Δύο ψηφιδωτά

Σάββατο, 28 Φεβρουάριος 2015 22:05 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δύο ψηφιδωτά

Η Απαγωγή της Ευρώπης: Το ψηφιδωτό βρέθηκε το 1872 στον κήπο μιας οικίας στη Σπάρτη, σε βάθος μισού μέτρου.

Απεικονίζει την αρπαγή της Ευρώπης από τον Δία, που είναι μεταμορφωμένος σε ταύρο. Διασχίζοντας τη θάλασσα, τη φυγαδεύει στο Δικταίο άντρο στην Κρήτη. Δύο Έρωτες στεφανώνουν τη στιγμή κρατώντας το ουράνιο τόξο. Χρονολογείται γύρω στον 4ο αιώνα π.Χ.

Η αρπαγή της Ευρώπης ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες γλύπτες και ζωγράφους, καθώς και τους αδελφούς Νίκο και Παντελή Σωτηριάδη, οι οποίοι το 2005 δημιούργησαν το γλυπτό που είναι τοποθετημένο στην είσοδο του κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό εικονίζεται και στην ελληνική έκδοση του κέρματος των 2 ευρώ.

Δυστυχώς το ψηφιδωτό αυτό φυλάσσεται στην… αποθήκη του Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης.

Η Αποκάλυψη του Αχιλλέα στη Σκύρο: Το ψηφιδωτό δαπέδου βρέθηκε το 1874 στον κήπο μιας οικίας στη Σπάρτη, σε βάθος ενός μέτρου. Απεικονίζει τον Αχιλλέα τη στιγμή που βγάζει από πάνω του τα γυναικεία ρούχα, έτοιμος να αναχωρήσει για τον πόλεμο στην Τροία. Δύο κόρες προσπαθούν να τον αποτρέψουν. Χρονολογείται στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. Η μητέρα του, αισθανόμενη ότι αν πήγαινε στην Τροία θα σκοτωνόταν, τον έντυσε κορίτσι και τον έκρυψε ανάμεσα στις πολλές κόρες που είχε ο βασιλιάς της Σκύρου.

Το εξαιρετικό αυτό ψηφιδωτό εκτίθεται σε πολύ καλή κατάσταση στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης.

Η Σπάρτη δεν είναι οποιαδήποτε πόλη. Με πλούσια Ιστορία - μια από τις δύο πιο ισχυρές και κυρίαρχες πόλεις – κράτη στην αρχαία Ελλάδα μαζί με την Αθήνα - οι αρχές και οι αξίες της προκάλεσαν συναισθήματα θαυμασμού και έγιναν αντικείμενο έρευνας και προβολής και από την παγκόσμια κοινότητα.

Αν και έχει το παλαιότερο Μουσείο που δημιουργήθηκε σε επαρχιακή πόλη δεν επεκτάθηκε ούτε αναβαθμίστηκε στη συνέχεια με αποτέλεσμα ευρήματα σημαντικής αρχαιολογικής αξίας να στοιβάζονται στις αποθήκες και στα υπόγεια. Η συγκέντρωση και αυτών που βρίσκονται σε διάφορους άλλους χώρους, που εκτίθενται ή όχι (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Μπενάκη κ.λ.π. ), η ανάδειξη, η εμφάνιση και η τοποθέτησή τους στην αλληλουχία της ιστορικής μνήμης θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην αποκάλυψη του πολιτισμού και του υψηλού επιπέδου οργάνωσης της πειθαρχημένης πολιτείας, της αρετής, της γενναιότητας και του ηρωισμού της.

Αν οι φορείς της πόλης αναμένουν τους φορείς του κράτους να αποφασίσουν, θα περιμένουν πολύ ακόμη. Ο πατριωτισμός επαφίεται στον ίδιο το σπαρτιάτικο λαό, ο οποίος με έντονα διαβήματα, παραστάσεις, συγκεντρώσεις και διεκδικήσεις να απαιτήσει την ανάδειξη και την παρουσίαση της Ιστορίας του και της πολιτιστικής του κληρονομιάς, σε έναν άνετο χώρο, σε πλήρη αρμονία με τον πλούτο των εκθεμάτων στην πόλη της Σπάρτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος