Το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (Τ.Τ.)

Τετάρτη, 27 Μάιος 2015 22:11 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Περισσότερο από έναν αιώνα το Τ.Τ. ήταν ο χώρος αποταμίευσης των απλών ανθρώπων. Ο κουμπαράς των παιδιών. Με παραρτήματα και σε χωριά κατάφερε να εξασφαλίσει τη σιγουριά, να κερδίσει την εμπιστοσύνη και να καταξιωθεί στη συνείδηση του εργαζόμενου και αγροτικού πληθυσμού. Στο διάβα των δεκαετιών με σταθερότητα και αξιοπιστία αναδεικνύεται σε σημαντικό παράγοντα της οικονομίας.

Το Δεκέμβριο του 2012 το υπ. Οικονομικών και η ΤτΕ ανακοίνωσαν τη διάσπαση του Τ.Τ. σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Το υγιές ενεργητικό και το σύνολο των καταθέσεων μεταφέρθηκαν στο Νέο Τ.Τ. που δημιούργησαν και στη συνέχεια στις 27/12/2013 πούλησαν στην Eurobank. (Η ιδιωτικοποίηση ελέγχεται).

Τον Οκτώβριο του 2007 η Κυβέρνηση διόρισε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στο Τ.Τ. τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο οποίος το 2002 μετά τη λήξη ενός αγώνα μέσα στο γήπεδο και μπροστά στις κάμερες κυνηγάει και χειροδικεί εναντίον του διαιτητή που φεύγει γρονθοκοπημένος και ματωμένος. Για τη συμπεριφορά του αυτή τιμωρείται από την αθλητική δικαιοσύνη με έκπτωση από τη θέση του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρόεδρος του Τ.Τ. σύμφωνα με την εισαγγελέα της διαφθοράς, το Δημόσιο ζημιώθηκε τουλάχιστον πεντακόσια εκατομμύρια ευρώ, τα οποία δόθηκαν σε ημέτερους για να καταλήξουν σε off shore εταιρείες, σε προσωπικούς λογαριασμούς, σε επενδύσεις real estate κ.λ.π.

Τον Ιανουάριο του 2014 συνελήφθη στην Κωνσταντινούπολη μετά από διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς εδιώκετο σε βαθμό κακουργήματος για απάτη σε βάρος του Δημοσίου, κακουργηματική απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες (ξέπλυμα).

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο παραπέμπονται ακόμη σαράντα επιχειρηματίες και στελέχη τραπεζών για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Τ.Τ. Κατηγορούνται για απάτη από κοινού, απιστία από κοινού, άμεση συνέργεια σε απιστία από κοινού και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Αποδίδονται ευθύνες για απιστία σε βάρος του Δημοσίου και στην πρώην διευθύνουσα σύμβουλο του ΤΧΣ, η οποία αναγκάστηκε σε παραίτηση στις 8/5/2015 (οι αποδοχές της ήταν 17.900 ευρώ το μήνα), καθότι το 2012 ως μέλος της επιτροπής Πιστωτικών Θεμάτων του Τ.Τ. ενέκρινε θαλασσοδάνεια με συγκεκριμένη κατάληξη, καθώς και την αναδιάρθρωση υφιστάμενων δανείων. Πρωταγωνίστησε πρόσφατα (27/2/2015) και στην «κατά λάθος» επιστροφή 1,2 δις ευρώ στον EFSF τη στιγμή που τα έσοδα και τα αποθέματα του Δημοσίου μειώνονταν δραματικά.

Πρόκειται για τη νέα γενιά κολεγιόπαιδων τα γνωστά golden boys και golden girls που τοποθετούνταν σε καίριες θέσεις στον τραπεζικό ή στο Δημόσιο τομέα όπου σε αγαστή συνεργασία με την οικονομική ολιγαρχία, λεηλάτησαν και κατασπατάλησαν τα κεφάλαια της χώρας.

Χωρίς εμπειρία και ικανότητες αποδείχτηκαν τελείως ανεπαρκή για την άσκηση σοβαρών καθηκόντων και τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων. Χωρίς να έχουν δοκιμαστεί σε θέση ευθύνης, ούτε καν στην παραγωγική διαδικασία, με μοναδικό κριτήριο ότι συνδέονταν με ψηλά ιστάμενα πρόσωπα της οικονομικής και κοινωνικής ελίτ, τις εντολές και τις σκοπιμότητες των οποίων προφανώς υπηρετούσαν. Το πολιτικοοικονομικό σύστημα εκτρέφει, διαπαιδαγωγεί και προωθεί τα δικά του παιδιά, στα οποία θα στηρίξει τη συντήρησή του και την πορεία του.

Από την άλλη είναι οι γνωστοί «ικανότατοι» επιχειρηματίες, οι οποίοι δε χάνουν την ευκαιρία να αρπάξουν και να οικειοποιηθούν όσα περισσότερα μπορούν από μια χώρα που δεν παράγει, που κινείται με δανεικά και οδεύει στη χρεωκοπία. Αντί να εξυγιάνουν, να αναδιοργανώσουν και να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους έπαιρναν δάνεια, τα οποία τελικά κατέληγαν στις τσέπες τους. Με άνετη ζωή στο εσωτερικό και στο εξωτερικό έκαναν πάρτι με τον ιδρώτα του εργάτη, του αγρότη, του υπάλληλου αδιαφορώντας πλήρως για την επερχόμενη καταστροφή. Επιχειρείν είναι το αρπάζειν το έτοιμο χρήμα των μικροκαταθετών.

Είναι ανάγκη η δικαιοσύνη να είναι αμείλικτη. Να προσαχθούν και να πληρώσουν όλοι αυτοί που λυμαίνονταν την παραγωγή και απομυζούσαν το χυμό της χώρας. Να λογοδοτήσουν όσοι εκμεταλλεύτηκαν τις γνωριμίες και τις διασυνδέσεις και έβαλαν χέρι στις οικονομίες και στις αποταμιεύσεις. Να ελεγχθούν το πόθεν έσχες και οι κινήσεις των καταθέσεών τους την κρίσιμη περίοδο. Να φυλακιστούν νοοτροπίες ενέργειες και πρακτικές, ώστε να αποτρέπονται στο εξής τέτοια φαινόμενα. Μια βαθιά ανάσα, ένα ξαλάφρωμα, ανακούφιση και ικανοποίηση αναμένονται, όταν γνωστές φιγούρες σκιαγραφηθούν πίσω από τα σίδερα. Καλύτερα ισορροπημένη ζωή παρά πολυτελής και χλιδάτη και στο τέλος με χειροπέδες και με κλούβες στα μπουντρούμια της ασφάλειας.

Οι ζημιές από το σκάνδαλο του Τ.Τ. πιστώθηκαν στο χρέος. Είναι ανάγκη η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το λογιστικό έλεγχο του χρέους να προχωρήσει σε βάθος και να θέσει προ των ευθυνών τους όσους χορήγησαν δάνεια με αδιαφανείς διαδικασίες σε φίλους, αλλά και όσους με το πρόσχημα της επιχειρηματικότητας πλούτιζαν, μεταφέροντας με διάφορους τρόπους τα χρήματα σε προσωπικούς λογαριασμούς για ίδιον όφελος.

Να ξεσκεπάσει πρώην κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι με σκανδαλώδεις ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις εκτίναξαν το χρέος.

Να δημοσιοποιήσει τις εντολές που συνδέουν πολιτικά πρόσωπα με τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με αποφάσεις και κινήσεις που διόγκωσαν το χρέος.

Είναι ανάγκη η δικαιοσύνη να επικρατήσει και να εδραιωθεί στη χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος