Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Δευτέρα, 27 Απρίλιος 2015 17:46 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων

Γράφει ο Παναγιώτης Τζουνάκος

Ανασύρθηκε μαζί με άλλα θαυμάσια ευρήματα (αγγεία, λυχνάρια, χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα, χάλκινα σκεύη και χρυσά κοσμήματα) από σφουγγαράδες σε ναυάγιο κοντά στο νησί Αντικύθηρα το 1900.

Πρόκειται για μπρούτζινο αντικείμενο με πολλά μεταλλικά μέρη από χαλκό με ευδιάκριτα γρανάζια και επιγραφές στα ελληνικά.

Βρέθηκαν 7 μεγάλα θραύσματα και 75 μικρότερα. Χρονολογείται μεταξύ 150-100 π.Χ.. Η επιστημονική έρευνα αποκάλυψε ότι αποτελείτο από 30 οδοντωτούς τροχούς, 10 άξονες, κλίμακες και δείκτες. Ήταν πολύπλοκο όργανο υψηλής ακρίβειας χρήσιμο στη ναυσιπλοΐα ή συνδυασμός οργάνων για αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς. Υπολόγιζε και απεικόνιζε τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις του ηλίου και της σελήνης, καθώς και τις φάσεις της σελήνης. Στον εξωτερικό δακτύλιο αναγράφονταν οι μήνες του Αιγυπτιακού ημερολογίου και στον εσωτερικό ο ζωδιακός κύκλος.

Είναι ο αρχαιότερος γνωστός αστρονομικός και ημερολογιακός μηχανισμός, ο οποίος αποκαλείται και πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας.

Εκτίθεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Με τα ειδικά γυαλιά, για τρισδιάστατη εικόνα, η παρακολούθηση του 7λεπτου video είναι αποκαλυπτική.

«Αν η διορατικότητα των Ελλήνων συμβάδιζε με την ιδιοφυΐα τους, τότε ίσως και η βιομηχανική επανάσταση να άρχιζε χίλια χρόνια πριν από τον Κολόμβο».
Άρθουρ Κλαρκ

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος