς ανέστιοι εμείς και πνευματικά ορφανά, κατ’ αρχήν, τα παιδιά μας. Εν καμίνω δίχως άγγελο φύλακα. Προσκυνημένα.
Όταν δεν αλλάζουν οι άλλοι, αλλάζουμε εμείς. Ας το σκεφτούμε σήμερα. Αύριο βράδυ θα ‘ναι αργά.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα